Ελαφονήσι Χανίων, σαν όνειρο

327

Στο νοτιοδυτικό άκρο τηςΠεριφερειακής ενότητας Χανίων βρίσκεται το φημισμένο Ελαφονήσι, ένα παραδεισένιο νησάκι με αμμόλοφους, υπέροχες αμμουδερές παραλίες και ακρογιαλιές με γαλαζοπράσινα νερά.

Ένας στενός πορθμός με αβαθή νερά χωρίζει το Ελαφονήσι από την απέναντι ακτή με τον παραθεριστικό οικισμό.photo_9b1ee4d5-f8c2-4d56-886c-9f337908c821

Το τοπίο σε αυτήν τη γωνιά της Κρήτης είναι εξωτικό: λευκή ψιλή άμμος, αμμοθίνες, κρινάκια της θάλασσας ή της άμμου και ένα δάσος από υπεραιωνόβιους κέδρους σε μικρή απόσταση από το νησάκι συνθέτουν ένα περιβάλλον ονειρώδες, που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίσουν όλοι όσοι επισκέπτονται τα Χανιά.

Στο Ελαφονήσι υπήρχαν κατά την αρχαιότητα ιερά αφιερωμένα στο Μουσαγέτη Απόλλωνα και την Ινώ, θαλάσσια θεότητα και προστάτιδα των ναυτιλλομένων. Το Πάσχα του 1824 οι Τούρκοι εξόντωσαν τους κατοίκους της περιοχής που είχαν καταφύγει στο Ελαφονήσι για να σωθούν.

Στο νησάκι υπάρχουν μνημείο για τους πεσόντες του 1824, κενοτάφιο και μνημείο για τους ναυαγούς αυστριακού πλοίου που προσάραξε εδώ το 1907, φάρος και το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης.

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook