Υπάρχει κανονικότητα σε αυτή τη χώρα;

Γράφει ο Αιμίλιος Παττακός

Οι εορταστικές μέρες θα έπρεπε να παίρνουν τα φώτα της δημοσιότητας απο την πολιτική και να ασχολούμαστε με τα μελομακάρονα τη βασιλόπιτα και τους καλικάντζαρους .

Κάποιοι άλλοι καλικάντζαροι δεν μας αφήνουν να αγιασουμε ουτε να ησυχάσουμε.
Ήδη πριν προλάβει να μπει ο καινούργιος χρόνος καποια γεγονότα ταράζουν το εορταστικό κλίμα.
Η σύλληψη ενός προστατευόμενου μαρτυρα για την υπόθεση της Novartis για παράνομη έξοδο από τη χώρα , αποδείχτηκε οχι και τόσο προστατευόμενος , χωρίς να εξηγηθεί σε κανένα πως από  προστατευόμενος προέκυψε κατηγορούμενος.
Ο τρόπος σύλληψης του , η κράτηση του για εξη ώρες στο αεροδρόμιο δεν εξηγήθηκε , ούτε κανένας κατάλαβε πως ηταν δυνατόν να είναι προστατευόμενος αν είχε εστω και κάποια νομική εμπλοκή με την υπόθεση;
Σε συνέντευξη   του ο μάρτυρας στα ΜΜΕ αναφέρεται στις πιέσεις που δέχθηκε από τους εισαγγελείς ,στις 27 και 28 Δεκεμβρίου να δώσει στοιχεία για εμπλοκή στην υπόθεση , για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά , τον Άδωνι Γεωργιάδη και το Γιάννη Στουρνάρα.
Ταυτόχρονα με τις αποκαλύψεις για τον μάρτυρα Γιάννη Αναστασίου , που ήταν ο Μανιαδάκης με ψεύτικο επίθετο, το οποίο όμως γνώριζαν υπουργοί και δημοσιογράφοι , είχαμε και την τρίτη άδεια σε δώδεκα μήνες του τρομοκράτη Κουφοντινα.
Μάλιστα χθές ήταν μια μέρα που ο Κουφοντινας επέλεξε να κάνει βόλτες στο κέντρο της Αθήνας  , περπατώντας με συνοδεία φίλων του στα μέρη που είχε αφήσει το στίγμα του.
Περπάτησε σε περιοχές που είχαν δολοφονηθεί κάποια από τα θύματα του. Ο τρομοκρατης ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια , έχοντας ήδη μεταφερθεί από τον Κορυδαλλό σε φυλακές που του προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης , με διπλά μεροκάματα , έκανε χρήση του δικαιώματος που του δίνει ο νόμος και πήρε άδεια.
Μια άδεια που για να εκδοθεί πρέπει να περάσει από το συμβούλιο των φυλακών το οποίο και αποφασίζει.
Αποφασίζει όμως βάσει κάποιων κριτηρίων τα οποία πρέπει να τηρεί ο κρατούμενος.
Ο κρατούμενος στο διάστημα της κράτησης του πρέπει να έχει επιδείξει μεταμέλεια , να έχει ζητήσει συγγνώμη για τις πράξεις του , να μην υπάρχει φόβο επανάληψης των εγκλημάτων του και να έχει καλή συμπεριφορά στο διάστημα κράτησης του.
Από τα παραπάνω μόνο ίσως στη συμπεριφορά να τηρούσε τα κριτήρια , γιατί κατά τα άλλα ουδέποτε επέδειξε διάθεση παραδοχής των πράξεών του ούτε καμία μεταμέλεια.
Σίγουρα όμως οι βόλτες Κουφοντινα στο κέντρο της Αθήνας θορυβησαν πολύ κόσμο ο οποίος με την παρουσία του στον τόπο του εγκλήματος να αισθάνθηκε μια δυσφορία βλέποντας έναν άνθρωπο ο οποίος δεν έχει μετανιώσει για τίποτα και για κανένα από τα εγκλήματα του να κυκλοφορεί ανάμεσα τους.
Εκτός της δυσφορίας υπάρχει και ο συμβολισμός που αυτή πράξη προσπαθει να περάσει , αφενός στους σκεπτόμενους και αντίθετους στην τρομοκρατία ότι οι ένοχοι δεν τιμωρούνται τόσο όσο η βαρύτητα της πράξεως τους , αφετέρου οι σύντροφοι και συνοδοιπόροι σε πράξεις και σκέψεις του Κουφοντινα , ότι οι παράνομες πράξεις τους θα περνούν απαρατήρητες ή θα τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης και θα πέφτουν στα μαλακά.
Αυτά τα γεγονότα μαζί με τη βόμβα στο ΣΚΑΪ και την έκρηξη στην εκκλησία σίγουρα δημιουργούν ένα νοσηρό και δυναμιτισμενο κλίμα  ενώ οι προχθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ κ Σγουριδη ότι είναι πιθανόν η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να μην έλθει στην βουλή , επειδή υπάρχει πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.
Ο Πάνος Καμμένος έσπευσε βέβαια να διαψεύσει τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του , λέγοντας ότι ή Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα  και ότι διαφορετικό λέγεται είναι απλώς φαντασία.
Δεν ξέρουμε βέβαια αν ο κ Σγουριδης που αισθάνθηκε θιγομενος και έσπευσε να παραιτηθεί αν λειτούργησε ως λαγός  ή ως χρήσιμος ηλίθιος , η αλήθεια είναι πάντως ότι οι δηλώσεις του το λιγότερο χαρακτηρίζονται επικίνδυνες και επιβλαβείς για τη χώρα και προτιμότερο στελέχη σε θέσεις ευθύνης  πρέπει
να έχουν σοβαρότερη στάση.
Αν κάποιος συνθέσει όλα αυτά μαζί και με την οικονομική ανασφάλεια , βλέπε μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο , στέγνωμα αγοράς και αδυναμία εξόδου της χώρας για χρηματοδότηση παρά την έξοδο από τα μνημόνια , σίγουρα βλέπει μια ζοφερή πραγματικότητα.
Καποιες σπασμωδικές κινήσεις ή ημίμετρα όπως είναι η παράταση του νόμου Κατσέλη για δύο μήνες και η παράταση για το ΦΠΑ δεν αλλάζουν την πραγματικότητα  και ουτε δίνουν λύσεις με προοπτική , απλώς επιτείνουν την αγωνία και την αβεβαιότητα.
Όποιος αδυνατεί να δει αυτά τα σημάδια  ειτε δεν θέλει να τα δει ειτε αδιαφορει , κατι όμως που με αυτά τα δεδομένα συνιστά έγκλημα κατά της πατρίδας.
Δεν είναι δυνατόν να μη βλέπουν πως η χώρα βρίσκεται χωρις πυξίδα , μοιάζει με ένα ακυβέρνητο καράβι με έναν καπετάνιο ο οποίος είναι μεθυσμένος από τη μέθη της εξουσίας  και δεν βλέπει τον Τιτανικό να βουλιάζει.
Η αδιαφορία λοιπόν στα σημάδια που φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού συνιστά συμμετοχή στο έγκλημα που διαπραττεται εις βάρος της πατρίδας θα μας βρει όλους υπόλογους ανάλογα με την ευθύνη του καθενός.
Δεν επικροτουμε τη λογική του πρωθυπουργού  ή εμείς ή αυτοί, ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε , όμως εφιστούμε την προσοχή ότι οι άνθρωποι που είναι κολλημένοι στην καρέκλα και την εξουσία μετερχονται όλα τα μέσα και κάνουν τα αδύνατα  δυνατά να παραμείνουν.
Αυτή τη φορά κανείς δεν έχει τη δικαιολογία να πει ότι δεν γνώριζε ή ότι δεν είχε άποψη επί του θέματος , όλοι πρέπει να εκφράσουμε τη γνώμη μας και να ταχθουμε με αυτούς που πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να πάρει ένα άλλο δρόμο, να ακολουθήσει μια άλλη πορεία για να γίνει μια πραγματικά κανονική χώρα.
Γιατί μας αξίζει μια άλλη χώρα που θα μοιάζει με τις άλλες δυτικές κοινωνίες, γιατί μαζί μπορούμε.