Μαθαίνοντας (για τις) γλώσσες την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2017!

 

Οι γλώσσες ανοίγουν ορίζοντες, δίνουν μια διαφορετική αντίληψη για τον κόσμο, μπορεί να σας βοηθήσουν να βρείτε δουλειά. Οι γλώσσες πάνω απ’ όλα μας φέρνουν κοντά, ενώ η εμπειρία εκμάθησης και χρήσης τους είναι πολύ διασκεδαστική. Στις 26 Σεπτεμβρίου – την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών – και λίγο πριν και μετά είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποτίσουμε φόρο τιμής στις γλώσσες: στον πλούτο τους, στον τρόπο με τον οποίο συνδέονται με τον πολιτισμό και σε όλα τα οφέλη που προσφέρει η εκμάθησή τους.

Με την ευκαιρία της φετινής Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (συν)διοργανώνει εκατοντάδες εκδηλώσεις σε πολιτιστικά ιδρύματα, βιβλιοθήκες, πρεσβείες, δημοτικά κτήρια, σχολεία και πανεπιστήμια. Οι εκδηλώσεις αυτές λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και εκτός Ευρώπης.

Στην Αθήνα γιορτάσαμε, το περασμένο Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το ισόγειο του νέου κτηρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος μετατράπηκε σε κέντρο πολυγλωσσίας και ψυχαγωγίας! Μικροί και μεγάλοι είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν, με όχημα τη γλώσσα, από τη μια χώρα της Ευρώπης στην άλλη. Η γιορτή περιλάμβανε προβολές, τραγούδια, χορούς, αλλά και παραστάσεις, ποιήματα, παραμύθια. Και επειδή γιορτή χωρίς δώρα δεν γίνεται, οι επισκέπτες πήραν μέρος σε κλήρωση με πολλά αναμνηστικά και όχι μόνο! Περισσότερες πληροφορίες και πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ. Δείτε επίσης την εκδήλωση στο facebook και μοιραστείτε τις φωτογραφίες σας μαζί μας.

Εκδηλώσεις οργανώνονται σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Έτσι, οι πολίτες και οι επισκέπτες του Ζάγκρεμπ στην Κροατία και της Πράγας στην Τσεχία, για παράδειγμα, καλούνται να συμμετάσχουν σε γλωσσικά «ραντεβού στα τυφλά». Στη δε Σόφια, οι ακροατές θα δοκιμάσουν την ικανότητά τους να αναγνωρίσουν διάφορες γλώσσες στο ραδιοφωνικό παιχνίδι «μαντέψτε τη γλώσσα». Η Πίπη Φακιδομύτη, η αγαπημένη παιδική ηρωίδα από το ομώνυμο σουηδικό βιβλίο, θα επισκεφθεί τρεις πόλεις της Αυστρίας, το Γκρατς, το Knittelfeld και τη Βιέννη, σε μία περιοδεύουσα έκθεση βιβλίου. Άλλη μία πασίγνωστη ηρωίδα, η Κοκκινοσκουφίτσα, θα βρεθεί στο επίκεντρο του πολύγλωσσου διαγωνισμού ποίησης που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο της Γερμανίας. Λεπτομέρειες σχετικά με αυτές και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις διατίθενται στο διαδίκτυο.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2001 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών. Έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτισμική και γλωσσική πολυμορφία και να ενθαρρυνθεί η διά βίου εκμάθηση γλωσσών.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν 24 επίσημες γλώσσες, περίπου 60 περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες και περισσότερες από 175 γλώσσες μεταναστών. Υπάρχουν από 6 000 έως 7 000 γλώσσες στον κόσμο, οι περισσότερες από τις οποίες ομιλούνται στην Ασία και στην Αφρική. Τουλάχιστον ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός είναι δίγλωσσος ή πολύγλωσσος, δηλαδή μιλά ή καταλαβαίνει δύο ή περισσότερες γλώσσες.

Ως διεθνής οργανισμός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σταθερά προσηλωμένη στην πολυγλωσσία. Όλες οι επίσημες γλώσσες είναι γλώσσες εργασίας της ΕΕ. Μεταφράζουμε το σύνολο της ενωσιακής νομοθεσίας προς όλες τις επίσημες γλώσσες και απαντούμε στις ερωτήσεις των πολιτών στη γλώσσα της ΕΕ της επιλογής τους. Με τον τρόπο αυτό, κάθε μέρα καταδεικνύουμε ότι είμαστε πραγματικά προσηλωμένοι στην γλωσσική πολυμορφία.