Μητσοτάκης στον ΣΒΒΕ: Η Ελλάδα θα γίνει ξανά ελκυστική για επενδύσεις

Το όραμά του για την ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ελλάδα παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για το άκαρπο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Αναλύοντας το σχέδιό του, είπε ότι η χώρα θα γίνει τόσο ελκυστική για επενδύσεις, ώστε επιχειρηματίες της βόρειας Ελλάδας που μετέφεραν τις δραστηριότητές τους σε γειτονικές χώρες, θα το ξανασκεφτούν. «Όσοι έχετε φύγει, θα εξετάσετε την πιθανότητα επαναπατρισμού σας» είπε χαρακτηριστικά.

Δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιήσει όλες τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις μέσα στους τρεις πρώτους μήνες, ώστε να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης και να αρχίσει η οικονομία να κινείται. Μίλησε για μείωση φόρων, εξορθολογισμό δαπανών, ενίσχυση ρευστότητας και κίνητρα για επαναβιομηχάνιση.

Εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για την άκαρπη συνεδρίαση στο τελευταίο Eurogroup είπε: «Στο Eurogroup είχαμε δυστυχώς μια αρνητική εξέλιξη. Δεν δόθηκε, δεν ιχνογραφήθηκε καν λύση για το χρέος, δεν δόθηκε φύλλο πορείας για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κι όλα αυτά την ώρα που ο πρωθυπουργός προεξοφλούσε δημοσίως απρόσμενα θετικές εξελίξεις».

Επισήμανε ότι είναι «άγνωστο από πού αντλούσε την αισιοδοξία του ο πρωθυπουργός» και αναρωτήθηκε: «Άλλη μια απάτη ή άλλη μια αυταπάτη;».

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «αγαπάει την εξουσία, αλλά δεν αγαπάει το ίδιο και την αλήθεια» και πως «παριστάνει» τον μεταρρυθμιστή μόνο και μόνο για να παραμείνει στην εξουσία.

Χαρακτήρισε «πολιτική απάτη» τα αντίμετρα της κυβέρνησης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα εφαρμοστούν ποτέ, γιατί προϋποθέτουν επίτευξη μόνιμου πλεονάσματος 5,5%, που δεν είναι μπορεί να είναι διατηρήσιμο.

«Τα συμφέροντα της χώρας δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η απομάκρυνση τους από την εξουσία είναι αναγκαία προϋπόθεση για να κάνει η χώρα το άλμα προς τα εμπρός» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί σε κοινή θέα μια ωμή παρέμβαση στον χώρο των ΜΜΕ με τα λεφτά της νέας διαπλοκής και τα υλικά της παλιάς διαπλοκής».

«Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες, με αφετηρία μια προκλητική φωτογραφική τροπολογία για χάρισμα προστίμου δεκάδων εκατομμυρίων, είναι πρωτοφανή και συνιστούν τεράστιο σκάνδαλο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Ο κ. Τσίπρας κτίζει μεθοδικά τη δική του διαπλοκή. Τον προειδοποιούμε, όμως. Αυτός και οι νέοι συνοδοιπόροι του θα μας βρουν απέναντι. Αυτοί χαρίζουν πρόστιμα, εμείς δεν θα τους χαριστούμε. Εμείς οραματιζόμαστε μια Ελλάδα στην οποία κανείς επιχειρηματίας δεν θα χρειάζεται πρόσβαση στα ΜΜΕ για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του».

Τέσσερις άξονες του Σχεδίου Δράσης της ΝΔ

Τους τέσσερις βασικούς άξονες του εθνικού σχεδίου δράσης της Νέας Δημοκρατίας για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του.

Οι άξονες αυτοί είναι οι εξής:

* Πρώτος: Η πρόκληση ενός θετικού σοκ εμπιστοσύνης.
«Η εμπροσθοβαρής εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων θα δώσει το σήμα στους πολίτες, αλλά κυρίως στις αγορές, στους επενδυτές, ότι η Νέα Δημοκρατία εννοεί κάθε λέξη της φιλοαναπτυξιακής της ατζέντας. Άρα όλες οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις στην αρχή, στους πρώτους τρεις μήνες της διακυβέρνησης», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

* Δεύτερος: Η ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.
Στην κατεύθυνση αυτή όπως εξήγησε, η Ν.Δ έχει επεξεργαστεί προτάσεις:

 • Για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών, ώστε να επιστρέψουν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.
 • Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.
 • Για την ταχύτερη δυνατή άρση των capital controls.
 • Για το πώς θα αξιοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, για το πώς θα ξεπληρώσουμε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
 • Για το πώς θα πετύχουμε συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα. Πώς θα πετύχουμε συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όχι μόνο για τις υποδομές μας, αλλά και για υπηρεσίες.

* Τρίτος: Η μείωση του φορολογικού βάρους και δημιουργία δημοσιονομικού χώρου.
«Έχουμε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή την ανάγκη να μειώσουμε τα πλεονάσματά μας από το 3,5% που είναι σήμερα στο 2%», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Δεν είμαστε οι μόνοι που το λέμε. Το λέει και η Τράπεζα της Ελλάδος, το λέει και ο κ. Στουρνάρας, το λένε όλοι οι σοβαροί ξένοι οικονομολόγοι. Ότι το 3,5% είναι ένας στόχος πλεονάσματος τον οποίο δεν μπορούμε μακροχρόνια να πετύχουμε. Το 2% είναι ένας στόχος λογικός. Είναι ένας στόχος που δεν πλήττει την ανάπτυξη. Μπορεί να επιτυγχάνεται σε επαναλαμβανόμενη βάση και είναι συμβατός με τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Και η κυβέρνηση μας θα αποδείξει αμέσως την προσήλωσή της σε βαθιές και ουσιαστικές φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις. Και γι΄ αυτόν το λόγο, θα έχουμε την αξιοπιστία να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το χαμηλότερο πλεόνασμα θα μεταφραστεί σε ισχυρότερη ανάπτυξη και απόκρουση των αποπληθωριστικών τάσεων. Κάτι που υπηρετεί συνεπέστερα το στόχο της διατηρησιμότητας του χρέους, άρα αυτή η πολιτική είναι προς όφελος και των πιστωτών μας».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τις εξής παρεμβάσεις:

 • Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών.
 • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών.
 • Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 5%
 • Υπεραποσβέσεις σε νέες επενδύσεις παγίων και επιπλέον μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 2%, για επιχειρήσεις που αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπολογίζει το δημοσιονομικό κόστος των άμεσων παρεμβάσεων σε περίπου 1,9 δισ. και για την κάλυψη του σημειώνει: «Μπορούμε να το καλύψουμε με στοχευμένες περικοπές δαπανών, τον εξορθολογισμό των δομών του Δημοσίου, των διαδικασιών προμηθειών και της επιδότησης στα ευγενή ταμεία. Παράλληλα, οι προτάσεις μας στοχεύουν στην απλοποίηση και τη σταθεροποίηση του φορολογικού πλαισίου. Γνωρίζουμε ότι για εσάς τους επιχειρηματίες, αυτά είναι εξίσου σημαντικά με το ύψος των φορολογικών συντελεστών, είναι προϋπόθεση για να κάνετε τον επενδυτικό προγραμματισμό σας. Να είμαστε όμως καθαροί: Οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών θα συνδυαστούν με αυστηροποίηση της διαδικασίας συμμόρφωσης για τους παραβάτες και με πολύ πιο στοχευμένους και αποτελεσματικούς ελέγχους. Αιχμή του δόρατος της προσπάθειας μας είναι η αύξηση της διείσδυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών».

* Τέταρτος: Εφαρμογή τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με έμφαση:

 • Στην εξάλειψη των δυσλειτουργιών των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.
 • Στην επιθετική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
 • Στην επιθετική προώθηση συμβάσεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
 • Στην αξιολόγηση και μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με λιγότερη γραφειοκρατία, μεγαλύτερη διαφάνεια, αξιολόγηση και λογοδοσία.
 • Στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου άσκησης της επιχειρηματικότητας. Με απλοποίηση του πλαισίου αδειοδότησης επιχειρήσεων. Με σύγχρονο πλαίσιο για τη χωροταξία και τις χρήσεις γης. Αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων και γνώσεων. Επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.

«Στοχεύουμε να φέρουμε μεγάλα κεφάλαια για μακροχρόνια τοποθέτηση. Σε εξαγωγικές δραστηριότητες. Σε τομείς που έχουμε ή μπορούμε να αναπτύξουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και δραστηριότητες που ενσωματώνουν γνώση και διαχέουν τεχνολογία ευρύτερα στην οικονομία», είπε ο κ. Μητσοτάκης για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

 με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ