Μανώλης Κεφαλογιάννης : ” Απαραίτητη κοινοτική στήριξη για τις πυρκαγιές που πλήττουν την Ελλάδα”

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας και ειδικότερα οι πρόσφατες σε Κυθηρα Ζάκυνθο και Ανατολική Αττική καθιστούν πολυ επίκαιρη την κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κ. Κεφαλογιαννης μαζί με Ευρωπαίους συναδέλφους του.

Με την ερώτησή τους που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Σεπτέμβριο στο Στρασβούργο οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν τις σοβαρές υλικές ζημιές πολύ μεγάλης κλίμακος που προκαλούν οι πυρκαγιές αλλά και το σημαντικότερο τις ανθρώπινες απώλειες.
Τονίζουν, επίσης, όχι μόνο την έλλειψη ειδικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και της ξηρασίας αλλά κυρίως την ανάγκη περαιτέρω κοινοτικής αλληλεγγύης και βοήθειας.
Και καταλήγοντας ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινητοποιήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σοβαρές ζημίες που προκαλούνται από τις πυρκαγιές.
Να δρομολογήσει τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς παρέμβασης για τη δημιουργία των κατάλληλων νομικών και δημοσιονομικών μέσων, μέσω ενός κοινοτικού οργανισμού για την προστασία των δασών.
Να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις οδηγιών για την καταπολέμηση των πυρκαγιών και της ξηρασίας στην ΕΕ, όπως γεωργικές ενισχύσεις για τη δημιουργία και τη συντήρηση πυροπροστατευτικών έργων.