Σεμινάριο «Εργαστήριο παραδοσιακού αργαλειού»

Τις διαφορετικές υφές των κλωστών, το γέμισμα του αργαλειού με την κλωστή, το πέρασμα αλλά και το μητοχτένιασμα θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν  όσοι συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο «Εργαστήριο παραδοσιακού αργαλειού», που διοργανώνει για δεύτερη φορά το ΚΕΚ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΡΚΑΛΕΙΟΥ.

Οι καταρτιζόμενοι θα μάθουν επίσης να αντιγράφουν παλιά υφαντά σε χαρτί, ώστε να είναι δυνατή η αποτύπωση σε ύφασμα και να τελειοποιήσουν τα υφαντά με ψηλόραμα και βελονάκι ώστε να δένουν σε κρόσσια και φούντες.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να μάθουν την παραδοσιακή τεχνική του αργαλειού και τα μυστικά της παραδοσιακής υφαντικής τέχνης, φτιάχνοντας τα δικά τους υφαντά και τελειοποιώντας τα με παραδοσιακά δεσίματα και κόμπους.

Ενότητες σεμιναρίου:

Γνωριμία με το αντικείμενο, υφαντικός κόμπος

Διαδικασία διασίματος

Διαδικασία μητόματος

Πέρασμα κλωστών στο χτένι

Τράβηγμα και δέσιμο κλωστών στο χτένι

Ξεκίνημα στον αργαλειό

Δημιουργία κουρελούς

Μπορντούρες

Αντιγραφή υφαντών σε χαρτί για την διαδικασία ύφανσης

Τεχνική τρειοπατητήρου

Τελειοποίηση υφαντών με βελονάκι, δέσιμο με κρόσσια και φούντες

Το κόστος του προγράμματος είναι 240 € ανά συμμετοχή

Διάρκεια: 30 ώρες

Ημέρες διεξαγωγής: Σάββατο και Κυριακή 02/12, 03/12, 09/12 και 10/12/17 (Σάββατο 10:00-16:00 & Κυριακή 10:00-15:00)

Χώρος υλοποίησης: Ικάρου και Αρχιμήδους 1

Εισηγήτρια:

Βασιλική Μεσσαριτάκη, απόφοιτη της Αγροτικής Οικοκυρικής ΣχολήςΚαλυβιανής Μοιρών. Έχει διατελέσει εκπαιδεύτρια σε προγράμματα της ΝΕΛΕ, στο ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ, στο ΕΜΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΕΚ Α.Ε, στη Γ.Σ.Ε.Ε με θέματα «Ράψιμο – Κέντημα Κρητικών Παραδοσιακών Στολών». Έχει λάβει την Πιστοποίηση για τη διάδοση και ανάδειξη της κρητικής ποιότητας και κατοχύρωση των αυθεντικών κρητικών προϊόντων «Κρητικά χέρια». Διατηρεί Εργαστήριο Παραδοσιακών Υφαντών, Κεντημάτων και Παραδοσιακών Στολών «Η ΑΝΕΜΗ»

Πληροφορίες στο ΚΕΚ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Κορωναίου 9, τηλέφωνο: 2810-302736 & 302730 φαξ 2810-227189, info@katartisi.gr από 09:00 έως 14:00 μ.μ. και αιτήσεις στην ιστοσελίδα: www.katartisi.gr