Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Για τους φίλους ΜΗ γιατρούς ….του Λίνου Μπενάκη

Για τους φίλους ΜΗ γιατρούς ….του Λίνου Μπενάκη

 

Ισως δεν το ξέρετε, αλλά όταν απευθύνεστε σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, ο πρώτος και ο τελευταίος που θα σας δει και πιθανόν να δώσει την οριστική λύση στο πρόβλημά σας είναι κατά 95% κάποιος/α ειδικευόμενος/η.
Ειδικευόμενος κανονίζει την εισαγωγή σας, ειδικευόμενος παίρνει το αίμα σας και αξιολογεί τις εργαστηριακές τιμές, ειδικευόμενος καλεί άλλους ειδικευόμενους να σας συνεκτιμήσουν, ειδικευόμενος τρέχει μέρα-νύχτα για ό,τι χρειαστείτε, αφού 9 στις 10 επιμελητής μετά το μεσημέρι δεν κυκλοφορεί στις περισσότερες κλινικές.
Ειδικευόμενος θα κάνει ΚΑΡΠΑ στα επείγοντα ή τον όροφο, ειδικευόμενος θα υποδεχτεί και θα διασωληνώσει τον πολυτραυματία, ειδικευόμενος πολύ πιθανόν να σας χειρουργήσει κιόλας (παρόλο που οι συγγενείς σας θα “πλησιάσουν” τον Καθηγητή ή τον Διευθυντή).
Ο ειδικευόμενος είναι γιατρός. Δεν είναι “ρε φίλε”, “μάστορας” ή “κοπελιά”. Ισως να του απομένουν λίγοι μήνες σε μία διαδικασία που κράτησε ως και 14 χρόνια (χωρίς τις αναμονές) για να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του. Ισως κάποιοι να είναι πιο διαβασμένοι, ικανοί ή έμπειροι από πολλούς Επιμελητές ή Διευθυντές, που έχουν ξεχάσει πώς είναι η επαφή με τον ασθενή.
Ισως φίλοι μου δεν το ξέρετε, αλλά αυτή τη στιγμή πολλές χιλιάδες συνάδελφοι ειδικεύονται στο εξωτερικό και δεν φαίνεται πολύ πιθανό να επιστρέφουν. Ισως δεν το ξέρετε, αλλά σε πολλές κλινικές ή τμήματα ανά την Ελλάδα πλέον ΔΕΝ υπάρχουν ειδικευόμενοι. Στην επαρχία, όπου κάποιοι ζείτε μόνιμα ή πηγαίνετε για καλοκαιρινές διακοπές τα ΚΕΝΑ είναι τεράστια και η ασφαλής εφημέρευση έχει πάει περίπατο από καιρό.

Την προηγούμενη βδομάδα καταδικάστηκαν στην Κρήτη δύο συνάδελφοι που έκαναν τη δουλειά τους ακριβώς όπως προβλέπεται, αλλά η κοινή γνώμη ήθελε “αίμα” για τον θάνατο μιας άτυχης 16χρονης.
Μία συνάδελφος παιδίατρος στη Μυτιλήνη νοσηλεύτηκε λόγω κακώσεων που προκλήθηκαν από τον πατέρα ενός ασθενούς “που αργούσε να εξεταστεί”.
Δύο χειρουργοί και μία νοσηλεύτρια στη Φλώρινα δέχτηκαν την επίθεση ρομά για παραπλήσιο λόγο. Αυτά είναι που ακούστηκαν. Γιατί οι διαπληκτισμοί και οι “ψιλοτσαμπουκάδες” είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη.

Οι ειδικευόμενοι παίρνουν μισθό 980-1080 ευρώ. Για τις 7 εφημερίες (πολλοί υποχρεώνονται από τις κλινικές να κάνουν και 11-12) υποτίθεται ότι λαμβάνουμε ακόμα περίπου 500 ευρώ. 500 ευρώ για ένα Σάββατο (24 ώρες) μια Κυριακή (24 ώρες) και πέντε καθημερινές (5Χ17=85 ώρες) κατ΄ελάχιστον. 500 ευρώ για 133 ώρες. 3,75 ευρώ την ώρα. 3,75 για να είμαστε εκεί Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα και Δεκαπενταύγουστο. Για να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες ή την τελική θεραπεία. Για να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία τη ρήξη ανευρύσματος στις 4 το πρωί, ενώ μας έχουν διαλύσει 50 “επείγοντα” με “βήχα από τριμήνου”, “παρωνυχίδα από έτους” και “οσφυαλγία από γεννησιμιού”.

Ακόμα και αυτά τα 3,75 μας τα χρωστάνε από το Δεκέμβριο. Κάτι άλλα, παλιότερα, τα έχουμε ξεχάσει.

Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει επίσχεση εργασίας από τους ειδικευόμενους. Ελπίζω ότι για τουλάχιστον μία εβδομάδα δεν θα υπάρχουν στα νοσοκομεία αυτοί που η κοινωνία απαξιώνει, ξυλοφορτώνει και καταδικάζει σε φυλάκιση με αναστολή.

Πολλοί θα ταλαιπωρηθούν σίγουρα -περιμένετε από τον πρεσβύωπα Διευθυντή να σας συνταγογραφήσει στο Τακτικό Ιατρείο, ενώ μέχρι τώρα έδινε τους κωδικούς στον ειδικευόμενο.
Πολλοί δεν θα χειρουργηθούν για το χρόνιο πρόβλημά τους όπως είχε προγραμματιστεί, γιατί δεν θα υπάρχουν “βοηθοί”
Επίσης, δυστυχώς, πολλοί θα πεθάνουν.

Και ίσως μετά από αυτή τη βδομάδα να καταλάβετε ποιοι είναι πραγματικά οι άνθρωποι που έχουν τόσο μεγάλο μερίδιο στην διαφύλαξη της υγείας σας

Linos Benakis

https://www.facebook.com/linos.benakis?fref=nf

Από Linos Benakis

“Εγραψα κάτι, απευθυνόμενος αρχικά σε κλειστό κύκλο. Αυτό ξέφυγε, με αποτέλεσμα να το σχολιάζουν άνθρωποι που δεν με έχουν γνωρίσει.
Ετσι, μαθαίνω ότι είμαι “αληταράς, αλαζόνας, εκδικητικός, έγινα γιατρός για τα λεφτά και τις γκόμενες κλπ.”
Λοιπόν σε όσους ενοχλήθηκαν από τη φράση “ΔΥΣΤΥΧΩΣ πολλοί θα πεθάνουν” εξηγώ ότι συνδέεται με τα προηγηθέντα, ΑΝ έμπαιναν στον κόπο να διαβάσουν προσεκτικά.
-Για κάθε γιατρό που καταδικάζετε άδικα, κάποιοι θα πεθάνουν. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αντικατάστασής του
-Για κάθε ειδικευόμενη που νοσηλεύεται γρονθοκοπημένη από συνοδό ασθενούς, κάποιοι θα πεθάνουν, δεν υπάρχει άλλος να εφημερεύσει στη θέση της.
-Για τους 8000 συναδέλφους που έφυγαν από τη χώρα, πάρα πολλοί θα πεθάνουν μέσα στα επόμενα χρόνια
-Και για αυτόν που σκοτώθηκε στη διακομιδή, κάποιοι θα πεθάνουν
Αν ήξερα ότι το κείμενο μου θα διαβαζόταν από οποιονδήποτε, θα έγραφα κι άλλα, που δεν θα σας αρέσουν. Ξέρετε πόσο σας κοστίζει κάθε ελληνικό πτυχίο Ιατρικής που φεύγει στη Γερμανία? Τσουβαλιάζω λέει τους επιμελητές και βγάζω εκδικητικότητα. Ελάτε ρε μάγκες σε μια εφημερία, απλά να μας ακολουθείτε, όπου σε πάει το beeper και οι ανάγκες. Απλά να στέκεστε πίσω μας, αλλά για 36 ώρες. Να κοιμηθείτε ένα σπαστό δίωρο και να πρέπει να φάτε τα ΣΚΑΤΑ που μας σερβίρουν. Και όλη τη μέρα, να πρέπει να σκέφτεσαι “τι ξέχασα? τί μου ξέφυγε? Θα προλάβω? Ο άλλος στο 207 κρατάει άραγε αιματοκρίτη?”
Λοιπόν, θα σας κάνει εντύπωση, αλλά τυχαίνει να έχουμε κι εμείς μανάδες, γυναίκες και παιδιά. Ισως να θέλουμε να γυρίσουμε σπίτι να τους δούμε. Μετά από 24ωρη εφημερία και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ νέο 8ωρο (γιατί ρεπό δεν παίρνουμε, αφού είμαστε λίγοι και ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ αν λείψουμε) σας καλώ να ανεβείτε σε μια μηχανή ή να μπείτε σε ένα αυτοκίνητο ΑΥΠΝΟΙ και να οδηγήσετε 30 χιλιόμετρα χωρίς να φοβηθείτε ότι θα κλείσουν τα μάτια σας. Και αυτό 7 φορές το μήνα, ακατέβατα.
Αυτό που θέλω να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι η δουλειά μας (λειτούργημα είναι όποτε ΣΑΣ βολεύει, όταν μας βρίζετε είναι δουλειά) δεν γίνεται με τη στοιχειώδη ασφάλεια για ΚΑΝΕΝΑΝ. Δεν θα κάνω επίσχεση για τα 2 χιλιάρικα που μου χρωστάνε, θα κάνω για τη φίλη που έδειραν, τους συναδέλφους που έσυραν αδίκως στο δικαστήριο και όλους εμάς που εφημερεύουμε ΜΟΝΟΙ μας απέναντι σε 140 περιστατικά χωρίς να περάσει επιμελητής να πει μια “καλησπέρα”.
Τη Δευτέρα έχουμε Γενική Εφημερία, θα χαρώ να σας δω από το πρωί…

docmed.gr