ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΛΟΓΟ ΣΟΒΑΡΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ-γράφει ο Βαγγέλης Παπαδάκης*

124

 

Με αφορμή την έλλειψη σημαντικού  και αναντικατάστατου φαρμάκου για άλλη μια φορά αναδεικνύεται δυστυχώς περίτρανα ότι δεν έχει όρια η αδιαφορία, η ανευθυνότητα  και η έλλειψη σεβασμού της κυβέρνησης  προς  τους ασθενείς  γενικά  και  συγκεκριμένα προς τους ασθενείς με καρκίνο, στους οποίους λόγο της κυβερνητικής της  ανικανότητας  προσφέρει ανασφάλεια και ταλαιπωρία,θέτοντας  την υγεία τους  σε κίνδυνο.

Η κυβέρνηση συγκεκριμένα θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατοντάδων καρκινοπαθών λόγο της ελλείψεως του  σημαντικού και αναντικατάστατου φαρμάκου με την ονομασία «Etoposide»(ετοποσιδη).Φαρμάκου το οποίο ελάμβανε μεγάλος αριθμός ασθενών με καρκίνο και που τώρα και τρεις εβδομάδες βάση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου αλλά και αναφορών  ασθενών και ιατρών, δεν μπορούν να λάβουν νασθενείς λόγο της έλλειψης του. Η ανά την Ελλάδα έλλειψη του φαρμάκου αυτού δεν άφησε δυστυχώς αλώβητα τα νοσοκομεία  του Ηρακλείου ΠαΓΝΗ και Βενιζέλειο,  όπου λόγο της έλλειψης αναβάλλονται προγραμματισμένες χημειοθεραπείες σε ασθενείς  με το φάρμακο αυτό και οι ασθενείς  περιμένουν σε λίστα αναμονής, όπως αναφέρει ο καθηγητής και διευθυντής της  Ογκολογικής   κλινικής ΠΓΝΗ κος Δ. Μαυρουδής.

Η ετοποσιδη (Etoposide)  είναι ένα  παλαιό και όχι ακριβό φάρμακο  που χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση του μικροκυτταρικού καρκίνου.Το φάρμακα αυτό είναι αναντικατάστατο και  η χορήγηση  άλλου σκευάσματος δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική με την ετοποσίδη.

Το γεγονός αυτό των  ελλείψεων και ιδιαίτερα αναντικατάστατων  φαρμάκω να αναδεικνύει την ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής για την  υγεία και το φάρμακο, θέτει δε την κυβέρνηση και τους  κατά τόπους υπευθύνους προ των ευθυνών τους, αναδεικνύοντας συν της άλλης την αδιαφορία και την ανευθυνότητα της. Δεδομένης δε  της εδώ και τρείς μήνες γνώσης από την κυβέρνηση και τους αρμοδίους φορείς του προβλήματος της έλλειψης αυτής και των πληροφοριών από δημοσιεύματα που μιλούν ότι και  ο ΕΟΦ από τις αρχές του χρόνου γνώριζε την πιθανότητα έλλειψης του φαρμάκου και πάραυτα δεν έλαβε κανένα αποτελεσματικό μετρό κάλυψης  των φαρμακευτικών αναγκών και  κατ επέκταση προστασίας και διασφάλισης της υγείας των ασθενών που λαμβάνουν αυτό το φάρμακο τόσο  σε επίπεδο κεντρικό όσο και σε περιφερειακό,υγειονομικών δομών, όπως ανά νοσοκομείο, καθιστά την κυβέρνηση δια των χειρισμών της επικίνδυνη, και όχι ικανή να διασφαλίσει, την αγωγή και προαγωγή της υγείας των ασθενών με καρκίνο.

Οι επικοινωνιακού τύπου δε εφησυχασμοί, όπως αυτή του Αντιπροέδρου του ΕΟΦ κ Ι. Μαλέμη, για «επάρκεια του φαρμάκου», ενώ παράλληλα για Τρίτη εβδομάδα αναβάλλονται χημειοθεραπείες ασθενών, όχι μόνο δεν εφησυχάζουν, αλλά ηχούν ως κοροϊδία στα αυτιά των ασθενών και συνανθρώπων μας  που δοκιμάζονται,δίνοντας  τον δικό τους αγώνα για τη ζωή και οι όποιοι θα ήθελαν την πολιτεία συμπαραστάτη και αρωγό και όχι απέναντι και μέρος του προβλήματος.

Ο Τομέας υγείας της ΝΟΔΕ Ηρακλείου με αίσθημα ευθύνης  και σεβασμό  προς τους ασθενείς και τα δικαιώματα τους, καταγγέλλει  αυτού του τύπου τις κυβερνητικές πρακτικές  που  δεν σέβονται τον ασθενή και τις ανάγκες του  και που θέτουν την υγεία του  σε κίνδυνο. Ζητά  δε  από το Υπουργείο Υγείας  και τους αρμόδιους την άμεση εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, ώστε να μην ταλαιπωρούνται άλλο οι ασθενείς και να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους.

 

 

* Β. Παπαδάκης

Νοσηλευτής – Οικονομολόγος

Υπεύθυνος Τομέα Υγείας ΝΟΔΕ Ηρακλείου

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook