«Μονοκομματική» Βουλή Μακρόν βγάζουν οι εκλογές στη Γαλλία

Σαρωτική, όπως άλλωστε αναμενόταν, ήταν η επικράτηση του κόμματος του Μακρόν στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Με την αποχή σε επίπεδα ρεκόρ, το κόμμα του προέδρου κινείται προς τις 400 με 440 έδρες στον β’ γύρο.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το κόμμα La Republique en Marche (REM) του προέδρου και οι σύμμαχοί του πήραν το 32,32%, η Δεξιά και οι σύμμαχοί της το 21,56%, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν το 13,2%, η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν σε χαμηλά επίπεδα μόλις στο 11,02%, το ΚΚ Γαλλίας 2,72% και το άλλοτε κραταιό Σοσιαλιστικό Κόμμα ακόμα χειρότερα: 9,51%.

Σε έδρες (συνολικά 577) τα ποσοστά μεταφράζονται: Το REM από 415 έως 455, η Δεξιά από 70 έως 110, το Σοσιαλιστικό Κόμμα από 20 έως 30, η Αριστερά (Μελανσόν και ΚΚ) από 8 έως 18 και η Λεπέν από 3 έως 10 έδρες.

Η αποχή στον α’ γύρο κινήθηκε στο 51%, όταν στον α’ γύρο του 2012 ήταν πολύ κάτω από το 50%.

Τα αποτελέσματα προκάλεσαν ευφορία στην κυβέρνηση, η οποία εκτίμησε ότι οι πολίτες ζητούν την άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος.

Τα υπόλοιπα κόμματα στάθηκαν στο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής. Ο Φρανσουά Μπαρουάν των Ρεπουμπλικάνων (δεξιά) εξέφρασε ανησυχία του για το φαινόμενο.

Η Μαρίν Λεπέν, το κόμμα της οποίας δεν τα πήγε καθόλου καλά, τα έβαλε με το εκλογικό σύστημα (μονοεδρικές περιφέρειες σε δύο γύρους) που ευνοεί τα μεγάλα κόμματα.

Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα που βρίσκεται σε πορεία αποσύνθεσης, ο επικεφαλής του Ζαν Κριστόφ Καμπαντελί δεν πέρασε καν στον β’ γύρο. Ο ίδιος πάντως εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι στη Βουλή δεν θα υπάρχει πλέον αντιπολίτευση.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, το κόμμα του οποίου δεν τα πήγε καθόλου καλά, έχει πάντως πιθανότητες να μπει στη Βουλή, αφού στον β’ γύρο θα δώσει τη μάχη με την υποψήφια του REM στη Μασαλία. Εκείνος συγκέντρωσε 34% και η Κορίν Βερσινί 23%.

Ο ίδιος τα έβαλε με την αποχή και αυτή τη φορά θυμήθηκε να καλέσει τους Γάλλους να μην επιτρέψουν την εκλογή υποψηφίων του Εθνικού Μετώπου.