Δένδιας για ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου: Αμεσα στη Βουλή η συμφωνία – Ολο το παρασκήνιο πριν πέσουν οι υπογραφές

5

Για το δραματικό παρασκήνιο πριν από την κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία, ο κ. Δένδιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε χαρακτηριστικά ότι όταν μπήκε στο αεροπλάνο για την πρωτεύουσα της Αιγύπτου δεν ήταν βέβαιος ότι θα έπεφταν οι υπογραφές.
Το παρασκήνιο της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ

«Δεν ήξερα ότι θα υπογράφαμε. Υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες, η τελευταία στη μία παρά τέταρτο το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη», αποκάλυψε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Υπήρξε και σύσκεψη με τον κ. Μητσοτάκη στις 6.30 το απόγευμα της Τετάρτης. Είναι μεγάλη επιτυχία. Επελέγη η τμηματική οριοθέτηση, σε αυτή τη συγκυρία εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Είναι προϊόν πολλής προεργασίας η συμφωνία, σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη, ακόμη και με την Τουρκία. Εξυπηρετεί πλήρως το εθνικό συμφέρον. Το σύνολο της κοινωνίας την αντιμετώπισε έτσι».

«Ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω για να υπογράψω. Πήγαινα με την ελπίδα να κλείσουμε τις μικρές διαφορές που έμεναν, όταν έγινε φανερό, το ίδιο πρωί, γύρω στις 10 π.μ. που είχα την τελευταία προ αναχώρησης επικοινωνία μου με τον φίλο μου τον κ. Σούκρι, ότι πλέον οι όποιες διαφορές μας είναι απολύτως γεφυρώσιμες», είπε ο κ. Δένδιας.

Ο ΥΠΕΞ αποκάλυψε ακόμη ότι την προηγουμένη, την Τετάρτη, είχε τέσσερις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Σούκρι. «Υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες, η τελευταία στη μία παρά τέταρτο το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη», ανέφερε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας περαιτέρω ότι υπήρξε και σχετική σύσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Υπήρξε και σύσκεψη με τον κ. Μητσοτάκη στις 6.30 το απόγευμα της Τετάρτης. Είναι μεγάλη επιτυχία. Επελέγη η τμηματική οριοθέτηση, σε αυτή τη συγκυρία εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Είναι προϊόν πολλής προεργασίας η συμφωνία, σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη, ακόμη και με την Τουρκία. Εξυπηρετεί πλήρως το εθνικό συμφέρον. Το σύνολο της κοινωνίας την αντιμετώπισε έτσι».
Γνώριζαν και ΗΠΑ και Ευρώπη για τη διαπραγμάτευση

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για τη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο και μάλιστα αποκάλυψε ότι την ώρα της διαπραγμάτευσης το μεσημέρι της Πέμπτης στο Κάιρο με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, τηλεφώνησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Δεν νομίζω ότι δεν είχε τι να κάνει εκείνη την ώρα και έψαξε απλώς τον κατάλογό του για να δει ποιον θα πάρει τηλέφωνο», αστειεύτηκε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι το τηλεφώνημα έγινε στον Σάμεχ Σούκρι που ήταν ο οικοδεσπότης. Ο κ. Δένδιας ανέφερε ακόμη ότι η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα καλύπτει όλα.
Στη Βουλή το συντομότερο η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Τώρα πρέπει αυτή η συμφωνία να ψηφιστεί από τα εθνικά κοινοβούλια, είπε ο κ. Δένδιας και μέσω του ΣΚΑΪ ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, να φέρει το θέμα το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή. Ο κ. Δένδιας είπε ότι το κείμενο της συμφωνίας θα σταλεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ότι θα ενημερώσει σχετικά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι για τη φύση της διαπραγμάτευσης με την Αίγυπτο είχαν ενημερωθεί οι πολιτικοί αρχηγοί από τον πρωθυπουργό στις συναντήσεις που είχε ο κ. Μητσοτάκης μαζί τους πριν από δύο εβδομάδες.

Οπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, επειδή η Αίγυπτος έχει εκλογές, η επικύρωσή της από το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο θα καθυστερήσει δύο μήνες, ενώ το επόμενο βήμα είναι η αποστολή της συμφωνίας στον ΟΗΕ.

Μάλιστα, ο ΥΠΕΞ απηύθυνε έκκληση προς την αντιπολίτευση για υπεύθυνη στάση: «Καταλήξαμε στη συμφωνία χθες μετά από προσπάθειες πολλών ετών και πολλών κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την ευθύνη αυτής της συμφωνίας. Παρακαλώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης για υπεύθυνη στάση. Βρισκόμαστε σε επικίνδυνη φάση. Να μην παριστάνουν δημοσίως ότι δεν γνωρίζουν πράγματα που τα γνωρίζουν. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς εδώ και μία εβδομάδα και για αυτό το θέμα. Ενημερώνουμε και δεχόμαστε συμβουλές και υποδείξεις των άλλων κομμάτων. Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αυτό είναι διαχρονικά υποχρέωση κάθε κυβέρνησης».
Η σημασία της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου

Σε ότι αφορά στη σημασία της συμφωνίας αυτής που σύναψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι η «συμφωνία που καταλήξαμε είναι μια συμφέρουσα εθνική συμφωνία. Η συμφωνία περιέχει επακριβώς το ορθό ποσοστό επήρειας που περιλαμβάνει το διεθνές δίκαιο. Είναι μια συμφωνία δίκαιη και νόμιμη. Αυτό είναι το σημαντικό και καταδεικνύει πόσο παράνομο και εξωπραγματικό ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της διακοπής των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι υπάρχει αυτή η πρόθεση αλλά εξέφρασε την ελπίδα να αλλάξει θέση η Τουρκία. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο για θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα. Με αφήνει έκπληκτο η αποχώρηση της Τουρκίας, πιστεύω ότι θα επανέλθει», είπε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγής στη διεθνή διαιτησία ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι είναι δύσκολο να αντιπαραβάλλεις νόμιμη συμφωνία (σσ Ελλάδας-Αιγύπτου) με ανύπαρκτο νομικό κατασκεύασμα (σσ τουρκολιβυκό μνημόνιο), τονίζοντας ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία χώρα που να υποστηρίζει αυτό που λέει η Τουρκία. Και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βλέπετε τη λυσσώδη αντίδραση της Τουρκίας, αν ήταν αλλιώς τα πράγματα δεν θα αντιδρούσε έτσι».

 

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook