Ορκίστηκε νέα ΠτΔ η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου -Εγινε η παράδοση-παραλαβή στο Προεδρικό

0
Aikaterini Sakellaropoulou swearing in as new President of Hellenic Republic during a ceremony at Hellenic Parliament in Athens, Greece on March 13, 2020. /Τελετή ορκωμοσίας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή, Αθήνα, Ελλάδα στις 13 Μαρτίου 2020.

Νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας εδώ και λίγες ώρες είναι πλέον η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου η οποία ορκίστηκε νωρίτερα στη Βουλή, σε μια αποστειρωμένη, λόγω κορωνοϊού, τελετή.
Με λίγο κόσμο η ορκωμοσία λόγω κορωνοϊού

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της νέας προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου σε αποστειρωμένη ατμόσφαιρα εντός του κοινοβουλίου λόγω του φόβου μετάδοσης του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον πρωθυπουργό και όλους τους υπουργούς. Στα υπουργικά έδρανα δεν παραβρέθηκαν υφυπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί.
Περιορισμένος ήταν και ο αριθμός βουλευτών που παραβρέθηκε στην αίθουσα του κοινοβουλίου.
Η Κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ εκπροσωπήθηκε απο 15 βουλευτές μεταξύ των οποίων ο γραμματέας της Σταύρος Καλαφάτης και οι αντιπρόεδροι του κοινοβουλίου Χαράλαμπος Αθανασίου και Θανάσης Μπούρας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ το παρών έδωσε Πω τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Όλγα Γεροβασίλη και τέσσερις βουλευτές.
Το παρών έδωσαν και οι αρχηγοί των υπολοίπων κομμάτων Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης.

Μετά την ανάγνωση του όρκου η κ Σακελλαροπούλου κατέβηκε στα βουλευτικά έδρανα για να χαιρετήσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τους βουλευτές. Εμφανής ήταν η αμηχανία όλων καθώς οι χειραψίες πια είναι απαγορευμένες. Η κ.Σακελλαρόπουλου χαιρέτησε τους πολιτικούς αρχηγούς και τους βουλευτές με μια κλήση του κεφαλιού της το ίδιο και εκείνοι.

Μάλιστα η κ. Σακελλαρόπουλου εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς που βρίσκονταν στα μπροστινά έδρανα προχώρησε για να χαιρετήσει τόσο τον κύριο Βαρουφάκη όσο και τον κύριο Βελόπουλο που καθόταν πιο πίσω

Περιορισμένοι ήταν και οι προσκεκλημένοι στα έδρανα των αξιωματούχων. Ο αρχαιότερος πρέσβης στη χώρα μας ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατιας κ. Κενεβέζος, ο πρόεδρος του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ.α.
Ελάχιστοι ήταν οι συγγενείς και οι φίλοι της κυρίας Σακελλαρόπουλου που βρέθηκαν στα θεωρία προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελετή ορκωμοσίας της Μεταξυ αυτών ο σύντροφός της κυρίας Σακελλαροπούλου, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και άλλοι.

Μετά το τέλος της τελετής η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής κατευθύνθηκαν προς το σαλόνι του κοινοβουλίου. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε «η αισιοδοξία είναι γένους θηλυκού» και ο πρόεδρος της Βουλής συμπληρώσει «σήμερα αυτή η αισιοδοξία εκπέμπεται και τη χρειάζεται όλη η χώρα» . Η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τόσο τον κύριο Μητσοτάκη όσο και τον κύριο Τασούλα για τα καλά τους λόγια.

Μάλιστα όταν έκλεισαν οι κάμερες η νέα ΠτΔ είχε μία σύντομη συζήτηση με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής για τα ζώα συντροφιάς, καθώς είναι γνωστό ότι και η ίδια είναι γατόφιλη και έχει γάτες, ενώ ο κ.Μητσοτάκης έχει σκύλο.

Μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού στη Βουλή

Οι εξελίξεις με τον κορωνοϊό και στη χώρα μας, όπως ήταν αναμενόμενο επηρέασαν και τη διαδικασία της ορκωμοσίας. Ετσι για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης την τελετή θα παρακολουθήσουν γύρω στα 160 με 170 άτομα ενώ η αρχική πρόβλεψη και οι αρχικές προσκλήσεις που είχαν τυπωθεί ξεπερνούσαν τις 1.000.

Ενδεικτικό μάλιστα είναι τα μέτρα υγιεινής είναι αυστηρότατα στη Βουλή με τους υπαλλήλους του κοινοβουλίου να φορούν γάντια μιας χρήσης, ενώ οι πολιτικοί δεν έκαναν χειραψίες.

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες: EUROKINISSI, ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS, SOOC
Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook