Παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ Λ. Αυγενάκη «Πλήγμα για τον αθλητισμό η αδικία για τους αθλητές–πιλότους ποδηλασίας ΑμεΑ»

Στην ανάγκη εναρμόνισης του εθνικού δικαίου με τους διεθνείς κανονισμούς ώστε να αρθεί η αδικία εις βάρος των αθλητών-πιλότων ποδηλασίας και οι συνεπακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στον αθλητισμό, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβασηπρος την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμούκ. Λυδία Κονιόρδουκαι τον Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γεώργιο Βασιλειάδη.

 Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι: «Το εξαιρετικά σημαντικό θέμα της εναρμόνισης των διεθνών κανόνων ποδηλασίας στο εθνικό δίκαιο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Επανέρχομαι στο κρίσιμο αυτό θέμα που αφορά στην αναγνώριση ως αθλητή με όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των αθλητών-οδηγών ποδηλασίας ΑμεΑ εκτός από την αναπηρία. Παρά τις κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις (4085/18-03-2016, 874/16-05-2016, 5974/30-05-2017), δεν έχει δοθεί απάντηση. 

Σύμφωνα με το διεθνή κανονισμό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (UCI) και της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC) για την ποδηλασία ΑμεΑ και, ειδικότερα, τον κανονισμό 16.01.001-007 οι πιλότοι ποδηλασίας θεωρούνται και αυτοί αθλητές, και όχι συνοδοί. Πιο συγκεκριμένα, θεωρούνται αθλητές με ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους αθλητές με αναπηρία πλην της κατάταξης τους ως ΑμεΑ (classification). Μάλιστα, σύμφωνα με τους κανόνες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, οι πιλότοι ποδηλασίας ακολουθούν τις ίδιες προϋποθέσεις συμμετοχής (π.χ. έλεγχος ντόπινγκ, κλπ) με τους αθλητές.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα ο διεθνής αυτός κανονισμός δεν έχει εναρμονισθεί στο εθνικό δίκαιο, με αποτέλεσμα οι πιλότοι ποδηλασίας να αντιμετωπίζονται άδικα. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, δεν εντάχθηκαν στον ειδικό πίνακα διακρίσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού διότι δεν είναι αθλητές με αναπηρία. Πρόκειται για μια άδικη και ενάντια στο διεθνή κανονισμό αντιμετώπισης των αθλητών – πιλότων ποδηλασίας.

Παράλληλα, το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τον αθλητισμό, αφού αθλητές καλούνται να επιλέξουν αν θα είναι αθλητές ποδηλασίας ή αν θα είναι αθλητές – πιλότοι ποδηλασίας. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της αθλήτριας κας Αργυρώ Μηλάκη, η οποία, προ ολίγων ημερών, αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ελλάδας στο Εθνικό Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου Ελίτ και μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Δρόμου στην Ολλανδία και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Δρόμου στη Νορβηγία, καθώς και τη δυνατότητα υπογραφής επαγγελματικού συμβολαίου. Παράλληλα, έχει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις σε παγκόσμιες αθλητικές εκδηλώσεις και ως πιλότος ποδηλασίας ΑμεΑ (paracycling). Όμως, σε περίπτωση συμμετοχής της ως αθλήτρια χάνει το δικαίωμα συμμετοχής της ως πιλότος ποδηλασίας. 

Είναι απαραίτητο να αρθεί η αδικία εις βάρος των αθλητών, οι οποίοι προσφέρουν σημαντικό έργο και των οποίων η παρουσία είναι απαραίτητη για τη διενέργεια του αγωνίσματος της ποδηλασίας ΑμεΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, το πλήγμα για τον αθλητισμό και ιδίως για την ποδηλασία ΑμεΑ θα είναι εξαιρετικά σοβαρό.

Η πολιτεία οφείλει να παρέμβει άμεσα και να πράξει το αυτονόητο, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η κατάφωρη αυτή αδικία εις βάρος των πιλότων αθλητών ποδηλασίας και να αντιμετωπισθούν, όπως προβλέπει ο διεθνής κανονισμός, ως ισότιμοι αθλητές».    

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Για ποιο λόγο δεν έχει δοθεί απάντηση στις κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις (4085/18-03-2016, 874/16-05-2016, 5974/30-05-2017) τον τελευταίο 1,5 χρόνο; 

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την άμεση εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον κανονισμό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής για την ποδηλασία ΑμεΑ;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε άμεσα για την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των αθλητών – πιλότων ποδηλασίας ΑμεΑ;
  3. Ποιος ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου σας για την στήριξη και την προαγωγή του αθλητισμού των ΑμεΑ και την έμπρακτη συμπαράσταση των αθλητών;».