2η Πανηγυρική Συνεστίαση Μαΐου από το Ροτ. Όμιλο ΗΡΑΚΛΕΙΟ–CANDIA με θέμα “Η Παγκόσμιο Κληρονονιά της Unesco”

Την Τρίτη 23/05/2017 & ώρα 21.00 ο Ροτ. Όμιλος ΗΡΑΚΛΕΙΟ–CANDIA πραγματοποίησε την 2η Πανηγυρική Συνεστίαση Μαΐου στο Marin dream Hotel. Ομιλητής στην εκδήλωση αυτή ήταν ο Πρόεδρος του Ομίλου της UNESCO «Κνωσός», ο ροταριανός και μέλος του Ομίλου μας ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΜΝΙΩΤΗΣ (Πρόεδρος Ρ.Ο. Candia 2014-2015)
και με θέμα: «
H ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ UNESCO».

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βοηθός Διοικητή, μέλη του Ροτ. Ομίλου Ηράκλειο, μέλη του Ομίλου της UNESCO «ΚΝΩΣΟΣ» καθώς και αρκετοί φίλοι- υποστηρικτές των δραστηριοτήτων μας.
Όλοι με αμείωτο ενδιαφέρον ακούσαμε την ομιλία. όπου ο ομιλητής με απλά και κατανοητά λόγια μας ενημέρωσε για τους στόχους της
UNESCO καθώς και ποια είναι «Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Unesco».

. . . .Στόχος του Οργανισμού αυτού είναι η παγίωση της παγκόσμιας ειρήνης μέσα από την επικοινωνία των λαών δια της εκπαίδευσης, των φυσικών και κοινωνικών επιστημών και του πολιτισμού. Ο σύγχρονος ρόλος του Οργανισμού αυτού κρίνεται πολύ σημαντικός ιδιαίτερα στην αναζήτηση παγκόσμιων οραμάτων για τον αμοιβαίο σεβασμό και την βιώσιμη ανάπτυξη των λαών που υπαγορεύουν σχετικές συνθήκες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με απώτερο στόχο την εξάλειψη της φτώχειας ή τουλάχιστον τον περιορισμό της

Ο τίτλος Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, απονέμεται σε μνημεία, κτίσματα ή τοποθεσίες, τα οποία διακρίνονται παγκοσμίως για την ιστορική, πολιτιστική, ή και περιβαλλοντική σημασία τους. Η διαχείριση τους γίνεται από την επιτροπή παγκόσμια κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, η οποία απαρτίζεται από 21 κράτη – εταίρους εκλεγμένα από τη γενική συνέλευση των εταίρων κρατών για μια καθορισμένη περίοδο.  Το πρόγραμμα στοχεύει στην καταγραφή, την ονοματοδοσία και τη συντήρηση πεδίων ιδιαίτερα σημαντικής σημασίας για την κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις τα καταχωρημένα πεδία χρηματοδοτούνται από το ταμείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η έναρξη του προγράμματος έγινε με την αποδοχή και υιοθέτηση της Συνθήκης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς από το Γενικό Συνέδριο της ΟΥΝΕΣΚΟ στις 16 Νοεμβρίου 1972. Από τότε έως σήμερα έχουν αναγνωρίσει τη Συνθήκη 191 Κράτη – Εταίροι.

       Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες που απαντήθηκαν διεξοδικά όλες μία προς μία. Η Πρόεδρος του Ομίλου μας Chantal Derenne απένειμε στον ομιλητή  Ενθύμιο – Ευχαριστήριο για την τόσο πολύ ενδιαφέρουσα και εξαιρετική ομιλία του, που βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας και δράσης της UNESCO.

Για τον Όμιλο

Η Πρόεδρος                                                   Ο Γ.  Γραμματέας
Chantal Derenne                                            Μανόλης Καλαϊτζάκης