Η κυβέρνηση μιλάει για οικολογική καταστροφή στις Σκουριές, αλλά για τη Σαλαμίνα ούτε λέξη

 

Η πετρελαιοκηλίδα από τη βύθιση του μικρού πετρελαιοφόρου «Αγ. Ζώνη ΙΙ», την Κυριακή ανοικτά της Σαλαμίνας, έφθασε μέχρι και το Καλαμάκι!

Ολόκληρη η Φρεαττύδα κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της περιβαλλοντικής μόλυνσης, ενώ η ΕΕ στέλνει για πρώτη φορά ειδικό σκάφος για να βοηθήσει στην επιχείρηση καθαρισμού.

Μόλις χθες, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής  Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της μόλυνσης και η κατάσταση ελέγχεται απολύτως. Και σήμερα απειλείται όλο το θαλάσσιο μέτωπο στα νότια της πρωτεύουσας…

Κατά περίεργο τρόπο, η κυβέρνηση, που απειλεί να τινάξει στον αέρα με τις αβελτηρίες της την επένδυση της Eldorad» στις Σκουριές, επικαλούμενη τον κίνδυνο (που, πάντως, το οικολογικό ΣτΕ δεν βλέπει…) οικολογικής καταστροφής, εμφανίζεται άφωνη και αμήχανη στην υπαρκτή και προ των… ακτών της Φρεαττύδας.

Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας, στην οποία συμμετείχαν ο γ.γ. Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης, ο γ.γ. του υπουργείου Διονύσης Καλαματιανός, η δήμαρχος Σαλαμίνας και εκπρόσωποι παράλιων δήμων, για να εξετάσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει.

«Μυρίζει όλος ο τόπος πετρέλαιο. Όλο το απόγευμα προσπαθούσαν με ειδικά φράγματα και ρίχνοντας χημικά», δήλωσε επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Φρεαττύδας.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι για πρώτη φορά η ΕΕ έστειλε ειδικό σκάφος για να βοηθήσει στην επιχείρηση καθαρισμού. Πρόκειται για το «ΑΚΤΑΙΑ Oil Spill Response Vessel» που εστάλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλείας και Περιβάλλοντος (EMSA) στη Σαλαμίνα.

Είναι ένα σκάφος που κάνει κάθε τρεις μήνες άσκηση στην Ελλάδα, είναι πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και ραντάρ που εντοπίζει την κηλίδα σε απόσταση 20 χλμ. Η ΕΕ κινητοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Ναυτιλίας.

Δείτε τις φωτογραφίες από τις ακτές του Πειραιά:

Φωτογραφίες: Intimenews/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Φωτογραφίες σοκ από τη Σαλαμίνα:

ΣΧΟΛΙΑ
«ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»

Eldorado: Σημαντική εξέλιξη η έκδοση αδειών -Τι παραμένει σε εκκρεμότητα

Η πρώτη αντίδραση της Eldorado για την έκδοση δύο αδειών (Φωτογραφία: Eldorado Gold)
Η πρώτη αντίδραση της Eldorado για την έκδοση δύο αδειών (Φωτογραφία: Eldorado Gold)

Ως σημαντική εξέλιξη προς την επίλυση του θέματος χαρακτήρισε ο πρόεδρος και CEO της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς, την έκδοση των δύο αδειών για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας.

Τόνισε ωστόσο ότι η εταιρεία εξακολουθεί να αναμένει τις υπόλοιπες άδειες που εκκρεμούν. Σημειώνει όμως ότι είναι προτιμότερος ο εποικοδομητικός διάλογος με την κυβέρνηση, από την προσφυγή στη δικαιοσύνη και την παραπομπή στη διαιτησία.

Παρόλα αυτά, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «κάθε πιθανή διαιτησία θα καταδείξει εκ νέου ότι η εταιρεία τηρεί απαρέγκλιτα την κειμένη νομοθεσία και τους όρους της αδειοδότησης, όπως και την προσήλωση στην δέσμευση για την λειτουργία και ανάπτυξη των έργων μας στην Ολυμπιάδα και τις Σκουριές, με απόλυτη ασφάλεια, υπευθυνότητα και πάνω απ’ όλα την προστασία του περιβάλλοντος».

Επιπλέον, η Eldorado αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι με την έγκριση όλων των απαιτούμενων αδειών και τη σαφήνεια αναφορικά με το αντικείμενο της διαιτησίας και μια κυβέρνηση ανοιχτή στον διάλογο, «η εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές τις δυνατότητες στην Ελλάδα, δεσμευόμενη ότι θα εφαρμόζει πάντα τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Eldorado Gold:

Η Eldorado Gold επιβεβαιώνει ότι σήμερα έλαβε από το ΥΠΕΝ, την άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας και την έγκριση της τροποποίησης της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του χώρου απόθεσης Κοκκινόλακα. Η άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας έχει ισχύ τριών ετών.

Στην παρούσα φάση παραμένουν σε εκκρεμότητα τα ακόλουθα:

η έγκριση της τεχνικής μελέτης για το κλείσιμο των παλαιών εκμεταλλεύσεων του Μεταλλείου Ολυμπιάδας και η συναφής άδεια εγκατάστασης Η/Μ εξοπλισμού για την μονάδα λιθογόμωσης
η τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών

καθώς και άλλα θέματα συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, της λήψης απόφασης για τα αρχαιολογικά ευρήματα στις Σκουριές.

Παράλληλα η εταιρεία αναμένει πρόσθετη πληροφόρηση από την ελληνική Κυβέρνηση αναφορικά με την επικείμενη διαιτησία, η οποία σύμφωνα με δημόσια δέσμευση της Ελληνικής  Κυβέρνησης θα κοινοποιηθεί στην εταιρεία έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Η Eldorado είναι βέβαιη ότι οποιοδήποτε θέμα τεθεί στο πλαίσιο της διαιτησίας θα αποδείξει για άλλη μια φορά ότι η εταιρεία τηρεί απαρέγκλιτα την κείμενη νομοθεσία και τους όρους της αδειοδότησης.

Με την έγκριση όλων των απαιτούμενων αδειών, την σαφήνεια αναφορικά με το αντικείμενο της διαιτησίας και μια κυβέρνηση ανοιχτή στον διάλογο, η εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές τις δυνατότητες στην Ελλάδα, δεσμευόμενη ότι θα εφαρμόζει πάντα τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές.

Ο Πρόεδρος και CEO της Eldorado Gold George Burns, δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη προς την επίλυση του θέματος. Ωστόσο συνεχίζουμε να αναμένουμε τις υπόλοιπες άδειες. Η προοπτική του εποικοδομητικού διαλόγου με την κυβέρνηση θα ήταν σίγουρα προτιμότερη από την προσφυγή στην δικαιοσύνη και την παραπομπή στην διαιτησία, αλλά είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι κάθε πιθανή διαιτησία θα καταδείξει εκ νέου ότι η εταιρεία τηρεί απαρέγκλιτα την κειμένη νομοθεσία και τους όρους της αδειοδότησης, όπως και την προσήλωση στην δέσμευση για την λειτουργία και ανάπτυξη των έργων μας στην Ολυμπιάδα και τις Σκουριές, με απόλυτη ασφάλεια, υπευθυνότητα και πάνω απ’ όλα την προστασία του περιβάλλοντος».

ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ