Λεπέν: Αν εκλεγώ θα δρομολογήσω Frexit -Ισως μπουν και capital controls

Η  Μαρίν Λεπέν δεν απέκλεισε την πιθανότητα να επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και σημειωθεί μαζική απόσυρση καταθέσεων καθώς θα διαπραγματεύεται την έξοδο της Γαλλίας από την ΕE.

Τόνισε εντούτοις ότι θεωρεί απίθανο να χρειαστεί αυτό.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, πέντε μέρες πριν από την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, η Λεπέν εξέφρασε εκ νέου την επιθυμία της η Γαλλία να εγκαταλείψει το ευρώ, επισημαίνοντας ότι ελπίζει ο γαλλικός λαός να έχει στα χέρια του ξανά το εθνικό νόμισμα μέσα σε δύο χρόνια.

Η ακροδεξιά υποψήφια εξέφρασε την πρόθεσή της να αντικαταστήσει το ευρώ με το φράγκο, και να αποκαταστήσει μια πιο χαλαρή συνεργασία, της μορφής της Ευρωπαϊκής Λογιστικής Μονάδας (ΕΛΜ/ECU), προπομπού του ευρώ.

«Ο στόχος είναι να μεταμορφώσουμε το ‘ενιαίο νόμισμα’, το ευρώ, σε ένα ‘κοινό νόμισμα’, πηγαίνοντας πίσω στον προπομπό του ευρώ, την ΕΛΜ, που ήταν μια λογιστική μονάδα που δεν εμπόδιζε κάθε χώρα από το να διαθέτει η καθεμία το δικό της νόμισμα», υπογράμμισε η Λεπέν.

Χαρακτηρίζοντας το ευρώ ένα βάρος για τη γαλλική οικονομία η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου τόνισε πως το νέο εθνικό νόμισμα θα προστατεύει καλύτερα τις αποταμιεύσεις των Γάλλων. Παράλληλα κατηγόρησε το «κατεστημένο» ότι επιθυμεί «να εκφοβίσει» τους ψηφοφόρους.

«Είμαι πεπεισμένη ότι δεν θα υπάρξει τραπεζική κρίση», τόνισε η Λεπέν ερωτηθείσα αν οι διαπραγματεύσεις που θα διεξαγάγει για την αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ –αν νικήσει στις εκλογές– θα προκαλούσαν μια μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις γαλλικές τράπεζες.

Στην ερώτηση αν θα επάβαλε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) σε περίπτωση που εκδηλωνόταν bank run, η ίδια απάντησε πως «αν υπάρξει μαζική απόσυρση καταθέσεων, μπορούμε πολύ καλά να φανταστούμε μια τέτοια λύση για κάποιες μέρες, αλλά σας λέω ότι δεν θα συμβεί αυτό».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ