Τετάρτη, 6 Μαΐου, 2026
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Έκθεση φωτογραφίας: Η Σκόνη του φωτογράφου Θανάση Καλύβα

Έκθεση φωτογραφίας: Η Σκόνη του φωτογράφου Θανάση Καλύβα

43
Κοινοποίηση :

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, παρουσία πλήθος κόσμου, εγκαινιάστηκε στο εκθεσιακό χώρο της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας, η «σκόνη» μια ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας με έντονο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.

Ο φωτογράφος της ΕΦΕ Θανάσης Καλύβας παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό την «σκόνη».

Στο φωτογραφικό έργο του αποτυπώνεται η στιγμή που η ελληνική φύση «εξαφανίζεται» μέσα στην σκόνη της Σαχάρας μετατρέποντας το Αρκαδικό τοπίο σε ένα τόπο αγνώριστο.

Ιδιαιτερότητα αποτέλεσε το γεγονός πως στην εποχή που το χρώμα κυριαρχεί ο φωτογράφος επέλεξε να εκθέσει σε ασπρόμαυρο ύφος για να αποδώσει το μέγιστο της λεπτομέρειας της μινιμαλιστικής οπτικής με στόχο να «κλειδώσει» το βλέμμα του θεατή στο δικό του σημείο εστίασης.

Μέσα από την ασπρόμαυρη αποτύπωση αναδείχτηκε με απόλυτο τρόπο η αντίθεση ανάμεσα στο λευκό και το μαύρο. Η σκόνη μέσα από την «εξαφάνιση» των χρωμάτων έδωσε μια άλλη διάσταση στο αποτέλεσμα που περισσότερο μοιάζει με γκραβούρες σε ακουαρέλα ζωγραφισμένες με μολύβι παρά με φωτογραφίες κλασικού τύπου.

Για την «σκόνη», ο φωτογράφος Θανάσης Καλύβας, αναφέρει πως αποτύπωσε φωτογραφικά ένα τοπίο απόκοσμο, μακρινό και ξένο που έμοιαζε με κινηματογραφικό σκηνικό κάποιας ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, γεμάτο με ισχυρές λεπτομέρειες που ξεπετιούνται μέσα από τους σχηματισμούς στις συστάδες των δέντρων με τα πολλά πηγάδια του Αρκαδικού τοπίου.

Η ησυχία του τοπίου και το άπειρο στο λευκό οδηγούσαν τις αισθήσεις σε μια άλλη διάσταση, κάπου μακριά από τον κόσμο μας, σε ένα τόπο που δεν περπατούσαν άνθρωποι, μόνο κάτι μαύρα πουλιά πετούσαν νωχελικά και η σκόνη κυρίαρχη περνούσε ανάμεσα από τα γυμνά κλαδιά και χανόταν στις πλαγιές.

Τα εγκαίνια

Στην τελετή των εγκαινίων προσήλθαν καλλιτέχνες, φίλοι και φωτογράφοι, άνθρωποι που αγαπούν την τέχνη της φωτογραφίας, επώνυμοι και ανώνυμοι.

Στην υποδοχή, η Κική Φρεντζά, μέλος της Διοίκησης της ΕΦΕ, υποδέχτηκε το κοινό προσφέροντας από ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στις κυρίες κι από ένα κόκκινο γαρύφαλλο στους κυρίους. Χαμογελαστή, εγκάρδια, ακούραστη και οικία, συνομιλούσε με τους καλεσμένους και τους επισκέπτες σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Με τη θετική της ενέργεια και τους άψογους χειρισμούς της απέδειξε στην πράξει πως δικαίως είχε επιλεγεί από την ομάδα εργασίας ως η υπεύθυνη οργανωτικού και υποδοχής της εκδήλωσης.

Κεντρικός συντονιστής ο παρουσιαστής, ηθοποιός, τραγουδιστής και Γ Γραμματέας του ΤΑΣΕΗ Κώστας Βενετσάνος.

Ο Κώστας Βενετσάνος ως καλλιτεχνικός οικοδεσπότης υποδέχτηκε τους προσκεκλημένους στο μεγάλο καλωσόρισμα στην έναρξης των εγκαινίων.
Αναφέρθηκε στο έργο, στον φωτογράφο, στον άνθρωπο και καλλιτέχνη Θανάση Καλύβα μέσα από περιγραφές και προσωπικές αφηγήσεις.

Γεφύρωσε με άψογο τρόπο τους ομιλητές και προλόγισε τα τραγούδια του μουσικού μέρους της εκδήλωσης. Έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός της αυθόρμητης χορογραφίας που εμπνεύστηκε την στιγμή που ο Τενόρος Ντίνο Καλύβας τραγούδησε σε στίχους του Θανάση Καλύβα το μελοποιημένο ποίημά του με τίτλο «η αγάπη».

Πρώτος ομιλητής ο Σπύρος Μπιμπίλας, ηθοποιός και Πρόεδρος του ΤΑΣΕΗ (Ταμείο αλληλοβοηθείας Ελλήνων ηθοποιών).
Ο κ Μπιμπίλας εξήρε το φωτογραφικό έργο του Θανάση Καλύβα η «Σκόνη» που ως είπε «οι φωτογραφίες μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής σε ακουαρέλα».

Για το φωτογράφο κ. Καλύβα αναφέρθηκε με θερμά λόγια και τον ευχαρίστησε για την έμπρακτη υποστήριξη στο ΤΑΣΕΗ κα μίλησε για δύσκολο το έργο που επιτελούν με στόχο την ανακούφιση των ηθοποιών που χρειάζονται την βοήθεια.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της ΕΦΕ κ Σπύρος Ιατρόπουλος και ο Γενικός Έφορος της ΕΦΕ κ Κυριάκος Κόκος που μίλησαν για το φωτογράφο Θανάση Καλύβας και το έργο του.

Αμέσως μετά Ο Κώστας Βενετσάνος έδωσε το λόγο στο Θανάση Καλύβα.
Ο Θανάσης Καλύβας ευχαρίστησε τους επισήμους προσκεκλημένους και τους επισκέπτες, μίλησε με θερμά λόγια για την ΕΦΕ και αναφέρθηκε επιγραμματικά στο έργο του. Μίλησε για την οπτική του προσέγγιση και την αφηγηματική του ματιά όπως αυτή περιγράφεται στις φωτογραφίες του.

Ευχαρίστησε, ιδιαιτέρως την ΕΦΕ και μίλησε με θερμά λόγια για τον αγαπητό του φίλο Κώστα Βενετσάνο και στον φίλο του Ντίνο Καλύβα. Εκθείασε το έργο του ΤΑΣΕΗ και συνεχάρη τον κ. Μπιμπίλα και τα μέλη του ΔΣ για το σπουδαίο τους έργο.
Τέλος αναφέρθηκε στη Μητέρα του μέσα από το διάλογο που είχε μαζί της πριν τη φωτογράφιση και αφιέρωσε την έκθεση στη μνήμη της.

Ο διεθνής τενόρος Ντίνο Καλύβας τραγούδησε με τη στεντόρεια φωνή του γνωστά μουσικά αριστουργήματα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου ξεσηκώνοντας επισκέπτες και προσκεκλημένους.

Τη «σκόνη» πλαισίωσε χορευτικά συνοδεία του πιάνου και της φωνής του Ντίνο Καλύβα η χορογράφος ηθοποιός και χορεύτρια Νατάσσα Αραμπατζή.
Τον ήχο συντόνισε ο Ανδρέας Αθανασίου και υποστήριξε ηχητικά με άψογο τρόπο την εκδήλωση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, επισκέπτες και προσκεκλημένοι γεύτηκαν τα εδέσματα του μπουφέ που επιμελήθηκε η κα Εύη Κόκκου και απόλαυσαν το εκλεκτά ελληνικά κρασιά χορηγία του Wine bar FABRICA DE VINO.

Δήλωση – ευχαριστία Θανάση Καλύβα

Ευχαριστώ, τον ΟΜΙΛΟ UNESCO – ΚΝΩΣΟΣ για την αρωγή και την έμπρακτη υποστήριξη μου τόσο σε έμενα προσωπικά ως μέλος και καλλιτέχνη όσο και στο φωτογραφικό μου έργου η «σκόνη».

Ευχαριστώ, τους φίλους, τους επισκέπτες και τους προσκεκλημένους μας που με τίμησαν με την παρουσία τους.

Ευχαριστώ τον, Πρόεδρο της ΕΦΕ κ. Σπύρο Ιατρόπουλο και τον Γενικό Έφορο κ Κυριάκο Κόκκο, την ταμεία της ΕΦΕ και Υπεύθυνη Οργανωτικού & Υποδοχής κα Κική Φρεντζά, τον κ Σπύρο Μπιμπίλα ηθοποιό και Πρόεδρο Του ΤΑΣΕΗ, τον τενόρο, φίλο και συν επίθετο Ντίνο Καλύβα, την χορογράφο Νατάσσα Αραμπατζή, την κα Εύη Κόκκου για την μικρή μας δεξίωση, τον αγαπητό μου φίλο Ανδρέα Αθανασίου για τον υπέροχο ήχο.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον αγαπημένο μου φίλο Κώστα Βενετσάνο για την συνολική αρωγή του στην επιτυχία της εκδήλωσης των εγκαινίων. Τον ευχαριστώ επίσης για την ειλικρινή φιλία του που κοσμεί ως άνθρωπο και με τιμά ως καλλιτέχνη.

Ευχαριστώ την κα Έλλη Αγιαννίδη και τον κ. Γιώργο Βέργαδο από την φωτογραφική ομάδα Greek Instagrammer Events που με τίμησαν με την παρουσία τους.

Ευχαριστώ, συνολικά τους συντοπίτες μου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοκκίνου Μεσσηνίας, τον Πρόεδρο του Παύλο Καλύβα και το Διοικητικό του Συμβούλιο του για την ηθική μου υποστήριξη.

Ευχαριστώ τον κ. Αλέκο Κωνσταντόπουλο πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου και την ταμεία κα Τασία Βλαχογιαννοπούλου που παραβρέθηκαν και με τίμησαν από την ιδιαίτερη πατρίδα μου, το Κόκκινο Μεσσηνίας και τον Πολιτιστικό σύλλογο στην εκδήλωση μου.

Η έκθεση συνεχίζεται στο εκθεσιακό κέντρο της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας, Πόντου 12, Ιλίσια, ύψος Μεγάρου Μουσικής.

Λήξη της έκθεσης: 30/01/2020
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές πλην Σαββάτου και Κυριακής: 18:00 – 21:00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

Κοινοποίηση :