Ψάχνουν ευθύνες για τη θεομηνία: Μπάζωσαν, δεν έφτιαξαν αντιπλημμυρικά

Η επόμενη ημέρα της τραγωδίας από τη θεομηνία στη Δυτική Αττική βρίσκει τη χώρα σε σοκ.

Ηδη έχουν επιβεβαιωθεί 15 νεκροί, υπάρχει ένας αγνοούμενος, 23 τραυματίες, ενώ οι έρευνες σε πλημμυρισμένα υπόγεια συνεχίζονται.

Το σκηνικό σε Νέα Πέραμο και Μάνδρα μοιάζει βομβαρδισμένο. Αυτοκίνητα στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο σε γωνίες, όπως τα παρέσυρε το ρεύμα, τόνοι λάσπης στους δρόμους και στα σπίτια, πλημμυρισμένες κατοικίες και καταστήματα με κατεστραμμένες οικοσκευές και εξοπλισμό.

Η πολιτεία από χθες ηδη με την εισαγγελική παρέμβαση αναζητά ευθύνες

Τα δύο φονικά ρέματα στη Μάνδρα που τσιμεντώθηκαν και υπερχείλησαν και η μη αναδάσωση του όρους Πατέρα, είχαν ως αποτέλεσμα οι τόνοι νερού που έπεσαν μαζί με χώμα από το βουνό να πνίξουν μια ολόκληρη περιοχή.

Μπάζωσαν μισό χιλιόμετρο χείμαρο και έφτιαξαν αμαξοστάσιο 

Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου αποκάλυψε χθες ότι η περιοχή αυτή ήταν το βασικό μάθημα στους μεταπτυχιακούς του φοιτητές για τις… πλημμύρες.

«Βασική άσκηση – για το θέμα των πλημμυρών – ήταν η περιοχή της Μάνδρας. Την είχαμε επιλέξει σαν μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου η ανθρώπινη παρέμβαση και η άγνοια ή η αδιαφορία ή εν πάση περιπτώσει η μη γνώση και ουσιαστική ενασχόληση με το θέμα ήταν εγκληματικού χαρακτήρα…» ανέφερε ο καθηγητής. Και κατήγγειλε μεταξύ των άλλων πως στην περιοχή μπαζώθηκε χείμαρρος μήκους σχεδόν μισού χιλιομέτρου στον οποίο ενώνονταν μικρά ποτάμια που κατέβαιναν από το βουνό. «Το τραγικό ήταν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του μπαζώματος και του κλεισίματος, στο πιο στενό σημείο, ήταν μερικά στρέμματα που έφτιαξε ο δήμος χώρο αμαξοστασίου και επισκευών, παραδίπλα ήταν ένα σούπερ μάρκετ, που είχαν κλείσει ακριβώς όλη τη δίοδο (του νερού)» σημείωσε ο καθηγητής. Πρόσθεσε πως το 1996 υπήρξαν στην περιοχή δύο θύματα και κατέληξε «ήδη, η φύση είχε προειδοποιήσει για το ότι κακώς είχαν γίνει επεμβάσεις, κακώς δεν είχε διατηρηθεί η φυσική ροή του νερού και ταυτόχρονα δεν είχε διαμορφωθεί μια τεχνητή ροή του νερού».

Αλλωστε, το 1996 ακριβώς στο ίδιο σημείο πλημμυρικά φαινόμενα είχαν ως θλιβερό απολογισμό δύο νεκρούς ενώ το 1999 οι κάτοικοι δοκιμάστηκαν ξανά με εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα να πλημμυρίζουν και την Εισαγγελία να διενεργεί από τότε έρευνα για τα αίτια μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας.

Εθνικό πένθος κήρυξε ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός με διάγγελμα κήρυξε εθνικό πένθος και υποσχέθηκε την άμεση και πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων ενώ και ο αρχηγός της ΝΔ που βρέθηκε στον τόπο της καταστροφής ζήτησε η πολιτεία να τους συμπαρασταθεί πλήρως.

Παρέμβαση εισαγγελέα 

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος σχετικά με τους θανάτους και τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία στη Δυτική Αττική, προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις και αν χρειαστεί θα κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.Ανάμεσα στα ενδεχόμενα αδικήματα που ερευνώνται είναι και πολεοδομικές παραβάσεις.

 

Πηγή: iefimerida.gr