Μάχη με τις φλόγες δίνουν για τρίτη ημέρα οι πυροσβέστες στα Κύθηρα

Ӵ飬鼴�᰼ ��ܠ󴡠ʽ觱ᮠӜ⢡�5 u㯽󴯵 2017. (EUROKINISSI)

Συνεχίζεται η μάχη των δυνάμεων της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή εθελοντών για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που μαίνεται στα Κύθηρα από την Παρασκευή. Το νησί έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ εκκενώθηκε προληπτικά το μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.

Το κύριο πύρινο μέτωπο είναι στην περιοχή της Μυρτιδιώτισσας, ωστόσο υπάρχουν και άλλα μέτωπα που προβληματίζουν τους πυροσβέστες. Ορισμένες από τις εστίες της φωτιάς αναζωπυρώθηκαν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που επικρατούν στο νησί.

Το γεγονός που συνεχίζει να δυσχεραίνει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι συνεχείς εναλλαγές της κατεύθυνσης των δυνατών ανέμων, καθώς και η πυκνή καύσιμη ύλη, όπως τόνισε νωρίτερα στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα Κύθηρα έχουν ενισχυθεί από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Αυτή την ώρα επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 3 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Πολύ μεγάλη είναι η οικολογική καταστροφή, καθώς έχει καεί το 1/3 των δασικών εκτάσεων του νησιού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος του νησιού Ευστράτιος Χαρχαλάκης χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «μαύρη μέρα» για τα Κύθηρα και τόνισε πως έχουν καεί πάνω από 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης και χαμηλής βλάστησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Σύμφωνα με τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, το μέτωπο της φωτιάς είναι μήκους έξι χιλιομέτρων. Αντιπλημμυρικά έργα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη του Συντονιστικού.

Υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Στην κατηγορία 3 (υψηλός κίνδυνος) βρίσκονται οι νομοί Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αχαΐας, Ηλείας, Λακωνίας. Επίσης, η Κρήτη, η Λέσβος, η Χίος και τα Κύθηρα.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου εκδηλώθηκαν 40 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.