Παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ Λ. Αυγενάκη «Θα προσληφθούν οι αρχαιοφύλακες που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός;»

Στις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για προσλήψεις αρχαιοφυλάκων, που δεν έχουν υλοποιηθεί,αναφέρεταιο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβασηπρος τουςΥπουργούςΕσωτερικών κοΠαναγιώτη Σκουρλέτη, Πολιτισμού & Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδουκαι Οικονομικών κοΕυκλείδη Τσακαλώτο.

 Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι:«Στις 13 Δεκεμβρίου 2016 ο Πρωθυπουργός από τη Νίσυρο, δεσμεύτηκε για 200 προσλήψεις μονίμων αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ, για τη φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, προσλήψεις, που θα καλύψουν κυρίως τη νησιωτική Ελλάδα, για την αντιμετώπιση των άμεσων και αυξημένων αναγκών τους σε προσωπικό, εξαιτίας του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας τους κατά την τουριστική περίοδο.

Οι εξαγγελίες αυτές έχουν δημιουργήσει εύλογη προσδοκία τόσο στους εργαζόμενους στους αρχαιολογικούς χώρους, όσο και την τοπική κοινωνία της Κρήτης, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και διαθέτει μερικά από τα δημοφιλέστερα και σπουδαιότερα Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Έκτοτε, και ενώ η τουριστική περίοδος έχει προ πολλού αρχίσει, με αναμενόμενο αριθμό τουριστών που θα επισκεφθούν φέτος τη χώρα μας -και φυσικά τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία-  περίπου 28 εκατομμύρια, οι εξαγγελίες αυτές παραμένουν αόριστες υποσχέσεις.

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), καταγγέλλει το γεγονός και συμπληρώνει πως ζητάει τη δημιουργία τμημάτων φύλαξης και πληροφόρησης στις μεγάλες Εφορείες Αρχαιοτήτων της χώρας, όπως στην Ακρόπολη, ώστε να μπορούν οι Αρχαιολογικοί Χώροι να συντονίζονται και να λειτουργούν με ασφάλεια για το καλό των επισκεπτών και των εργαζομένων.

Επειδή τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας μας είναι το πολιτισμικό μας απόθεμα που αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ισχυρό κίνητρο τουριστικής έλξης, η ευθύνη της Κυβέρνησης για τη σωστή λειτουργία τους είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Είναι επιτακτική ανάγκη να στελεχωθούν με προσωπικό οι αρχαιολογικοί χώροι και τα Μουσεία προκειμένου να μην δημιουργείται αρνητική εικόνα της χώρας μας στους επισκέπτες  και να αναδεικνύεται  η πολιτιστική μας κληρονομιά»

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1.       Θα προχωρήσετε στην πρόσληψη 200 μονίμων αρχαιοφυλάκων για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους;

  1. Θα δημιουργήσετε τμήματα φύλαξης και πληροφόρησης στις μεγάλες Εφορείες Αρχαιοτήτων, για το συντονισμό και την ασφάλεια των αρχαιολογικών χώρων;».