Εκδήλωση διαλόγου του Ι.Α.Κ.Ε. με θέμα: «Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα: Προκλήσεις, προοπτικές»

Το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.) προγραμματίζει εκδήλωση διαλόγου, με θέμα «Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα: Προκλήσεις, προοπτικές», με ομιλητή τον Γιώργο Καλαντζή, Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017, ώρα 18:00, στο Ηράκλειο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Ibis Styles Heraklion Center, (Κορωναίου 26, όπισθεν Ναού Αγίου Τίτου). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Το ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων λαμβάνει νέες διαστάσεις στην εποχή μας, σε ένα κοινωνικό τοπίο το οποίο συνεχώς μεταβάλλεται, με αφορμή ποικίλες προκλήσεις και διεκδικήσεις. Η αναζήτηση πολιτικών λύσεων ή έστω προσανατολισμού απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, συχνά, εμφανίζεται ως πόλωση ανάμεσα στο παλιό και το νέο, η οποία ενίοτε διχάζει και οδηγεί σε αντιπαραθέσεις. Κατά τις πρόσφατες δεκαετίες, προστέθηκαν πολλοί προβληματισμοί και νέα ερωτήματα, λόγω των αλλαγών που έφεραν η διεύρυνση της επικοινωνίας, η πολυπολισμικότητα, η πολιτική ρευστότητα και η κοινωνική κρίση.

Στο δικό μας περιβάλλον, οφείλουμε να συνυπολογίσουμε τις πολεμικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή και τις καταστρεπτικές συνέπειές τους. Έτσι, εύλογα, αναζωπυρώθηκε ο διάλογος γύρω από ζητήματα όπως είναι τα δικαιώματα των μειονοτήτων, το προσφυγικό, οι κοινωνικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, καθώς επίσης το αίτημα για ειρηνική συνύπαρξη, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και οι διαστάσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και ειδικότερα θέματα, όπως είναι ο θρησκευτικός φανατισμός, η λειτουργία της θρησκείας στον δημόσιο χώρο, τα όρια της θρησκευτικής έκφρασης, η χρήση των θρησκευτικών συμβόλων, μορφές πολιτικοποίησης της θρησκείας, η θρησκευτική εκπαίδευση στο σύγχρονο δημόσιο σχολείο κ.ά. Για την αποτελεσματική διαχείριση όλων αυτών των ζητημάτων προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη ο αναστοχασμός γύρω από την ευθύνη, τον ρόλο και τη μαρτυρία της δημοκρατίας στην εποχή μας και συνακόλουθα της πολιτικής, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.
Ο ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Γιώργος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, με μακρά θητεία στη θέση του στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τόσο λόγω των πολιτικών καθηκόντων όσο και των προσωπικών ερευνητικών και επιστημονικών ενδιαφερόντων διαθέτει πλούσια σχετική εμπειρία και αναμένεται να φωτίσει καίριες πτυχές του θέματος, οι οποίες αφορούν στην ελληνική κοινωνία σήμερα.
Η παραπάνω εκδήλωση διαλόγου του Ι.Α.Κ.Ε., είναι προσανατολισμένη θεματικά στους προβληματισμούς του 4ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί από το Ι.Α.Κ.Ε., στο Ηράκλειο, στις 27 – 29 Απριλίου 2018, με κεντρικό θέμα «Δημοκρατία, δικαιώματα και ανισότητες στην εποχή της κρίσης. Προκλήσεις στον χώρο της έρευνας και της εκπαίδευσης».
Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά προσυνεδριακών δράσεων που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν κατά την πορεία προς αυτό. Με την έννοια αυτή, μπορεί να θεωρηθεί και ως εισαγωγική εκδήλωση, εφόσον έρχεται να θέσει προβληματισμούς και ερωτήματα, τα οποία εμπίπτουν στα ειδικά ενδιαφέροντα του συνεδρίου. Τα προηγούμενα συνέδρια του Ι.Α.Κ.Ε. κινητοποίησαν πολλές δυνάμεις από τους χώρους της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της εργασίας, της έρευνας και της αυτοδιοίκησης, από την Κρήτη, την Ελλάδα και το εξωτερικό και στέφθηκαν από επιτυχία. Εξίσου σημαντική αναμένεται να είναι τόσο η διοργάνωση όσο και η ερευνητική συγκομιδή του φετινού συνεδρίου, η υλοποίηση του οποίου βρίσκεται σε τροχιά προετοιμασίας.