Ομιλία Γραμματέα Π.Ε. Ν.Δ. κ. Λευτέρη Αυγενάκη στην 5η Σύνοδο της Πολιτικής Επιτροπής

 «[…] Σας καλωσορίζουμε στην 5η σύνοδο της Πολιτικής Επιτροπής.

Η παταγώδης διάψευση της αντιμνημονιακής δημαγωγίας και η βαθιά κρίση νομιμοποίησης της κυβέρνησης, έχουν μια σειρά από αξιακές και θεσμικές επιπτώσεις.

Η μεταστροφή, η οποία συνέβη ύστερα από την τραυματική σύγκρουση με τα βράχια της πραγματικότητας, ανέτρεψε συνολικά την αφήγηση της Κυβέρνησης. Μόνος συνεκτικός κρίκος πλέον, ανάμεσα στους Τσίπρα – Καμμένο είναι η νομή της εξουσίας.

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα οι θεσμικές διαστροφές της κυβέρνησης πληθαίνουν. Έχουμε μία Κυβέρνηση, η οποία «οξύνει» και υπονομεύει συστηματικά το Κοινοβούλιο, τη Δικαιοσύνη, τις ανεξάρτητες αρχές, τους θεσμούς, χωρίς την παραμικρή θεσμική αντίληψη και το σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών. Η πολιτική ζωή του τόπου έχει απωλέσει τη βάση της αστικής αγωγής, της αστικής συμπεριφοράς, της στοιχειώδους λογικής και της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών.

Δεν είναι καθόλου τυχαία, η ανάπτυξη ενός κλίματος ανοχής και στήριξης πράξεων εκτός των ορίων της νομιμότητας, η ενθάρρυνση παράνομων ενεργειών, η λεηλασία ξένης περιουσίας, οι δράσεις κουκουλοφόρων η κατάληψη ξένων ιδιοκτησιών, το άβατο των Εξαρχείων και του Μενιδίου και οι συνεχείς επιθέσεις, σχεδόν κάθε βράδυ, κατά της αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας.

Κι όλη αυτή η υπόθαλψη αντικοινωνικής και παραβατικής συμπεριφοράς, υπό την επίκληση ενός διαστρεβλωμένου μηνύματος περί «κοινωνικού αγώνα» ευτελίζει και προσβάλλει την έννοια των κοινωνικών κινημάτων και των κοινωνικών αγώνων.

Δεν είναι καθόλου τυχαία, η «σικελοποίηση» της πολιτικής ζωής με τα καμώματα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Άλλωστε, φαίνεται πως απαράδεκτες και αχαρακτήριστες συμπεριφορές μελών της Κυβέρνησης εκφράζουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αφού τυγχάνουν της αποδοχής του. Οι τραμπουκισμοί, οι απειλές και το υβριστικό παραλήρημα Πολάκη προς τους πολιτικούς του αντιπάλους και δικαστές, οι χυδαίες αναρτήσεις μελών της Κυβέρνησης, φαίνεται να αποτελούν «κανονικότητα» για τον κ. Τσίπρα.

Όταν οι μπαχαλάκηδες είναι στην εξουσία, η εξουσία γίνεται μπάχαλο.

Έχουμε μια Κυβέρνηση που διαμορφώνει μια νέα κατάσταση στην κοινωνία συνολικά. Επικροτεί τους λίγους, την ήσσονα προσπάθεια, την λίγη δουλειά, τις εύκολες λύσεις. Κυνηγά εκείνους που δεν την ψήφισαν και ψεύδεται απέναντι σε εκείνους που την ψήφισαν. Έχουμε μια Κυβέρνηση που βάζει συνεχώς τον πήχη της μετριότητας χαμηλά, και περνά από κάτω. Μια Κυβέρνηση που διαμορφώνει διαρκώς ένα αίσθημα εθνικής ήττας, που κλονίζει την αυτοεκτίμηση των πολιτών. Μας πείθουν ότι είμαστε παρίες, οριστικά νικημένοι, χωρίς καμία προοπτική. Τίποτα από αυτά δεν αποδεχόμαστε.

Απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση της αποτυχίας και της οπισθοχώρησης δημιουργείται σήμερα ένα διακριτό, συμπαγές και μαζικό κοινωνικό μέτωπο. Ένα μέτωπο ελπίδας. Ένα μέτωπο αληθινής πρωτοπορίας με μπροστάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Την παράταξή μας διαπνέει ένας σαρωτικός άνεμος πνευματικής και οργανωτικής αναζωογόνησης.

Από την πρώτη φορά που ανακοινώσαμε την Πολιτική Ακαδημία Στελεχών τον περασμένο Νοέμβριο, μέχρι σήμερα πραγματοποιήσαμε 12 κύκλους σε όλη την Ελλάδα, με περισσότερες από 210 ώρες διδασκαλίας, όπου και παρακολούθησαν πάνω από 830 στελέχη, σε 8 πόλεις – πρωτεύουσες περιφερειών της χώρας και συνεχίζουμε. Και οφείλουμε γι’ αυτό να ευχαριστήσουμε τον Χρήστο Ταραντίλη, αλλά και όλο το επιτελείο της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας και βέβαια τους ακαδημαϊκούς που διδάσκουν.

Η επιμόρφωση των στελεχών μας και η επένδυση στη γνώση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Διότι είναι οξυγόνο για την παράταξη. Όπως οξυγόνο για την παράταξη σήμερα, και για την κοινωνία και τη δημοκρατία μας αύριο είναι όλα εκείνα τα νέα στελέχη που έρχονται στη Νέα Δημοκρατία μαζί με το υπάρχον εξαιρετικό στελεχιακό δυναμικό με την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου Στελεχών του Κόμματος. Στο Μητρώο, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 3.000 βιογραφικά, με μέσο όρο ηλικίας των συμμετεχόντων τα 42 έτη. Έχουν ήδη διεξαχθεί 1.200 συνεντεύξεις, για τις οποίες έχουν αφιερωθεί 900 ώρες, από δέκα διαφορετικές ομάδες, στις οποίες μετέχουν 32 αξιολογητές.

Παράλληλα, προετοιμάζουμε τον νέο κανονισμό εκλογής και λειτουργίας περιφερειακών οργανώσεων ΝΟ.Δ.Ε. και ΔΗΜ.Τ.Ο σε πνεύμα ανανέωσης, ευελιξίας διοίκησης και εξωστρέφειας. Και θέλω να σας καλέσω να έχουμε και τις δικές σας προτάσεις, αν όχι σήμερα, τις επόμενες ημέρες στη Γραμματεία Οργανωτικού και στον Γραμματέα Στέλιο Κονταδάκη.

Όπως γνωρίζετε, με τη συνεργασία πολλών από εσάς η παράταξή μας έδωσε μάχες στις εκλογές του Τεχνικού και του Οικονομικού Επιμελητηρίου, πολλών επαγγελματικών ενώσεων, στους εκπαιδευτικούς, τους φαρμακοποιούς, στην ΑΔΕΔΥ και κερδίσαμε αυτές τις μάχες. Το ίδιο θα κάνουμε -και θέλουμε τη συμβολή όλων σας- με τους Δικηγορικούς Συλλόγους και τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια της χώρας μας.

Συντονισμένα σας καλούμε να δώσουμε τη μάχη της παράταξης και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές Α και Β βαθμού.

Δίνουμε βάρος στην Αυτοδιοικηση γι’ αυτό και πρέπει να γίνουν οι καλύτερες επιλογές. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη διάσπαση δυνάμεων και τον τοπικό διχασμό της εκλογικής μας βάσης.

Ζήτησα ήδη από τους συναδέλφους Βουλευτές και ζητάμε βεβαίως απ’ όλα τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής προτάσεις και παρατηρήσεις ακόμη και για τον πλέον απομακρυσμένο δήμο της χώρας.  Θα εργαστούμε εντατικά με το Γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Τάσο Γαϊτάνη για να αναδειχθεί η ΝΔ πρώτη παντού με άξιους και ικανούς δημάρχους και περιφερειάρχες, σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

Παράλληλα όμως, προτάσεις και παρατηρήσεις περιμένουμε και από τις τοπικές και νομαρχιακές μας οργανώσεις. Σημειώνω ωστόσο ότι δεν θα επιτραπούν από κανένα μικροκομματικές μεθοδεύσεις που οδηγούν σε ήττες και τοπικές διενέξεις και συγκρούσεις.

Μπροστά μας έχουμε δύο ημερομηνίες-σταθμούς μέχρι το τέλος του χρόνου:

τη ΔΕΘ όπου θα έχουμε ένα βαρύ δεκαήμερο πρόγραμμα περιοδειών και τοπικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή Τομεαρχών, Βουλευτών, μελών της Πολιτικής Επιτροπής, Γραμματέων σε όλη την Βόρεια Ελλάδα, ακόμη πιο δυναμικό από αυτό που είχαμε πέρυσι, με κορύφωση την ομιλία του Προέδρου μας στη ΔΕΘ, στις 17 Σεπτέμβρη.

Ο δεύτερος σταθμός είναι το Συνέδριο του Κόμματος το οποίο θα γίνει στα τέλη Νοέμβρη και θα είναι Συνέδριο Αρχών και Θέσεων. Ένα συνέδριο που θα σφραγίσει την πορεία της ΝΔ προς τη νίκη. Ένα συνέδριο εθνικής αυτοπεποίθησης όπου όλοι μαζί θα ξαναπιάσουμε το νήμα της ελπίδας.

Ξεκινάμε το επόμενο διάστημα τη δράση «Λύσεις χωρίς Κόστος». Ένα μεγάλο project σε όλη την Ελλάδα, οργανωμένων και μεθοδευμένων συζητήσεων σε συνεργασία με εκατοντάδες φορείς για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας και να βρούμε λύσεις. Λύσεις χωρίς κόστος. Διότι οι ιδέες μας δεν χρειάζονται κατά βάση χρήματα, ούτε επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του κράτους. Αντίθετα, φέρνουν χρήματα. Προσελκύουν επενδύσεις. Αυξάνουν τον εθνικό πλούτο. Απλώνουν ένα δίκτυ αλληλεγγύης για τους ασθενέστερους. Θα εργαστούμε με ένταση και καλό συντονισμό και είμαι βέβαιος ότι θα προκύψει πλούσιο υλικό για τη Γραμματεία Προγράμματος.

Μιλάμε με όλη την κοινωνία. Χωρίς εξαιρέσεις. Δεν περιχαρακωνόμαστε, δε χαρίζουμε τίποτα στους ψευτοαριστερούς. Ούτε την κοινωνική ευαισθησία τους χαρίζουμε, ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε την αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, και θα είμαστε μια Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

Η Ελλάδα διαθέτει σήμερα έναν Ηγέτη, αξιόπιστο, αυστηρά δεσμευμένο στις αρχές της αλήθειας και της συνέπειας. Έναν Ηγέτη που διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για να γράψει μια νέα σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας. Αυτόν τον Ηγέτη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ανάγκη η Χώρα.

Η αλλαγή πολιτικής προϋποθέτει την πολιτική αλλαγή. Και γι’ αυτό το σκοπό πρέπει να εργαστούμε όλοι μας. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις των προβλημάτων. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ο μόχθος. Με εργατικότητα και καθαρές κουβέντες είναι κατεπείγον να κινητοποιήσουμε στις δημιουργικές δυνάμεις και τις ανεξάντλητες δυνατότητες του Ελληνικού λαού.

Σας καλώ για άλλη μια φορά, να δουλέψουμε μαζί, συντονισμένα, δυναμικά και η μεγάλη Νίκη για την παράταξή μας έρχεται. Η άνοιξη για τη χώρα, εξαρτάται από τη δουλειά όλων μας.