Το κινητό που «πρόδωσε» τη συμμορία των χρηματοκιβωτίων

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έχει στα χέρια της η Ελληνική Αστυνομία καταγράφουν με λεπτομέρειες τις κινήσεις της συμμορίας των χρηματοκιβωτίων, μέλη της οποίας έχουν συλληφθεί.

Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, το μεγάλο λάθος των δραστών, αυτό που τους «πρόδωσε», ήταν το γεγονός ότι σε μια από τις ληστείες και συγκεκριμένα στη γαλακτοβιομηχανία «Όλυμπος» στις 17 Ιανουαρίου 2017 στο Καπανδρίτι, φεύγοντας τους έπεσε ένα από τα επιχειρησιακά κινητά που χρησιμοποιούσαν για να μιλούν με τους «τσιλιαδόρους» την ώρα της ληστείας.

Από εκείνη τη στιγμή ήταν πολύ εύκολο για τους αστυνομικούς να τους εντοπίσουν, αν και πέντε βασικά μέλη της συμμορίας δεν έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους και ο βασικός αρχηγός ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός αταυτοποίητων μελών.

Οι ληστές που συμμετείχαν σε κάθε ληστρική επιδρομή είχαν ανοιχτές τηλεφωνικές συνομιλίες ανάμεσά τους και με τους «τσιλιαδόρους» που ήταν επιφορτισμένοι με το να τους ειδοποιούν είτε για αστυνομική παρουσία, είτε για φύλακα ασφαλείας, ενώ είχαν εντολές να ρίχνουν καρφιά σε συγκεκριμένα σημεία κοντά στους στόχους προκειμένου να σκάνε τα λάστιχα εκείνων που μπορεί να τους καταδίωκαν. Εντύπωση έχει προκαλέσει ένα 18χρονο μέλος της συμμορίας με βίαιη συμπεριφορά που έμενε στο στρατόπεδο Καποτά και σχεδόν σε κάθε ληστεία φορούσε παπούτσια που φωσφόριζαν στο σκοτάδι.

Από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες τους προκύπτει η βιαιότητα της δράσης τους

Δράστης: Κάτσε κάτω, μη κουνιέστε. Σε πυροβόλησα, μην μην κουνιέσαι. Είναι κανένας άλλος εδώ; Έτσι, ακίνητοι. Μη φοβάστε. Πες μου αλήθεια. Πάτησες κανένα κουμπί (συναγερμό);
Δεύτερος ληστής : Άσε τον αυτόν, μην του δένεις τα χέρια, δέσε και τον άλλον. Άνοιξέ μου την γκαραζόπορτα. Έχεις αυτοκίνητο;
Φύλακας: Όχι…
Δράστης: Μην κάνεις μ…, στην άναψε, πρόσεχε.
Δεύτερος ληστής: Τι είναι αυτό; Δεν το βλέπεις τι θέλει να κάνει;
Δράστης: Δεν θα κάνει τίποτα. μην αγχώνεσαι, όπλο κρατάω. Είσαι χαζός; (ρωτάει τον φύλακα).
Φύλακας: Όχι

Πηγή: policepress.gr