ΞΑ ΜΟΥ- Η Ταινία Ύμνος στην Κρήτη και την κουλτούρα της σύντομα κοντά σας | ΒΙΝΤΕΟ

Στις 15 Ιουνίου, οι κινηματογραφικές αίθουσες θα «μυρίσουν» Κρήτη, μιας και πλησιάζει η πρεμιέρα της ταινίας «Ξα μου» της Κλειώς Φανουράκη.

Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν «High Season» και πρωτοπαρουσιάστηκε στο 57ο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (Νοέμβριος 2016). Τα γυρίσματα ξεκίνησαν από τον Οκτώβρη του 2015 και τώρα, δύο χρόνια μετά η ταινία βγαίνει στους κινηματογράφους με ελληνική διανομή. Από τον τίτλο και μόνο, καταλαβαίνουμε πόσο έντονο είναι το Κρητικό στοιχείο στην ταινία.

Γυρισμένο στην Κρήτη, κυρίως στο Νομό Ηρακλείου και την ενδοχώρα του, η Κλειώ Φανουράκη και το σενάριο της έρχεται να δείξει πώς κάποιος μπορεί μέσα από την κρίση, να βρει το πραγματικό νόημα της ζωής.

Ο Τζώνη, μέσα σε μια «high season» εποχή χάνει την θέση του ως διευθυντής μεγάλου ξενοδοχείου. Μετά από χρόνια, στα 56 του, καλείται να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του και να βρει το νόημα της ζωής του το οποίο είχε χάσει με την πιεστική δουλειά του και τις απαιτήσεις της. Έτσι, η επιστροφή στην φύση και την Κρητική γη έρχεται να του δώσει την απάντηση. Η ταινία δηλαδή θέλει να αποδείξει ότι η κρίση στην χώρα μας, αλλά και κάθε είδους κρίση, μπορεί να καταρριφθεί και να αναγκάσει τον καθένα από εμάς να βρούμε και πάλι τον εαυτό μας, την «εξά» μας.

Στην ταινία, το Κρητικό στοιχείο, η κουλτούρα, τα έθιμα, η φύση του νησιού, η φιλοξενία των Κρητικών είναι έντονη ενώ από την μουσική, μέχρι και το σενάριο ακούμε την Κρητική διάλεκτο, ιστορίες και μύθους όπως αυτή του Μίνωα ή του Ξένιου Δία.

Σημειώστε πως στο σενάριο εμπλέκεται η θεωρία του Σπηλαίου του Πλάτωνα. Πώς; Σκεφτείτε πως όλοι μας νομίζουμε ότι πραγματικό είναι αυτό που βρίσκεται μπροστά μας (όπως η φωτιά που έβλεπαν οι δεσμώτες). Τα δεσμά μας είναι η καθημερινότητά μας. Η ταινία σου δείχνει ότι μόνο όταν σπάσουν τα δεσμά αυτά και βγεις έξω, θα δεις την πραγματική αλήθεια. Όπως κάνει ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Γιώργος Χωραφάς.

Ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας ηθοποιός, μαζί με άλλους συμπρωταγωνιστές επαγγελματίες ηθοποιούς και μη, μας γυρίζουν στην Κρήτη και μας παρουσιάζουν την άλλη πλευρά της ζωής. Αυτή που πολλοί από εμάς, δυστυχώς, έχουμε ξεχάσει.

Πάρτε μία μικρή γεύση στο παρακάτω βίντεο:

ΔΙΑΝΟΜΗ:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΩΡΑΦΑΣ / ΣΟΦΙΑ ΧΙΛΛ / ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥ / ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ / ΖΩΗ ΧΩΡΑΦΑ / ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΣ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ / ΓΙΩΡΓΗΣ ΣΜΠΩΚΟΣ / ΚΑΛΛΙΡΟΗ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ / ΤΑΤΙΑΝΑ

ΚΑΛΑΝΤΖΗ / ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ / ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΙΛΛ / ΜΑΝΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΠΕΙ / ΑΝΤΩΝΗΣ ΟΡΦΑΝΟΣ / ΕΥΓΕΝΙΑ ΣΜΠΩΚΟΥ / ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ