‘’Η φοροκαταιγίδα έφθασε’’

γράφει ο Βασίλης Βαρούχας

 

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή καλούνται οι Έλληνες πολίτες να πληρώσουν της υποχρεώσεις τους προς την εφορία. Για το 2017 υπολογίζεται ότι το ύψος της φοροκαταιγίδας που επέβαλε η Κυβέρνηση Συριζ-Ανέλ,θα ανέλθειστα 14,83 δις Ευρώ.

Σε μια οικονομία η οποία είναι ήδη καταρρακωμένη από τις θυσίες του Ελληνικού λαού τα προηγούμενα χρόνια, οι φόροι αυτοί θα επιδεινώσουν  και άλλο την κατάσταση της Χώρας. Η Κυβέρνηση τωνΣυριζα-ΑΝ.ΕΛ. έχει αποδείξει την αναξιοπιστία τηςστην διαχείριση των Οικονομικών της Χώρας καιτην ανικανότητα της  στην χάραξη οικονομικής πολιτικής.

Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, για όσους λίγους τυχερούς μπορούν να βρουν  εργασία με καθεστώσ πλήρους απασχόλησης,έχειφθάσει από 01/01/2017 τα 684€, ενώ οι περισσότεροι και ειδικά οι νέοι προσπαθούν να επιβιώσουν σε θέσεις μερικής απασχόλησης με μισθούς που κυμαίνονται από 250 έως 400 Ευρώ.
Η φορολογία των επιχειρήσεων – ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογίζοντας τις εισφορές στα ταμεία και τις προκαταβολές φόρου,ξεπερνάει το 60%. Ότανσύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, οι κατώτατες συντάξεις  που θα απονέμει στο εξής ο ΕΦΚΑ σε χαμηλόμισθους θα ξεκινούν από 195,90€, μόνο ιδεατός στόχος δεν αποτελούν τα 14,83 δις ευρώ που ευελπιστεί να βάλει στα ταμεία του το Κράτος.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί ηαδυναμία άντλησης νέων εσόδων από τις υπάρχουσες ρυθμίσεις οφειλών, καθώς και η κόπωση των μέχρι πρότινος συνεπών ασφαλισμένων. Ήδη το 1/3 των φορολογουμένων δεν κατέβαλε την 1η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Όλα αυτά δείχνουν ότι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο.

Μοναδική ρεαλιστική λύση, αποτελούν οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω της τολμηρής φορολογικής μεταρρύθμισης που προτείνει, με μέτρα όπως τα παρακάτω :

  • Μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 15% στο 5%.
  • Επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
  • Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%.

Τα μέτρα αυτά θα δώσουν ανάσα στην Οικονομία της Ελλάδας, αποδίδοντας τα απαραίτητα έσοδα στα ταμεία του Κράτους, αλλά κυρίως θα δώσουν το έναυσμα για την επανεκκίνηση της Οικονομίας.