Παρέμβαση Γραμματέα ΠΕ ΝΔ κ. Λ. Αυγενάκη: «Αποκομμένοι από το οδικό δίκτυο χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής της Μεσαράς, από τις καθυστερήσεις της Κυβέρνησης»

Στον οδικό άξονα Ηρακλείου – Μεσαράς, τη γέφυρα της Μεσαράς και την παρακαμπτήρια οδό που «παραλείφθηκε»,αναφέρεταιο Γραμματέας Π.Ε. Ν.Δ.-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, μεκοινοβουλευτική του παρέμβασηπροςτους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζηκαι Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Κυβέρνηση η οποία επί δύο χρόνια αδιαφορούσε και τώρα «βιάζεται»να ξεκινήσει το έργο χωρίς σχεδιασμό, αποκλείοντας για μήνες τους κατοίκους από τον κεντρικό δρόμο.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Μεγάλη αναστάτωση σε χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, προκαλεί η αποκοπή τους από το οδικό δίκτυο Ηρακλείου – Μεσαράς, λόγω της «ξαφνικής βιασύνης» του αρμοδίου Υπουργείου  να αρχίσει τα έργα κατασκευής της γέφυρας για τον κάθετο οδικό άξονα, και να κλείσει το δρόμο για τουλάχιστον 5 μήνες, χωρίς να έχει μεριμνήσει για τα προπαρασκευαστικά έργα όπως αυτό της κατασκευής της παρακαμπτήριας οδού, την οποία, ενώ προβλέπεται στη μελέτη,  φαίνεται ότι θεώρησε …περιττή.

Ο οδικός άξονας, όπως έχω επισημάνει πολλές φορές με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου, αν και αποτελεί κομβικό έργο για το νησί καθώς σε αυτόν  διακινείται το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών προϊόντων του Ν. Ηρακλείου και χιλιάδες επισκέπτες το καλοκαίρι, έχει μείνει εδώ και δύο χρόνια … στον πάγο. Ενώ ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου του 2015 είχε ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, ο αρμόδιος Υπουργός με σειρά από καθυστερήσεις και ολιγωρίες, «κατάφερε» την απένταξή του από το ΕΣΠΑ, ενώ είναι αμφίβολο εάν θα ολοκληρωθεί ακόμη και από πόρους του πενιχρού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Επιπλέον, ο αρμόδιος Υπουργός ακόμα δεν μας έχει απαντήσει, παρά με γενικότητες, για πότε θα ολοκληρωθεί ο δρόμος Ηράκλειο-Μεσαρά, καθώς και από πού θα χρηματοδοτηθεί τελικά το εν λόγω έργο.

Σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, εξαιτίας αυτής της κυβερνητικής ανευθυνότητας και αναποτελεσματικότητας στην διαχείριση του έργου κατασκευής, περισσότεροι από 5.000 κάτοικοι, σε πολλά χωριά της περιοχής, και ειδικά οι κάτοικοι των χωριών της Γέργερης και του Πανασού, θα υποστούν απίστευτη καθημερινή ταλαιπωρία για περισσότερους από 5 μήνες, αφού χάνουν την πρόσβασή τους στο κεντρικό οδικό δίκτυο και, ελλείψει της αναγκαίας αλλά  … ανύπαρκτης παρακαμπτήριας οδού,  θα αναγκάζονται να διανύουν αποστάσεις μέχρι και 50 χιλιόμετρα μεγαλύτερες για τα σπίτια τους, τα σχολεία τους, τις δουλειές τους..

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο ιδιαίτερα για την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές της περιοχής και τους γονείς τους, που πρέπει να αλλάξουν τον καθημερινό τους προγραμματισμό κάνοντας πολύ μεγαλύτερη διαδρομή για το σχολείο τους στην Αγία Βαρβάρα, για τους κατοίκους που επιβαρύνονται με πολύ περισσότερα έξοδα, αλλά και για τις επιχειρήσεις της περιοχής που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο για τη διακίνηση των προϊόντων τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι αλλά και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ηρακλείου Γιώργος Ματαλλιωτάκης «η μη έγκαιρη κατασκευή της παρακαμπτηρίου, που προβλέπεται στη μελέτη και εξαιτίας της κατασκευής της γέφυρας της Μεσαράς που θα ΄πατήσει΄ στο δρόμο Αγίας Βαρβάρας – Γέργερης, αναγκάζει τους κατοίκους των χωριών του Ρούβα, του Πανασού, της Νιβρύτου, της Γέργερης του Μορονίου, του Αμπελούζου, του Ζαρού να κινηθούν από εναλλακτικές διαδρομές με αποτέλεσμα επιπλέον ταλαιπωρία αλλά και οικονομική επιβάρυνση, καθώς είναι υποχρεωμένοι να διανύουν καθημερινά πολύ περισσότερα χιλιόμετρα».

Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση,  προκαλείται χωρίς λόγο και ενώ πρόκειται για έργο μεγάλης σημασίας για την περιοχή. Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης αναφέρει ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» ενώ, όπως προαναφέρθηκε, δεν θα επιβαρύνονταν η περιοχή αν είχε εγκαίρως κατασκευαστεί η παρακαμπτήρια οδός που θα έλυνε το πρόβλημα.».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Για ποιο λόγο δεν έγινε η – προβλεπόμενη στη μελέτη – κατασκευή της  παρακαμπτήριας οδού πριν την έναρξη των έργων για τη γέφυρα της Μεσαράς;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για τη διευθέτηση του ως άνω ζητήματος;»