Ο τσαγκάρης από τους Βώρους που έγινε αφίσα στο μετρό της Νέας Υόρκης

Πριν από 48 χρόνια είχε αφήσει πίσω του την Κρήτη και μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Τότε, δεν περίμενε ότι κάποια στιγμή θα γίνει αφίσα στο μετρό της Νέας Υόρκης.

Κι όμως, το πρόσωπο του Μηνά Πολυχρονάκη βλέπουν το τελευταίο διάστημα όσοι χρησιμοποιούν το μετρό στο «μεγάλο μήλο».

«Πρέπει να έχετε κότσια», συμβουλεύει μέσα από την αφίσα ο τσαγκάρης από τους Βώρους Κρήτης, που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των αμερικανικών ΜΜΕ αρκετές φορές στο παρελθόν. Οπως για παράδειγμα όταν οι LA Times δημοσίευσαν την ιστορία του.

Ο κ. Πολυχρονάκης βρέθηκε στο επίκεντρο και ως ένας από τους πρώτους που άνοιξαν επιχείρηση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου- τους Δίδυμους Πύργους- το 1977. Στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 εκείνος και η οικογένειά του έχασαν σχεδόν τα πάντα, όταν καταστράφηκε το κατάστημά τους, αλλά κατάφερε να ορθοποδήσει ξανά και επέμεινε να ανοίξει ξανά επιχείρηση στην περιοχή, παρά το φόβο που υπήρχε τα πρώτα χρόνια έπειτα από το τρομοκρατικό χτύπημα.
Γεννήθηκε στους Βώρους το 1941 και άρχισε να φτιάχνει παπούτσια από τα 12 χρόνια του, επειδή δεν είχε άλλη επιλογή. Το 1969 έμαθε πως οι ΗΠΑ αναζητούσαν τεχνίτες, όπως τσαγκάρηδες. Εξασφάλισε τη βίζα και έφυγε από την Ελλάδα. Έφτασε στις ΗΠΑ χωρίς χρήματα, δίχως να ξέρει κανέναν και μη γνωρίζοντας ούτε μία λέξη στα αγγλικά. Αλλά είχε το όνειρο να ανοίξει το δικό του τσαγκάρικο στη Νέα Υόρκη.

tsagkar b

Αφού εργάστηκε σε εστιατόριο για ένα χρόνο πλένοντας πιάτα, κατάφερε να εξοικονομήσει 1.000 δολάρια, ποσό με το οποίο άνοιξε το πρώτο του κατάστημα. Αυτό έμελλε να αλλάξει τη ζωή του, αφού εκεί γνώρισε και τη γυναίκα που θα παντρευόταν, τη Μαρία. Ο κ. Πολυχρονάκης επέμενε να της λέει ότι τα παπούτσια της δεν ήταν έτοιμα, ώστε εκείνη να πηγαίνει ξανά στο μαγαζί και να τη βλέπει. Τελικά, το 1975 παντρεύτηκαν και απέκτησαν μαζί τέσσερα παιδιά.

Χρειάστηκε χρόνο και υπομονή για να κερδίσει την προσοχή και την εμπιστοσύνη της πελατείας του. Αρχικά, τον σνόμπαραν και προσπερνούσαν το μαγαζί του, αλλά στη συνέχεια τον είδαν με άλλο μάτι. Τον βοήθησε και η οικονομική κρίση, όταν ακόμα και τα golden boys αναγκάστηκαν να  επισκευάσουν τα χαλασμένα τους παπούτσια. Σήμερα, ο πάγκος του είναι γεμάτος από απλά αλλά και ακριβά παπούτσια, ακόμα και ψηλοτάκουνα Louboutin με τις χαρακτηριστικές κόκκινες σόλες, που αναζητούν την φροντίδα του.

Ο Ελληνας τσαγκάρης έγινε πολλές φορές θέμα στα αμερικανικά ΜΜΕ, για το πείσμα του και την προσπάθειά του να συνεχίζει, μετά από κάθε δυσκολία.

Από τα επιδέξια και εργατικά χέρια του Κρητικού τσαγκάρη έχουν περάσει χιλιάδες ζευγάρια παπούτσια, ξαναβρίσκοντας τη λάμψη τους.

Ο ίδιος λέει για τη δουλειά του ότι η καλύτερη ανταμοιβή για τον ίδιο είναι η χαρά του πελάτη όταν παίρνει τα παπούτσια του στα χέρια του:

«Η επιδιόρθωση κοστίζει πολύ λιγότερο σε σχέση με την αγορά. Και η δική μου ανταμοιβή είναι η χαρά που παίρνει ο πελάτης όταν τα βλέπει πια έτοιμα.

Η κρίση μια μέρα θα τελειώσει και ο κόσμος θα έχει μάθει να είναι πιο επιφυλακτικός με την απατηλή λάμψη της Wall Street», προσθέτει.

Αρχική