Επιστρατεύουν drones για να εντοπίσουν τα νέα αυθαίρετα

Mε τηλεχειριζόμενα μικρά ελικόπτερα, τα γνωστά drones, φιλοδοξούν οι αρμόδιες αρχές να εντοπίσουν νέα αυθαίρετα. Και με το νέο νόμο που ψηφίζεται τις επόμενες μέρες, κανένα αυθαίρετο που κατασκευάστηκε μετά τον Ιούλιο του 2011 δεν νομιμοποιείται.

Το πρόβλημα των αυθαιρέτων εξακολουθεί να είναι μεγάλο καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία από το 2011 μέχρι και το 2016 μόνο στην Αττική ξεφύτρωσαν πάνω από 500 νέα αυθαίρετα, όπως δείχνουν αεροφωτογραφίες του Κτηματολογίου. Μόλις το 15 με 20% των αυθαιρέτων έχει δηλωθεί με τους νόμους που ισχύουν. Τη νέα ρύθμιση περιμένουν 3 με 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με μικρές ή μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις.

O νέος νόμος oρίζει πως όσοι υποβάλλουν δήλωση μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο θα έχουν έκπτωση 20%. Από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 η έκπτωση μειώνεται στο 10%. Επιπλέον έκπτωση 20% προβλέπεται για όσους πληρώσουν εφάπαξ. Και 10% για όσους καταβάλουν το 30% του προστίμου. Επίσης, τα πρόστιμα θα υπολογιστούν με τις τιμές ζώνης που ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2016. Για όσους έχουν υποβάλει δήλωση τα πρόστιμα επαναπροσδιορίζονται.

Με τη νέα ρύθμιση μειώνονται κατά 70% τα πρόστιμα νομιμοποίησης για υπόγεια, σοφίτες, πατάρια. Οι μικρές παραβάσεις νομιμοποιούνται μόνο με παράβολο 250 ευρώ .Τα πρόστιμα μειώνονται κατά 70-80% για τις ευπαθείς ομάδες και οι δόσεις παγώνουν για 2 χρόνια. Όσον αφορά τα παράβολα, αυτά μειώνονται κατά 50% και το πρόστιμο εξοφλείται σε έως 80 δόσεις.

Η νομιμοποίηση θα είναι υποχρεωτική για τις νέες μισθώσεις, χωρίς όμως να χρειάζεται η βεβαίωση μηχανικού στα μισθωτήρια που υποβάλλονται στο TAXIS.