
Θα ήθελα να μου συγχωρεθεί ο προσωπικός τόνος που θα χρησιμοποιήσω σε αυτό το κείμενο , αλλά η συγκεκριμένη εκδήλωση με άγγιξε πολύ και με γύρισε πολλά χρόνια πίσω.
Το ζητούμενο στο άρθρο δεν είναι τα προσωπικά αισθήματα , αλλά μπαίνω στον πειρασμό να μιλήσω επί προσωπικού για εκείνη την εποχή και οι θύμισες που μου έφερε αυτή η καλοδουλεμένη και με πολύ σεβασμό στο πρόσωπο του τιμώμενου επίτιμου προέδρου μας εκδήλωση.
Τα στιγμιότυπα από την πετυχημένη πολιτική καριέρα του Κ. Μητσοτάκη έφεραν στη μνήμη μου πολλά πράγματα και καταστάσεις που είχαμε ζήσει σαν νέοι της ΟΝΝΕΔ Ηρακλείου , στηρίζοντας με ενθουσιασμό και αυταπάρνηση τον Κρητικό αρχηγό.
Το χαρακτηριστικό της εμφάνισης το ύψος ήταν και ο τρόπος προσφώνησης του αρχηγού , ούτε πρόεδρος , ούτε Μητσοτάκης αλλά ο ψηλός , ο θεόρατος.
Αυτό φάνταζε στα νεανικά μας μάτια , πως με αυτόν τον χαρακτηρισμό τον φέρναμε πιο κοντά μας τον κάναμε πιο ανθρώπινο πιο γήινο.
Οι εποχές πολύ δύσκολες , το Ηράκλειο ανέκαθεν μια δύσκολη εκλογική περιφέρεια , αλλά η πίστη στον αρχηγό και ο πόθος για πολιτική αλλαγή , μας έδινε φτερά και σε κάθε εμφάνιση του Ψηλού οι νέοι δημιουργούσαν τρομερή ατμόσφαιρα.
Το ποσοστό που πέτυχε η ΝΔ στο νομό και στην Κρήτη , στις απανωτές εκλογικές μαχες89, 90 είναι ποσοστά που δύσκολα η παράταξη θα ξαναπετύχει.
Έπειτα ήρθε η διακυβέρνηση στην οποία η κατάσταση της τραυματισμένης οικονομίας σταθεροποιήθηκε ,έγιναν ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις , ώσπου το 1993 υπήρξε η ήττα στις εκλογές , όπου και κάποιοι ακόμα και τώρα καταλογίζουν στον επίτιμο πρόεδρο το τι υπήρξε ένας πραγματικός αξιοπρεπής και αληθινός πολιτικός ο οποίος κρατά το λόγο του.
Είχε υποσχεθεί αν χάσει ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία, κάτι που το έκανε πράξη , χωρίς να συγκριθεί με σημερινές καταστάσεις και κολοτούμπες.
Μετά από αυτή την μικρή αναδρομή , η ματιά μου για την προχθεσινή εκδήλωση. Μπαίνοντας μέσα στην αίθουσα και αντικρίζοντας αυτή την κοσμοσυρροή , αισθάνθηκα μεγάλη χαρά για την αναγνώριση του κόσμου στο πρόσωπο του Κ.Μητσοτάκη , του μεγάλου Κρητικού πολιτικού.
Αισθάνθηκα όμως και περηφάνεια βλέποντας και τις πολιτικές και άλλες προσωπικότητες που είχαν έλθει να τον τιμήσουν ,πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε αντίθετα ιδεολογικά στρατόπεδα , οπότε η τιμή μεγαλύτερη.
Όσο περνούσε η ώρα και συνειδητοποιούσα το σεβασμό την αγάπη και την αναγνώριση που υπήρχε προς στο πρόσωπο του , αισθανόμουν ακόμα περισσότερο δέος και θαυμασμό.
Παρακαλουθώντας τις ηλικίες έβλεπες ανθρώπους ηλικιωμένους που σίγουρα δεν τους ήταν εύκολο να παραευρεθούν , αλλά πήραν δύναμη και όρεξη από το κάλεσμα της εκδήλωσης και δεν θα μπορούσαν να είναι απόντες.
Παλιά στελέχη με ιστορία στο κόμμα που ο καθένας έχει δώσει κάτι από τη ζωή του για την παράταξη , δεν μπορούσαν να είναι απόντες.
Όπως δεν ήταν απούσα και η νεολαία , κάτι που με έκανε ακόμα πιο χαρούμενο, γιατί το κόμμα και η παράταξη δείχνει ότι έχει βάθος και μέλλον.
Κοιτάζοντας το πάνελ και βλέποντας την αγωνία στο πρόσωπο του προέδρου της ΝΟΔΕ , να φανεί αντάξιος της εκδήλωσης βγάζοντας το καλύτερο αποτέλεσμα , δικό του και συνεργατών στη ΝΟΔΕ ένιωσα περήφανος που υπηρετώ με τις μικρές μου δυνάμεις αυτή την παράταξη.
Στο πάνελ βρισκόταν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης βοηθώντας ακόμα περισσότερο με το ακαδημαϊκό του κύρος και την ακομμάτιστη προσέγγιση στην σπουδαία προσωπικότητα του τιμώμενου προσώπου.
Η τοποθέτηση του Γραμματέα του κόμματος Λ.Αυγενάκη λιγότερο η πολιτική αλλά περισσότερο η προσωπική προσέγγιση του θέματος , με περιγραφή από συμβουλές και στιγμιότυπα από τις επαφές με τον Ψηλό , φόρτισαν συναισθηματικά την εκδήλωση δίνοντας και μια πιο ανθρώπινη διάσταση των σχέσεων των δύο πολιτικών με αναφορά των πατρικών συμβουλών που έλαβε και τις κρατά σαν πολιτική παρακαταθήκη .
Περιέγραψε τις ανθρώπινες στιγμές που είχαν στις συναντήσεις τους και τα πάντα εύστοχα και άδολα σχόλια , συνιστώντας του υπομονή και επιμονή , λέγοντας ότι η πολιτική είναι ένας συνεχής ανήφορος.
Ο αγώνας του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη για να είναι παρών στην εκδήλωση , αλλάζοντας τέσσερα αεροπλάνα , πράγμα που όπως είπε το Ελσίνκι είναι δίπλα στο Ηράκλειο, όταν υπάρχει εκδήλωση σαν αυτή.
Οι αναφορές για τη συνεργασία του αείμνηστου προέδρου , με τους νέους βουλευτές και πώς τους περιέβαλε με εμπιστοσύνη , όταν του εμπιστεύθηκε βουλευτής μόλις 24 ημερών , να είναι εισηγητής για τον προϋπολογισμό .
Από αυτό καταλάβαινε κανείς τη συμπαράσταση και την εμπιστοσύνη που περιέβαλε τους νέους και τους έδινε ευκαιρίες , συμβάλλοντας στη μετέπειτα εξέλιξη τους.
Ο ανηψιός του προέδρου Κ. Βιρβιδάκης, μίλησε και αυτός για τη δύναμη και για την αποφασιστικότητα που είχε ο θείος του , πόσο αγαπούσε την Κρήτη και πάντα προσπαθούσε να κάνει το καλύτερο για αυτή , περιγράφοντας αρκετές οικογενειακές στιγμές.
Ακολούθησαν και άλλες παρεμβάσεις από παλιά και νέα στελέχη πολιτευτές οι οποίοι κατέθεσαν , τις απόψεις τους ή τις αναμνήσεις που είχαν από συνεργασία που είχαν με τον πρόεδρο δίνοντας μια πανηγυρική ατμόσφαιρα στη βραδιά .
Είχε προηγηθεί ανάγνωση επιστολής του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη , ο οποίος ανέφερε πόσο περήφανος νιώθει που είναι συνεχιστής αυτού του μεγάλου πολιτικού ,με την τεράστια δυναμη και υπομονή , ο οποίος είχε μισηθεί και αγαπηθεί όσο λίγοι πολιτικοί.
Το σπουδαιότερο όμως ήταν ότι εν ζωή δικαιώθηκε , η πολιτική του , η γνώμη του και η στάση ζωής απέναντι στα πολιτικά πράγματα , το μόνο που μένει είναι η ιστορία να τον κατατάξει στο πάνθεον των Ελλήνων πολιτικών.
Στην εκδήλωση αυτή ένιωσα για ακόμη φορά την αξία τη δυναμική και την προστιθέμενη αξία που λαμβάνει η παράταξη όταν όλο το πολιτικό προσωπικό δουλεύει ενωμένο , τότε είναι σίγουρο πως οποιαδήποτε εκδήλωση , περισσότερο ακόμα η συγκεκριμένη , θα στέφονται από επιτυχία.
Το ζητούμενο σίγουρα δεν είναι μόνο οι επιτυχημένες εκδηλώσεις , αλλά το κλίμα ενότητας και δυναμικής να περνά σε όλη την κοινωνία με συνέπεια ο λόγος και η πολιτική της ΝΔ να ακούγεται οριζόντια σε όλα τα λαϊκά στρώματα.
Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους διοργανωτές της εκδήλωσης , για την τόσο άρτια και με πολύ σεβασμό στο πρόσωπο του επίτιμου προέδρου μας οργάνωση , όπως και να ευχαριστήσω όλους όσους μίλησαν για αυτόν με αγάπη και σεβασμό.
Περισσότερο ακόμα εκφράζω τις ευχαριστίες στον κόσμο που συμμετείχε τόσο δυναμικά , ο οποίος δείχνει ότι συμμεριζόταν την ευχή και επιθυμία του προέδρου να κάνουμε τον Κυριάκο , έναν ακόμη Κρητικό πολιτικό, όχι μόνο πρωθυπουργό, αλλά μάλιστα τον καλύτερο όπως ήταν η πίστη του.
Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χαλάσουμε το χατίρι του προέδρου και από εκεί θα είναι περήφανος και θα τον καμαρώνει.









