Διεθνές Συνέδριο για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη Ηράκλειο, 19, 20, 21, 22 Οκτωβρίου 2017

Διεθνές Συνέδριο για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη

Ηράκλειο, 19, 20, 21, 22 Οκτωβρίου 2017

Παράλληλες εκδηλώσεις:

33.333 – Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη: Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017,

Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ώρα 19.30- 21.00

Συζήτηση για την «Οδύσεια» μετά από την προβολή: ώρα 21.00-21.30

 

33.333 – Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη:

Ένα ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη, γύρω από την προσωπική και συγγραφική Οδύσσεια του μεγάλου Κρητικού στοχαστή.

 

Με αφορμή το σε λίγους γνωστό επικό ποίημα του Νίκου Καζαντζάκη «Οδύσεια», ξεκινάει ένα κινηματογραφικό ταξίδι αναζήτησης. Στη Σουηδία, ένας μεταφραστής 102 ετών, βρίσκει τη δύναμη να μάθει ελληνικά και να μεταφράσει το τεράστιο αυτό έργο. Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει στη Σουηδία, στην Αμερική, στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Τήνο, προσπαθώντας να ρίξει φως τόσο στις πτυχές του άγνωστου αυτού έργου, όσο και στην προσωπικότητα και τη σκέψη του συγγραφέα. Η Οδύσσεια του Καζαντζάκη είναι η οδύσσεια των ανθρώπων σε μια πορεία χωρίς Ιθάκη, επικίνδυνη και αβέβαιη, γι’ αυτό και μεγαλειώδης.

 

Ο Καζαντζάκης, έχοντας ο ίδιος ζήσει περιόδους μεγάλων κρίσεων και φτώχειας, τονίζει την ανάγκη να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας και την ευθύνη απέναντι σε όσους το έχουν ανάγκη. Όπως γράφει στην Ασκητική, «Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί́, εγώ φταίω… η αλληλεγγύη με τους ανθρώπους δεν είναι τρυφερόκαρδη πολυτέλεια παρά βαθιά αυτοσυντήρηση κι ανάγκη…»

 

Η ταινία θα προβληθεί στο Ηράκλειο στις 19 Οκτωβρίου, στην αίθουσα 3(Μικρό θέατρο) του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου και ώρα 19.30- 21.00 .

 

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Μένιο Καραγιάννη και την Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Ζαμπία Αγριμάκη.