Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μίλησε στο Open TV για το άνοιγμα κατ’ αρχάς των λυκείων της χώρας, τα οποία ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους μαθητές της τρίτης τάξης στις 11 Μαΐου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας για τα παιδιά και τους καθηγητές.
Αναφορικά με την απολύμανση των σχολείων η κα Κεραμέως τόνισε πως «οι σχολικές επιτροπές έχουν χρήματα και μιλάμε και με τους δήμους για να καλύψουν τις ανάγκες. Καθ’ οδόν για όλα τα σχολεία είναι τα αντισηπτικά. Τροποποιείται το καθεστώς εργασίας των καθαριστριών και θα καθαρίζουν και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου κι όχι μετά το πέρας της διδασκαλίας όπως γινόταν μέχρι τώρα».
Επεσήμανε ότι λήφθηκε «ομόφωνα η απόφαση της επιτροπής» ενώ «υπήρχαν και προτάσεις ειδικών, που μας έλεγαν ανοίξτε τα όλα. Και δημοτικά και νηπιαγωγεία. Τηρήσαμε πιο μετριοπαθή στάση. Προχωράμε βήμα – βήμα και θα αξιολογούμε το κάθε βήμα βάσει των επιστημονικών δεδομένων κάθε μέρα».
Για τους καθηγητές είπε ότι ισχύει ακόμη η ειδική άδεια, ενώ έχει υπάρξει πρόβλεψη για την κάλυψη των κενών. Πρόσθεσε ότι η τηλεκπαίδευση ισχύει μόνο για όσες δομές δεν λειτουργούν. Μόνο για όπου παραμένουν κλειστά τα σχολεία και για παιδιά που έχουν ειδικό λόγο να μένουν σπίτι.
Η υπουργός είπε ότι το νομοσχέδιο είναι σε δημόσια διαβούλευση, και η διαβούλευση γίνεται τη στιγμή που όλοι είναι σπίτι τους. «Εχουμε την απόδειξη ότι έχουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε νομοσχέδιο Παιδείας που έγινε ποτέ».
Για την προαιρετική χρήση της μάσκας, παρέπεμψε στις κατευθύνσεις των ειδικών και είπε ότι η μαθητική κοινότητα είναι ελεγχόμενη.
Εξάλλου, για το ενδεχόμενο κάποιοι γονείς να μη θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο, η υπουργός ανέφερε πως αυτό ισχύει μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει άτομο ευπαθούς ομάδας στο σπίτι ή άτομο που νοσεί από κοροναϊό στην οικογένεια. Ερωτηθείσα, πως θα ελέγχεται αυτό η κα Κεραμέως είπε πως αυτό θα γίνεται με μια απλή δήλωση από τους γονείς, υποστηρίζοντας ότι “εμείς εμπιστευόμαστε τους Έλληνες πολίτες”.









