Το θέμα της αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα της αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους 49 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης –  και την οποία απευθύνουν στους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται αναλυτικά στις προηγούμενες ενέργειες που ήραν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και στην ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αξιοποίηση των ακινήτων, που θα επιφέρει εκτός του οικονομικού οφέλους και της σημαντικής εξοικονόμησης δημοσίου χρήματος, ανάπτυξη της Περιφέρειας, εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων, καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και μείωση άσκοπων μετακινήσεων.

Και ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς: Πρώτον, ποιο είναι το συνολικό ποσό ανά Υπουργείο που δαπάνησε το Δημόσιο για τη μίσθωση ακινήτων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2020; Δεύτερον, συνεχίζεται το πρόγραμμα αξιοποίησης των ακινήτων πανελλαδικά που ανήκουν σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης; Και, τρίτον, υπάρχει συνολικός σχεδιασμός που να αφορά στη μεταστέγαση Υπουργείων και υπηρεσιών τους από το κέντρο της Αθήνας προς την Περιφέρεια;

Αναφερόμενος στην σημασία της ερώτησης στη Βουλή, ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ότι: «Σε όλη την επικράτεια το Δημόσιο έχει μια σειρά από ακίνητα που σήμερα ούτε συντηρούνται, ούτε προστατεύονται. Ενώ παράλληλα αρκετά από αυτά ανήκουν σε Φορείς του Δημοσίου και παραμένουν με λουκέτο. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ   – και ειδικά το Υπουργείο Εργασίας  – ξεκίνησε μια ουσιαστική προσπάθεια διάσωσης τέτοιων κτιρίων με εμβληματικά ακίνητα στο κέντρο των Αθηνών επιτέλους να διασώζονται και να αξιοποιούνται. Η τότε Υπουργός Εργασίας πέτυχε να υπερβεί γραφειοκρατικές διαδικασίες για να διασώσει την περιουσία του Υπουργείου. Και στο Ηράκλειο, έχουμε αντίστοιχες περιπτώσεις και χρειαζόμαστε έναν συνολικό σχεδιασμό, ώστε αντίστοιχα κτίρια να μην απαξιώνονται άλλο.

Όπως τονίζουμε στην ερώτηση μας, επειδή η μη αξιοποίηση οδηγεί και σε ενοίκια εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως για μισθώσεις άλλων με σκοπό τη στέγαση υπηρεσιών των διαφόρων Υπουργείων και την παράλογη κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Το ερώτημα είναι: Σκοπεύει να συνεχίσει και να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια το Υπουργείο; Και το ίδιο ερώτημα απευθύνεται και στα υπόλοιπα Υπουργεία»