Παχυσαρκία: Αίτια, διάγνωση και οι κίνδυνοι που κρύβει

0

Η παχυσαρκία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην εποχή μας. Πέρα από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στην καθημερινότητά μας,  ο όρος αυτός, συνδέεται με πολύ σοβαρές για την ανθρώπινη υγεία ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιακή ανεπάρκεια και ο καρκίνος.

Ο όρος παχυσαρκία χρησιμοποιείται σε άτομα που έχουν δείκτη μάζας σώματος από 30 και πάνω. Ο ΔΜΣ είναι ένας υπολογισμός που λαμβάνει υπόψη το βάρος και το ύψος ενός ατόμου. Ωστόσο, ο αυτός ο δείκτη έχει ορισμένους περιορισμούς.

Σύμφωνα με το CDC, οι παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα και η μυϊκή μάζα μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση μεταξύ BMI και σωματικού λίπους. Επίσης, ο ΔΜΣ δεν κάνει διάκριση μεταξύ λίπους, μυϊκής μάζας ή του βάρους των οστών και δεν παρέχει καμία ένδειξη για την κατανομή του λίπους στο σώμα.

Παρά τους περιορισμούς αυτούς, το ΔΜΣ εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως ως δείκτης για την παχυσαρκία.

Τι προκαλεί όμως την παχυσαρκία;

Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από ότι καίμε στην καθημερινή δραστηριότητα και την άσκηση (σε μακροπρόθεσμη βάση), προκαλεί παχυσαρκία. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι επιπλέον θερμίδες συσσωρεύονται και έτσι προκύπτει το περιττό βάρος που δεν μπορείτε να χάσετε εύκολα. Για την καλύτερη καταπολέμηση της παχυσαρκίας, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε τις αιτίες που προκαλούν παχυσαρκία.

Οι πιο κοινές αιτίες της παχυσαρκίας είναι οι εξής:

  1. Κακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και θερμίδες. Δείτε ποιες τροφές βοηθούν στην καύση του λίπους!
  2. Καθιστική ζωή. Δείτε εδώ τον ρόλο που παίζει η άσκηση στην απώλεια βάρους.
  3. Κακή ποιότητα ύπνου, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές διαταραχές, οι οποίες σας κάνουν να νιώθετε πιο πεινασμένοι και να λαχταράτε ορισμένα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας. Αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα και δείτε ποια συστατικά χρειάζονται για γευστικά και απόλυτα υγιεινά σνακ.
  4. Γενετικοί παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας επεξεργάζεται τα τρόφιμα για την παραγωγή ενέργειας, αλλά και την αποθήκευση του λίπους.
  5. «Κακές» διατροφικές συνήθειες. Δείτε πως μπορείτε να χάσετε κιλά χωρίς δίαιτα, κάνοντας μόνο μερικές μικρές αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζετε το φαγητό.

Παχυσαρκία μπορούν να προκαλέσουν και ορισμένες παθήσεις όπως:

  1. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS): μια κατάσταση που προκαλεί ανισορροπία των γυναικείων αναπαραγωγικών ορμονών.
  2. Σύνδρομο Cushing: μια κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική ποσότητα της ορμόνης κορτιζόλης στον οργανισμό.
  3. Υπολειτουργικός θυρεοειδής: μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές σημαντικές ορμόνες που είναι απαραίτητες στον ανθρώπινο οργανισμό.
  4. Οστεοαρθρίτιδα, καθώς και άλλες καταστάσεις που προκαλούν πόνο που μπορεί να οδηγήσουν σε παύση οποιασδήποτε σωματικής δραστηριότητας.

Πώς γίνεται η διάγνωση ότι κάποιος πάσχει από παχυσαρκία;

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, δεν είναι άλλος, από την διάγνωση. Πότε λοιπόν θεωρείται ένα άτομο ως παχύσαρκο;

Παχύσαρκο μπορεί να θεωρηθεί ένα άτομο, το οποίο έχει δείκτη μάζας σώματος ίσο με το 30 ή περισσότερο. Ο ΒΜΙ είναι ένας κατά προσέγγιση υπολογισμός του βάρους ενός ατόμου σε σχέση με το ύψος του.

Άλλες ακριβέστερες μετρήσεις για την διάγνωση της παχυσαρκίας είναι η μέτρηση του σωματικού λίπους και της κατανομής αυτού στο σώμα μας, το πάχος του δέρματος, καθώς και άλλες εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία (CT) και η μαγνητική τομογραφία (MRI).

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να κάνει ορισμένες εξετάσεις για να βοηθήσει στη διάγνωση της παχυσαρκίας καθώς και των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος για την εξέταση των επιπέδων χοληστερόλης και γλυκόζης, εξετάσεις για διαβήτη, τεστ θυρεοειδούς και εξετάσεις για τη καρδιά, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Η μέτρηση του λίπους γύρω από τη μέση σας είναι επίσης ένας καλός παράγοντας πρόληψης του κινδύνου για ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. 

Ποιοι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία είναι μια πάθηση η οποία κρύβει πολλά περισσότερα από μια απλή αύξηση του σωματικού μας βάρους. To να έχει κάποιος υψηλή αναλογία σωματικού λίπους σε μυ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για προβλήματα με τα οστά, καθώς και τα εσωτερικά σας όργανα. Αυξάνει επίσης τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, η οποία θεωρείται ότι αποτελεί αιτία καρκίνου. Η παχυσαρκία αποτελεί επίσης σημαντική αιτία διαβήτη τύπου 2.

Η παχυσαρκία συνδέεται με ορισμένες επιπλοκές στην υγεία, μερικές από τις οποίες είναι άκρως απειλητικές για τη ζωή:

  • διαβήτης τύπου 2
  • καρδιακές ασθένειες
  • υψηλή πίεση του αίματος
  • ορισμένοι καρκίνοι (μαστού, κόλου και ενδομητρίου)
  • εγκεφαλικό
  • λιπώδες ήπαρ
  • υψηλή χοληστερόλη
  • την άπνοια ύπνου και άλλα προβλήματα αναπνοής
  • αρθρίτιδα
  • αδυναμία γονιμοποίησης

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια δραματική αύξηση της παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κοινότητες και οι κυβερνήσεις δίνουν έμφαση στην υγιεινή διατροφή και στις δραστηριότητες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Εάν νιώθετε πως πρέπει να ξεκολλήσετε και να κάνετε κάτι για να χάσετε το περιττό βάρος, αλλά αν είστε αρχάριοι στη γυμναστική μπορείτε να βρείτε όσα χρειάζεστε για να ξεκινήσετε. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γιατρό αλλά και να ζητήσετε την βοήθεια ενός έμπειρου personal trainer.

Πηγή: https://www.basetraining.org

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook