Αλέξανδρος Σωμαράς: Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Δ/ντών Ξενοδοχείων στοχεύει στην προβολή του Κρητικού τουριστικού προϊόντος, της Κρητικής γαστρονομίας και κουλτούρας στην παγκόσμια ταξιδιωτική αγορά

25

Στην ανάδειξη ενός από τους βασικούς στόχους του νεοεκλεγέντος διοικητικού συμβουλίου του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων προβαίνει στη συνέντευξή του στο Business Travel blog ο επί 10 συναπτά έτη γενικός γραμματέας του Συλλόγου κ. Αλέξανδρος Σωμαράς. Έχοντας πριν από λίγες μέρες συγκροτηθεί σε σώμα το νέο επταμελές διοικητικό συμβούλιο του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων- μετά από τις απαιτούμενες αρχαιρεσίες- χαράζει τη στρατηγική του για την επίτευξη των σκοπών και των στόχων της δράσης του.

Μια στρατηγική που υιοθετεί την επιτυχημένη πολική την οποία ακολούθησε η προηγούμενη διοίκηση με τον άξιο- όπως παραδέχονται μέλη του Συλλόγου και συνάδελφοί του- πρόεδρο κ. Γιώργο Πελεκανάκη  για την ανάδειξη καίριων ζητημάτων του τομέα τους με τη συνεργασία και τη υποστήριξη άλλων τουριστικών φορέων  και συνάμα εναρμονίζεται πλήρως με τις νέες τάσεις και εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά του χώρου τους.

Βασικός άξονας αυτής της στρατηγικής του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων τίθεται « η ενεργός συμμετοχή του Συλλόγου σε ό,τι μας αφορά», τονίζει ο κ. Σωμαράς. Και σπεύδει να αποσαφηνίσει δηλώνοντας ότι «επιδιώκουμε να συμμετέχουμε, να συμβάλλουμε στη βελτίωση και ανάδειξη σε ό,τι έχει σχέση με την αγορά εργασίας τη δική μας, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, την τουριστική εκπαίδευση, την προβολή του κρητικού τουριστικού προϊόντος, της κρητικής κουλτούρας, της παγκοσμίως γνωστής γαστρονομίας μας, της παράδοσης στο Μεγαλόνησο κ.ά με τη συμμετοχή σε διεθνές εκθέσεις και όχι μόνο».

Μια επιδίωξη που επιτυγχάνεται καθώς την εμπεριστατωμένη άποψη του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων ζητούν Κρητικοί Φορείς Εργασίας και όχι μόνο για τα καίρια ζητήματα των αμοιβών, των επιδομάτων κλπ. των ξενοδοχοϋπαλλήλων αλλά και το Υπουργείο Τουρισμού σε ότι αφορά τη χάραξη της τουριστικής πολιτικής του τόπου στο μείζον θέμα της τουριστικής εκπαίδευσης είτε σε επίπεδο management είτε σε χαμηλότερες θέσεις εργασίας και όχι μόνο.

Γεγονός που δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση καθώς ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων είναι ένας από τους λίγους δραστήριους συλλόγους διευθυντών στην ελληνική τουριστική αγορά, ενώ θεωρείται ο πιο δυναμικός καθώς αριθμεί 200 μέλη- διευθυντές ξενοδοχείων στην Κρήτη.

Ταυτόχρονα και όπως επισημαίνει σχετικά ο γενικός γραμματέας του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων «στους βασικούς στόχους του Συλλόγου συγκαταλέγεται και η προώθηση των κρητικών προϊόντων όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο, τα τυριά, το μέλι, τα κρασιά, τη ρακί, τα αρτοσκευάσματα κλπ. σε όλη την ελληνική επικράτεια. Στοχεύουμε δηλαδή στην σύναψη απευθείας συνεργασιών των κρητικών παραγωγών με ξενοδόχους της χώρας μας χωρίς την παρέμβαση τρίτων  Αυτός ο άξονας της στρατηγικής του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων μετουσιώνεται σε πράξη αρχικά στην Κρήτη. Έτσι αύριο Σάββατο 24 Μαρτίου στο Forum που διοργανώνει το Επιμελητήριο Ηρακλείου σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων και άλλων φορέων θα «πραγματοποιηθούν  περίπου 14.500 Β2Β συναντήσεις μεταξύ κρητικών παραγωγών και ιδιοκτήτων- εκπροσώπων ξενοδοχείων που εδρεύουν και λειτουργούν στην Κρήτη προκειμένου οι τελευταίοι να εντάξουν μέσα στο μενού τους τα δημοφιλή κρητικά προϊόντα».

Το Forum που θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Ηρακλείου στις Γούρνες Ηρακλείου ΕΚ Κρήτης αποτελεί πλέον θεσμό για την τοπική αγορά της Μεγαλονήσου. Του λόγου το αληθές αποδεικνύεται μεταξύ άλλων από την έβδομη συνεχή διοργάνωσή του, από τη ραγδαία αύξηση των B2B συναντήσεων μεταξύ κρητικών παραγωγών και ξενοδόχων κ.ά. «Την πρώτη χρονιά διοργάνωσης του φόρουμ οι B2B ήταν 1.800 και φέτος έχουν φτάσει στις 14.500», λέει χωρίς να κρύβει τον ενθουσιασμό του για αυτή την εξέλιξη ο κ. Σωμαράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω φόρουμ που αποτελεί έναν μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα θεσμό, απέσπασε πριν από δύο χρόνια ευρωπαϊκό βραβείο στην κατηγορία «special mentions and grand jury price».

Η τουριστική κίνηση στην Κρήτη το 2018

Με τη λιτή αλλά άκρως περιεκτική πρόταση «οι ξένοι τουρίστες έκλεισαν νωρίτερα φέτος τις διακοπές τους στην Κρήτη από ότι άλλες χρονιές», ο κ. Σωμαράς αναδεικνύει μία από τις βασικές εξελίξεις που έχουν ήδη καταγραφεί στην τουριστική αγορά της Κρήτης τη φετινή σεζόν. Ό,τι δηλαδή οι κρητικές ξενοδοχειακές μονάδες γέμισαν φέτος νωρίτερα, σε σχέση με πέρυσι.

Και χωρίς φειδώ λόγων επισημαίνει «οι κρατήσεις από τις Δυτικές αγορές όπως της Γερμανίας και της Αγγλίας «έτρεχαν» έως τις αρχές Φεβρουαρίου   με ρυθμό αύξησης της τάξεως εως και του 30%-40% την περίοδο του early booking σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Με αυξητικούς ρυθμούς ξεκίνησαν οι κρατήσεις του early booking από τις Ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες χώρες της ευρωπης, τη Ρωσία αλλά και από τις υπόλοιπες δυτικές αγορές όπως π.χ. Γαλλία, Βέλγιο που ξεκινούν τις πωλήσεις των προγραμμάτων τους μαζικά από τον Ιανουάριο και μετά. Η κίνηση των προκρατήσεων όμως από τα μέσα- τέλη Φεβρουαρίου έως και σήμερα για τη φετινή σεζόν, έχει επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, ενώ αρχίζει και δείχνει τάσεις μείωσης του ρυθμού της ζήτησης. Γεγονός που ίσως οφείλεται και στην παύση των πωλήσεων stop sales στην οποία έχουν προβεί σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία.

Εξάλλου και δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι δυναμικά επήλθαν στο προσκήνιο η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία και ο φόρος διανυκτέρευσης επιβαρύνει κατατάσσοντας το ως ακριβό το ελληνικό τουριστικό πακέτο. Ειδικότερα και σε ότι αφορά στους Ρώσους τουρίστες επιλέγουν περισσότερο την Τουρκία καθώς δεν επιβαρύνονται με το κόστος για την έκδοση της βίζας, ενώ και λόγω του ισοτιμίας ευρώ δολαρίου αυτή την περίοδο, το τουριστικό πρόγραμμα στη γειτονική χώρα είναι φθηνότερο. Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε στην τιμολογιακή τους πολιτική, αλλά πρέπει να προσέξουμε τη διαχείριση των stop sales  αλλά να προσέξουμε στην διαχείριση των stop sales, των overbooking. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δώσουμε τη δέουσα προσοχή στην ποιότητα των καταλυμάτων και των υπηρεσιών μας που μαζί με την ασφάλεια την οποία αισθάνονται οι επισκέπτες στη χώρα μας, είναι το δυνατό μας χαρτί.

Ωστόσο, ο κ. Σωμαράς που έχει ιδίαν γνώση και αντίληψη λόγω της πολύχρονης εμπειρίας τους είτε ως γενικός διευθυντής σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες είτε ως CEO- COO στην Ελλάδα σε μεγάλο πολυεθνικό τουριστικό οργανισμό ή ακόμα μια λόγω της άσκησης της γενικής διεύθυνσης στα ξενοδοχεία μέλη της ιδιόκτητης μικρής ξενοδοχειακής αλυσίδας Shotels Small Hotels Selection, πιστεύει ακράδαντα ότι κρητικά ξενοδοχεία θα εγγράψουν και φέτος υψηλές πληρότητες κατά τη high και super high περίοδο της φετινής σεζόν. «Από τέλη Μαΐου έως τις αρχές Οκτώβρη της τρέχουσας χρονιάς θα είναι γεμάτα τα ξενοδοχεία στο νησί όπως άλλωστε γίνεται τα τελευταία τουλάχιστον 4 χρόνια», εξηγεί χαρακτηριστικά.

Και χωρίς περιστροφές δηλώνει «το μέγα ζητούμενο είναι τι θα γίνει τον Απρίλιο και τον Μάιο, καθώς οι δύο μήνες αυτοί αποτελούν βαρόμετρο στο εάν θα κινηθεί ανοδικά η φετινή τουριστική κίνηση στην Κρήτη. Χωρίς να θέλω να φανώ απαισιόδοξος, να σημειώσω ότι η τουριστική κίνηση στο νησί διάγει την κατιούσα το φετινό Απρίλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς και δεν σας κρύβω τον προβληματισμό μου για την τουριστική κίνηση τον Μάιο που πέρυσι ήταν πολύ δυνατή». Για τους λόγους αυτούς ο κ. Σωμαράς εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει αύξηση μεγαλύτερη του 1-3% στην τουριστική κίνηση στην Κρήτη φέτος, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Ταυτόχρονα, δεν διστάζει να καταθέσει τον προβληματισμό και την ανησυχία του για το φλέγον ζήτημα των τουριστικών εισπράξεων τη φετινή χρονιά καθώς την περίοδο του early booking την οποία όπως προαναφέρθηκε κατέγραψαν αξιοσημείωτη αύξηση οι κρατήσεις από τις Δυτικές αγορές, τη Ρωσία κλπ. κυριαρχούσαν ελκυστικές τιμές με γενναίες εκπτώσεις από τα ελληνικά ξενοδοχεία. «Οπότε και τα έσοδα από τις διανυκτερεύσεις θα είναι ανάλογα μειωμένα παρά τις όποιες αυξήσεις πήραν φέτος τα περισσότερα ξενοδοχεία, σε σχέση με πέρυσι», δηλώνει ο κ. Σωμαράς.

Να σημειωθεί ότι όλα τα κρητικά ξενοδοχεία θα ξεκινήσουν έως τα τέλη Απριλίου της φετινή χρονιάς τη λειτουργία τους, ενώ ποσοστό της τάξεως του 30%-40% θα υποδεχτούν τους πρώτους τους πελάτες στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου του τρέχοντος έτους λόγω του ότι τόσο το Καθολικό όσο και το Ορθόδοξο Πάσχα είναι νωρίς φέτος ημερολογιακά.. Έως τον επόμενο χρόνο θα προστεθούν περίπου 5000 νέες πολυτελείς ξενοδοχειακές κλίνες στο ξενοδοχειακό δυναμικό της Κρήτης, με τη δημιουργία και λειτουργία αρκετών deluxe μονάδων στο νησί.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων

Καθήκοντα προέδρου στο νέο διοικητικό συμβούλιο του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων www.chm.gr   ανέλαβε ο κ. Δημήτρης Κουμπαράκης. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο κ. Γιώργος Σφακιανάκης, γενικός γραμματέας παραμένει ο κ. Αλέξανδρος Σωμαράς, ταμίας ο κ. Κωνσταντίνος Κυπριωτάκης και μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι η κυρία Στέλλα Μανιουδάκη, ο κ. Πασχάλης Σιμάκης και ο κ. Ιωάννης Σπανάκης. Η θητεία του νέου διοικητικού συμβουλίου στο Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων είναι τριετής.

 

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook