1o Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και stem. Κρήτης

Το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστημών Robotic & Science Academy διοργανώνει στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2017 το 1ο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και S.T.E M. στην Κρήτη.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να αναδείξει την Βιωματική Μάθηση στους τομείς S.T.E.M (Science, Technology, Engineering, Math) και αποτελεί προάγγελο του 1ου Συνεδρίου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και S.T.E.M. που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο του 2017 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα στον Ιππικό Όμιλο Ηρακλείου με ώρες διεξαγωγής από τις 9 το πρωϊ έως τις 5 το απόγευμα.

Στόχος μας να καθιερωθεί σε ετήσια βάση προωθώντας έτσι την βιωματική μάθηση σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες και τις Φυσικές Επιστήμες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ
ΚΑΙ S.T.E.M ή S.T.E.A.M.
Η ρομποτική αποτελεί μια σχετικά καινούργια επιστήμη, η οποία συνδυάζει στοιχεία ανάπτυξης λογισμικού, τεχνητής νοημοσύνης, προηγμένης μηχανολογίας, μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς κλπ. Παράλληλα, οι πρώτες ολοκληρωμένες εφαρμογές της εμφανίζονται σε τομείς όπως η βιομηχανία, η ιατρική, η αεροπλοΐα, επηρεάζοντας την καθημερινότητά μας. Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εξοικειωμένοι σε σημαντικό βαθμό με τις νέες τεχνολογίες, δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τη ρομποτική και δηλώνουν ενθουσιασμένοι όταν έρχονται σε επαφή με τις εφαρμογές της.

Στη σημερινή εποχή η ρομποτική θεωρείται ως το τέταρτο R της μάθησης «Reading, wRriting aRithmatic and Robotics», που οι σύγχρονοι μαθητές πρέπει να κατακτήσουν για να επιτύχουν σε έναν κόσμο βασισμένο στην τεχνολογία και άκρως ανταγωνιστικό. Οι εκπαιδευτικές δράσεις Ρομποτικής, με το διεπιστημονικό χαρακτήρα που έχουν, δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να προσεγγίσουν βιωματικά περιοχές, όπως μηχανική, ηλεκτρονική, αυτόματο έλεγχο, επιστήμες των υπολογιστών, της τεχνολογίας, των μαθηματικών, της φυσικής, αλλά και της αρχιτεκτονικής (STEAM).

Η Ρομποτική έχοντας ήδη εισαχθεί σε πολλά σχολεία, παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές με τη συνδρομή των καθηγητών τους να «ανακαλύπτουν» τον τρόπο που μπορούν να διδαχθούν τα μαθήματα με τη χρήση της πληροφορικής και παράλληλα να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο των Μαθηματικών για την ανάπτυξη αλγοριθμικής σκέψης, οι μαθητές μπορούν να προγραμματίσουν το ρομπότ, το οποίο θα προσομοιώνει ένα αυτοκίνητο, ώστε αυτό να παρκάρει σωστά σε ένα πάρκινγκ στρίβοντας κατάλληλα, αποφεύγοντας τα εμπόδια και εντοπίζοντας τις κενές διαθέσιμες θέσεις.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ
ΚΑΙ S.T.E.M ή S.T.E.A.M.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

Η εκπαιδευτική ρομποτική συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι και έτσι μετατρέπει την εκπαίδευση σε μία διασκεδαστική δραστηριότητα – είναι γνωστό άλλωστε πως η μάθηση επιτυγχάνεται ευκολότερα, ταχύτερα και ουσιαστικότερα όταν συνδυάζεται με το παιχνίδι. Η πτυχή του παιχνιδιού που εµπεριέχουν τα προγραμματιζόμενα ρομπότ αποτελεί ένα σηµαντικό παράγοντα θετικού κινήτρου και παρώθησης, κυρίως στην πρωτοβάθµια εκπαίδευση.
Υποστηρίζει τη βιωματική μάθηση.
Υποστηρίζει τη διερευνητική μάθηση και ενισχύει τη διερευνητική στάση των μαθητών.
Η Εκπαιδευτική ρομποτική παρέχει στους εκπαιδευόμενους ευκαιρίες επίλυσης προβλημάτων με προσωπικό νόημα για τους ίδιους μέσω χειρισμού και κατασκευής πραγματικών ή ιδεατών αντικειμένων. Η γνώση που προκύπτει από προβληματικές καταστάσεις δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να αναπτύξουν μία ισχυρή εννοιολογική βάση για την ανακατασκευή των γνώσεών τους σε μεταγενέστερο χρόνο.
Η ρομποτική, εμπλέκει τους μαθητές σε καταστάσεις που απαιτούν από αυτούς να εφαρμόσουν τα μαθηματικά και την επιστήμη και όχι απλά να τα μελετήσουν. Διότι η κατανόηση είναι κάτι περισσότερο από μάθηση, είναι μάθηση και γνώση πώς να εφαρμόσεις αυτό που γνωρίζεις στο πλαίσιο αυτό.
Εμπλέκει ενεργά τους μαθητές στη μάθησή τους με την επίλυση αυθεντικών προβλημάτων.
Ευνοεί την ανάπτυξη ερευνητικού ενδιαφέροντος. Η εκπαιδευτική ρομποτική δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να δράσουν ως επιστήμονες – εφευρέτες και να ανακαλύψουν δικές τους καινοτόμες ιδέες και λύσεις.
Καλλιεργείται η επικοινωνία και η λεκτική έκφραση ιδεών μέσα από τη λειτουργία της ομάδας όταν οι μαθητές αναγκάζονται να εξηγήσουν ιδέες και σκέψεις τους.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;
Ομιλίες
Παρουσιάσεις
Επιδείξεις
Workshops για μαθητές
Διαγωνισμούς
Κληρώσεις
Πολλές εκπλήξεις για τα παιδιά

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

ΙΠΠΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
EDUK8
GET 3D
IRAKLION MODEL CENTER
AS COMPANY
MEDIA MARKT
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΣΤΑ ΤΗΛ: 2810360544 – 6940411020
WEBSITE: https://www.robostemfestival.gr/
EMAIL: robostemfestival@gmail.com