«Να σεβαστεί επιτέλους η Τουρκία την Οικουμενικότητα της Αγιάς Σοφιάς», ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης μιλάει στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την αναστολή των πλειστηριασμών, την προστασία των δανειοληπτών και διατάξεις για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, Αθήνα, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαικής Ένωσης-Τουρκίας με αφορμή τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας απέναντι στην Αγιά Σοφιά ενός οικουμενικού μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Ευρωπαική Επιτροπή.

 Αναλυτικά η ερώτηση:

«Σε νέα πρόκληση προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης η Τουρκία καθώς παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας (Diyanet) τελέστηκε προσευχή και αναγνώστηκε το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία.
Η τελετή για τη νύχτα του Καντίρ στην οποία οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν την αποκάλυψη των πρώτων στίχων του Κορανίου στον Μωάμεθ μεταδόθηκε, μάλιστα, από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.
H Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανήρτησε, μάλιστα, στο Twitter το βίντεο «σφραγίζοντας» την κάλυψη της τουρκικής κυβέρνησης στην προκλητική αυτή κίνηση.

Για μία ακόμη φορά η Τουρκία δεν σέβεται την Ιστορία. Παριστάνει ότι δεν την γνωρίζει. Αγνοεί –ή κάνει πως αγνοεί- τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μπερδεύει τις πολιτικές της επιδιώξεις με τη θρησκεία βάζοντάς την στην υπηρεσία τους.

Η Αγία Σοφία –ο εμβληματικός ναός της Κωνσταντινούπολης- αποτελεί από το 537 το Φάρο της Ορθοδοξίας. Είναι σήμερα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τη σφραγίδα της UNESCO και λειτουργεί ως μουσείο από το 1934.

Η Τουρκία οφείλει να  σεβαστεί την Αγία Σοφία ως μνημείο μοναδικής σπουδαιότητας για τον  Παγκόσμιο Πολιτισμό. 

Η UNESCO και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παρέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά για την προστασία του οικουμενικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.

 

Ερωτάται η Επιτροπή:

–          Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να διατηρηθεί η Αγία Σοφία ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και να γίνει σεβαστή η οικουμενικότητά της;»