Κορωνοϊός: Πρακτορείο στο Ιράν κάνει λόγο για 50 νεκρούς στην πόλη Κομ

1
φωτο ΑP

Συναγερμό στις Αρχές του Ιράν σήμανε η είδηση του θανάτου 50 ανθρώπων από τον νέο κορωνοϊό στην πόλη Κομ αυτόν το μήνα, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ILNA.

Ένας απολογισμός σαφώς υψηλότερος από τον τελευταίο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα που είχαν δώσει λίγες ώρες νωρίτερα Ιρανοί αξιωματούχοι, δηλαδή των 12 νεκρών και των 47 κρουσμάτων, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο αξιωματούχος Αχμάντ Αμιριαμπάντι Φαραχανί από το Κομ δήλωσε στο ILNA ότι πάνω από 250 άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα στην πόλη, όπου σπουδάζουν Σιίτες φοιτητές από το Ιράν και άλλες χώρες. Όπως είπε ο Φαραχανί, οι 50 νεκροί είναι από τις 13 Φεβρουαρίου, αν και το Ιράν ανέφερε για πρώτη φορά κρούσματα και θανάτους από τον κορωνοϊό έξι μέρες αργότερα, στις 19 Φεβρουαρίου.
Ανησυχία στον ΠΟΥ για την εξάπλωση του κορωνοϊού

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ανήσυχος με την εξάπλωση του κορωνοϊού. «Ανησυχούμε για την κατάσταση στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και την Ιταλία», δήλωσε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη μέσω βιντεοκλήσης. Οι Αρχές στο Ιράν έχουν κλείσει σχολεία για δεύτερη μέρα σ’ ολόκληρη τη χώρα και γειτονικές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους σε Ιρανούς πολίτες.

Ο αριθμός των θανάτων σε σύγκριση με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι στο Ιράν υψηλότερος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα, περιλαμβανομένης της Κίνας και της Νότιας Κορέας, όπου η επιδημία είναι πιο διαδεδομένη. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών Υγείας του Ιράν δεν είπαν κατά πόσον εργαζόμενοι στον ίδιο τομέα στην Κομ, που ήλθαν πρώτοι σε επαφή με φορείς, έλαβαν προληπτικά μέτρα στην περίθαλψη όσων πέθαναν από τον κορωνοϊό. Επίσης δεν έχουν ανακοινώσει πόσοι άνθρωποι έχουν τεθεί συνολικά σε καραντίνα στη χώρα.
Γειτονικές χώρες κλείνουν τα σύνορα σε Ιρανούς

Το Κουβέιτ ανακοίνωσε σήμερα τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού, τρεις ταξιδιώτες που επέστρεψαν από την Μασάντ του βορειοανατολικού Ιράν. Το τελευταίο, ωστόσο, δεν ανέφερε επιβεβαιωμένα κρούσματα στην εν λόγω πόλη, εγείροντας ερωτηματικά για τον τρόπο που η ιρανική κυβέρνηση διεξάγει τους ελέγχους στους ύποπτους φορείς και ποια διαδικασία ακολουθεί για την απομόνωσή τους. Μέχρι στιγμής το Ιράν έχει επιβεβαιώσει κρούσματα σε πέντε πόλεις, περιλαμβανομένης και της Τεχεράνης, όπου έχει τεθεί σε καραντίνα ακόμη και ο δήμαρχος ενός δήμου της ιρανικής πρωτεύουσας.

Οι τρεις ταξιδιώτες που επέστρεψαν από το Ιράν στο Κουβέιτ και διαπιστώθηκε ότι μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό είναι ένας 53χρονος από το Κουβέιτ, ένας 61χρονος Σαουδάραβας κι ένας 21χρονος αγνώστου προελεύσεως.

Ιρανοί ταξιδιώτες επιβεβαιώθηκαν ως φορείς του κορωνοϊού στον Καναδά, τον Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν. Η επιδημία στο Ιράν επικεντρώθηκε κυρίως στην Κομ, αλλά εξαπλώθηκε γρήγορα τις τελευταίες ημέρες καθώς οι Ιρανοί πήγαν στις κάλπες για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, πολλοί εξ’ αυτών φορώντας μάσκες στα πρόσωπα. Το Ιράν βρίσκεται αντιμέτωπο με διπλωματική και οικονομική απομόνωση υπό την πίεση της Ουάσιγκτον και με τον κορωνοϊό κινδυνεύει να απομονωθεί ακόμη περισσότερο καθώς διάφορες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους σε Ιρανούς. Την ίδια ώρα οι Αρχές στη χώρα έχουν ακυρώσει τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, τους κινηματογράφους και άλλους ανάλογους χώρους μέχρι την Παρασκευή, ενώ προχωρούν καθημερινά σε απολύμανση των λεωφορείων και των χώρων του μετρό στην Τεχεράνη, που χρησιμοποιούν κάπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι.

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook