Χαιρετισμός του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών του Κόμματος

Κ. Μητσοτάκης: «Στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, δεν περισσεύει κανείς».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε, το Σάββατο 6 Μαΐου, συνάντηση γνωριμίας με τους πολίτες που έκαναν αίτηση για το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών του Κόμματος, στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Αθηναΐδα».

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε, ανέφερε τα εξής:

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για το θερμό σας χειροκρότημα, για την παρουσία σας, σήμερα, για την ενέργεια, για τον ενθουσιασμό που εκπέμπετε. 

            Η σημερινή σύναξη είναι μια σύναξη διαφορετική από τις προηγούμενες. Για πρώτη φορά, καταφέραμε στη Νέα Δημοκρατία να κάνουμε κάτι το οποίο φάνταζε αδιανόητο για παραδοσιακά Κόμματα. Να δώσουμε την ευκαιρία σε πολλούς άξιους ανθρώπους να ασχοληθούν και πάλι με τα κοινά. Και θεωρώ ότι αυτό αποτελεί μια πολύ μεγάλη επιτυχία και μια προσωπική δέσμευση δική μου, η οποία υλοποιείται στην πράξη. 

            Όταν έκανα την προεκλογική μου εκστρατεία για Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είχα χρησιμοποιήσει ως σύνθημα το “Νέα Δημοκρατία από την Αρχή”. Ανάμεσα σε αυτά τα οποία φανταζόμουν και ήθελα να κάνω, είναι ακριβώς αυτό το οποίο πετυχαίνουμε με το Μητρώο Στελεχών: Να μετατρέψουμε ένα Κόμμα από μια κλειστή δομή, στην οποία έπρεπε να έχεις προσωπικές σχέσεις με τον εκάστοτε Αρχηγό ή με τα κορυφαία στελέχη, σε μια ανοιχτή κυψέλη νέων άξιων ανθρώπων. Και το πετύχαμε αυτό, φίλες και φίλοι. Και σας είμαι βαθιά υποχρεωμένος. Γιατί τολμήσατε όλοι σας να κάνετε κάτι το οποίο μπορεί, πριν από κάποια χρόνια να φάνταζε αδιανόητο. Να συμμετέχετε σε μια αξιοκρατική διαδικασία αξιολόγησης. αξιοκρατική διαδικασία αξιολόγησης. Όπως είπε και η κυρία Ρεβέκκα Πιτσίκα – την οποία θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά και νομίζω της αξίζει ένα θερμό χειροκρότημα για όλη τη δουλειά την οποία έχει κάνει – έχουμε, μέχρι στιγμής, δεχθεί παραπάνω από 2.000 βιογραφικά. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι έχουμε διεξάγει παραπάνω από 900 δομημένες συνεντεύξεις με 32 αξιολογητές, οι οποίοι σας αξιολόγησαν με μια καθαρή ματιά. Αξιολόγησαν τις δυνατότητές σας, τις αδυναμίες σας και έχουμε τώρα στη διάθεσή μας ένα υπερ-πολύτιμο εργαλείο, μια μεγάλη βάση δεδομένων με ανθρώπους, οι οποίοι έρχονται και μας λένε “Ναι, θέλουμε και εμείς να συμμετέχουμε σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε την Ελλάδα”.

            Πολλές φορές, με βρίσκουν φίλοι και γνωστοί και μου λένε “Ξέρεις, ο άλφα, ο βήτα, ο γάμα έχει κάνει αίτηση για το Μητρώο”. Απαντώ: ”Πολύ ωραία. Δεν το γνωρίζω και δεν πρέπει να το γνωρίζω, γιατί εγώ δεν πρέπει να συμμετέχω σε αυτή τη διαδικασία”. Γιατί μόνο έτσι, θα σας πείσουμε ότι η διαδικασία αυτή είναι πραγματικά αξιοκρατική. Μόνο αν δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποιον άνθρωπο, ο οποίος δεν είχε ποτέ καμία σχέση με τα κομματικά να περάσει από αυτή τη διαδικασία, να αξιολογηθεί και στη συνέχεια να αξιοποιηθεί, θα μπορέσουμε να πείσουμε μια υποψιασμένη κοινωνία ότι σήμερα στη Νέα Δημοκρατία κάνουμε πράξη, αυτό που εννοούμε όταν λέμε ότι συντελείται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή.

            Θέλω να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά στον Χρήστο Ταραντίλη. Τον Χρήστο τον γνώριζα λίγο. Δεν ήμασταν φίλοι. Δεν είχαμε κάποια ιδιαίτερη επικοινωνία. Παρακολουθούσα, όμως, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα γραπτά του. Ήξερα ότι είναι ένας εξαιρετικά επιτυχημένος καθηγητής, ο οποίος ταυτόχρονα, όμως, είχε και μια πολιτική σκέψη. Ήξερα ότι στα νιάτα του είχε περάσει από τις κομματικές μας οργανώσεις, αλλά στη συνέχεια δεν είχε καμία ενασχόληση με την πολιτική. Και τον έπεισα να κάνει κάτι, το οποίο για τα δικά του δεδομένα ήταν εξαιρετικά τολμηρό. Να αναλάβει τη θέση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού. Και όταν έπρεπε να αντιμετωπίσω τις φυσικές καχυποψίες, που έχει οποιοσδήποτε επιτυχημένος άνθρωπος για το αν πρέπει να ασχοληθεί σήμερα με τα κοινά, του είπα μια απλή κουβέντα: “Αν δεν το κάνεις εσύ, αν δεν το κάνουμε εμείς, ποιος θα το κάνει;”, φίλες και φίλοι.

            Έχουμε, λοιπόν, όλοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, μια μεγάλη υποχρέωση. Μια υποχρέωση που δεν την έχουμε μόνο στην παράταξη, γιατί κάποιοι από εσάς ίσως να είστε και νέοι στην παράταξη. Και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτο. Έχουμε μια υποχρέωση απέναντι στη χώρα. Ποια είναι αυτή η υποχρέωση; Να ενώσουμε και να αθροίσουμε τις δυνάμεις μας. Να προσφέρουμε, ο καθένας από εκεί που μπορεί, σε μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια. Κυρίως, όμως – και θα επιμείνω πάρα πολύ σε αυτό – έχουμε μια υποχρέωση να πολεμήσουμε το στερεότυπο ότι η πολιτική είναι κάτι που αφορά λίγους. Ότι οι πολιτικοί είναι μια κάστα ανθρώπων που δεν έχουμε καμία σχέση με την πραγματική ζωή, με την πραγματική οικονομία, με την πραγματική κοινωνία. Όχι, φίλες και φίλοι. Πολιτικοί είστε όλοι εσείς. Όλοι εσείς που κάνατε ένα πρώτο τολμηρό βήμα και είπατε: “Θα σηκωθώ από την άνεση του καναπέ, από την εύκολη κριτική που μπορεί να κάνω σε κάποιο τραπέζι με φίλους και θα αφιερώσω ένα κομμάτι του χρόνου μου στην προσπάθεια αυτή. Θα προσφέρω κάτι παραπάνω”. 

            Η θεμιτή φιλοδοξία, φίλες και φίλοι, είναι απολύτως κατανοητή. Και ο καθένας μπορεί να θέλει και να προσδοκά να διακριθεί μέσα από το στίβο της πολιτικής. Αλλά για να μπορέσει να γίνει αυτό, έχουμε ένα χρέος και μια δυνατότητα να δώσουμε ευκαιρίες σε ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί να ασχοληθεί κανείς με τα κοινά. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να θέλει να είναι υποψήφιος βουλευτής και να υποστεί τη βάσανο της κρίσης των πολιτών. Μπορεί κάποιος να θέλει να παρέχει τις υπηρεσίες του τεχνοκρατικά, σε μια ομάδα εργασίας. Μπορεί κάποιος να προσδοκά στη συνέχεια σε κάποια θέση, η οποία να έχει εκτελεστικά χαρακτηριστικά. Αυτό είναι δική μας δουλειά να το κρίνουμε και δική μας δουλειά να σας αξιολογήσουμε και να σας αξιοποιήσουμε εκεί που θεωρούμε ότι θα είστε πιο χρήσιμοι για την παράταξη. Αλλά, και να αξιοποιήσουμε και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεξιότητες τις οποίες διαθέτετε. Θέλω να το επαναλάβω: Αυτό το οποίο συνέβη με το Μητρώο, αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα, είναι κάτι πρωτόγνωρο για ένα παραδοσιακό Κόμμα. Η δυνατότητα, δηλαδή, να μπορούμε να ανοίξουμε τις πόρτες μας με αξιοκρατία σε νέα στελέχη και να σας πούμε “Ναι, ελάτε. Ελάτε κοντά στη Νέα Δημοκρατία, πείτε μας πως μπορείτε να μας βοηθήστε και εμείς δεσμευόμαστε ότι θα σας αξιοποιήσουμε”. Διότι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, φίλες και φίλοι, την οποία κάνουμε, να αλλάξουμε την Ελλάδα, δεν περισσεύει κανείς.

            Η δουλειά που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μια δουλειά που μπορεί να βγει από λίγους. Χρειαζόμαστε ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η χώρα. Και εγώ προσωπικά, έχω δεσμευτεί ότι χρέος μου είναι να αξιοποιήσω τα καλύτερα στελέχη από όπου και αν αυτά προέρχονται. Έχω πει, επίσης, ότι, αν σε κάτι δεν δέχομαι να κάνω καμία απολύτως έκπτωση, είναι στην έννοια της αξιοκρατίας. Αξιοκρατία παντού, αξιολόγηση παντού. Θα προχωράνε οι καλύτεροι, ανάλογα με τη δουλειά τους και ανάλογα με τις ικανότητές τους. Και αυτό χρειάζεται σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, μια κοινωνία κουρασμένη. Μια κοινωνία απογοητευμένη, μια κοινωνία η οποία έχει χάσει την ελπίδα της, έχει χάσει το χαμόγελό της. Και αυτή, φίλες και φίλοι, είναι και η κεντρική διαχωριστική γραμμή, η οποία μας χωρίζει από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ που μας κυβερνούν σήμερα. Η διαχωριστική γραμμή δεν είναι πια μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, συμβαίνει και στην Ευρώπη. Το βλέπετε παντού. Η κεντρική διαχωριστική γραμμή είναι μεταξύ προόδου και συντήρησης. Είναι μεταξύ αυτών που θέλουν να προσφέρουν, που βλέπουν τη θέση της Ελλάδας σε έναν κόσμο που αλλάζει. Αυτών που ξέρουν και πιστεύουν στις δυνατότητες του Έλληνα, της Ελληνίδας και της Ελλάδας. Αυτών που πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να σταθεί με αξιοπρέπεια σε αυτόν τον κόσμο. Και αυτών που βλέπουν παντού φαντάσματα, που σπέρνουν το μίσος, τον διχασμό και που τελικά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να “βολέψουν” τους λίγους δικούς τους κολλητούς. Εμείς σε αυτή τη λογική λέμε ένα ισχυρό “όχι”. Και εξακολουθούμε να πορευόμαστε με τις πόρτες και τα παράθυρα της Νέας Δημοκρατίας ανοιχτά. Η διαδικασία του Μητρώου δεν θα σταματήσει εδώ. Είναι μια συνεχής διαδικασία. Και όσο περισσότερο άξιοι άνθρωποι βλέπουν ότι μπορούν να προσφέρουν κάτι σε ένα παραδοσιακό Κόμμα, το οποίο αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς τόσο περισσότεροι θα έρθουν κοντά μας. Και αυτό θέλουμε, φίλες και φίλοι. Θέλουμε να γιγαντωθεί αυτό το κύμα της πολιτικής αλλαγής, το οποίο θα μπορέσει επιτέλους να ξαναφέρει το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων. Να μας επιτρέψει να ελπίζουμε ότι η χώρα μας μπορεί να έχει ένα καλύτερο μέλλον, ένα καλύτερο αύριο.

            Θέλω, από καρδιάς, και πάλι να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας. Να σας συγχαρώ για το κουράγιο σας να μπείτε σε μια διαδικασία που ξέρω – το έβλεπα στα μάτια σας στην αρχή – ότι πολλοί την αντιμετωπίσατε με επιφύλαξη. Για μένα, όμως, το καλύτερο εύσημο για αυτό το οποίο κάναμε με το Μητρώο είναι όταν ακούω από τρίτους ότι άνθρωποι οι οποίοι μπήκαν στη διαδικασία με καχυποψία και με επιφυλακτικότητα, βγήκαν από αυτή τη διαδικασία απολύτως πεπεισμένοι ότι κάτι πραγματικά αλλάζει στη Νέα Δημοκρατία.

            Θέλω, λοιπόν, και πάλι να σας ευχαριστήσω. Θα μας δοθεί, στη συνέχεια, η ευκαιρία να χαιρετίσω όσους περισσότερους από εσάς μπορώ. Και, βέβαια, να γνωριστώ κατά τη διάρκεια της αξιοποίησής σας με όσους περισσότερους από εσάς έχω τη δυνατότητα. Είναι μια ευκαιρία, σήμερα, να γνωριστείτε και μεταξύ σας. Να ανταλλάξετε εμπειρίες, να ανταλλάξετε απόψεις. Γιατί τελικά, φίλες και φίλοι, τα Κόμματα αυτό είναι. Είναι αθροίσματα ατόμων. Είναι ζωντανοί οργανισμοί. Πολυκυτταρικοί, ζωντανοί οργανισμοί.

            Είχα πει, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία είστε εσείς, τα μέλη της. Εσείς κάνετε τη Νέα Δημοκρατία αυτό, το οποίο πραγματικά πρέπει να γίνει. Η Νέα Δημοκρατία είναι οι άνθρωποί της. Είναι τα παραδοσιακά της μέλη, είναι τα παραδοσιακά της στελέχη, αλλά είναι και οι καινούργιοι άνθρωποι, οι οποίοι θα έρθουν κοντά στη Νέα Δημοκρατία να μας επιτρέψουν να την αλλάξουμε, να την ανανεώσουμε και να την πάμε εκεί που πραγματικά της αξίζει.

            Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας σήμερα. Ευχαριστώ πάρα πολύ».

Νωρίτερα, η διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού του Κόμματος κυρία Ρεβέκκα Πιτσίκα παρουσίασε τα στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την απήχηση που βρήκε στην κοινωνία η διαδικασία συγκρότησης Μητρώου Πολιτικών Στελεχών. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι υποβλήθηκαν 2.400 αιτήσεις, αξιολογήθηκαν 1.300 βιογραφικά, πραγματοποιήθηκαν  920 συνεντεύξεις, ενώ επιστρατεύτηκαν 32 αξιολογητές.

Αμέσως μετά, τα νέα στελέχη της Νέα Δημοκρατίας είχαν τη δυνατότητα να συναντήσουν, σε χώρους που οργανώθηκαν για το σκοπό αυτό, τους Τομεάρχες και τους Γραμματείς του Κόμματος, προκειμένου να ενταχθούν σε αντίστοιχες ομάδες εργασίας.

18360660_10213429505440884_1434019966_n

18360869_10155413961284739_784942780_n

18337269_10155413961234739_586729250_n

Κατεβάστε το φωτογραφικό υλικό εδώ