Μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία για την προστασία της Αγίας Σοφίας

31

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι θα πρέπει να διατηρήσει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σεβαστή η πολύπλευρη ιστορία της, δύο ημέρες μετά την τέλεση μουσουλμανικής προσευχής και την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στο μνημείο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ σημείωσε: «Η Αγία Σοφία είναι ένας χώρος ιδιαίτερης σημασίας και το κατανοούμε και το σεβόμαστε. Οπότε ζητάμε από την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σεβαστή η πολύπλευρη ιστορία της».

«Αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες, για πολλές θρησκείες. Γι’ αυτό θα ενθαρρύναμε την τουρκική κυβέρνηση να τη διατηρήσει», πρόσθεσε η Νάουερτ.

Την ίδια ώρα η Τουρκία περνά στην αντεπίθεση κατά της Ελλάδας την οποία κατηγορεί για αντιδημοκρατική και οπισθοδρομική συμπεριφορά, καταγγέλλοντας καταπάτηση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη – την οποία αποκαλεί «Τουρκική Μουσουλμανική μειονότητα».

«Οι ιστορικές επιδόσεις της Ελλάδας στο πεδίο της θρησκευτικής ελευθερίας, που συγκαταλέγεται στα θεμελιώδη δικαιώματα είναι γνωστές» αναφέρει με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για την κατασκευή ή τη λειτουργία τζαμιού στην Αθήνα ακόμα και κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανίου, ενώ βάζει στο κάδρο και την Θεσσαλονίκη, αναφέροντας πως οι ελληνικές Αρχές κάθε χρόνο απορρίπτουν τα αιτήματα των μουφτήδων για προσευχή σε ιστορικό τζαμί της πόλης.

«Καλούμε την Ελλάδα να είναι μία σύγχρονη και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook