Το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε τη «βάναυση καταστολή» στη Βενεζουέλα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατήγγειλε «τη βάναυση καταστολή» στη Βενεζουέλα, που συγκλονίζεται από διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στη διάρκεια των οποίων περίπου 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εδώ και σχεδόν έναν μήνα.

Σε ψήφισμα που ενέκριναν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία οι ευρωβουλευτές, που συνήλθαν σε Ολομέλεια στις Βρυξέλλες, «καταδικάζουν σθεναρά τη βάναυση καταστολή που ασκήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας, καθώς και από άτακτες ένοπλες ομάδες, κατά των ειρηνικών διαδηλωτών».

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν επίσης την κυβέρνηση του Καράκας να ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περίπου 30 άνθρωποι και να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τους υπευθύνους, αλλά και να διασφαλίσει το δικαίωμα στις διαδηλώσεις.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε με 450 ψήφους (35 κατά και 100 αποχές), υποστήριξαν οι μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας στο Twitter ότι «οι Podemos στην Ισπανία και ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο στήριξαν τον Μαδούρο. Συγκοινωνούντα δοχεία και όχι μόνο».

Αλλά και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε από το ίδιο μέσο: «Αρνήθηκαν συζήτηση στη Βουλή. Καταψήφισαν στο ευρωκοινοβούλιο. Εκτίθενται διεθνώς για χάρη του Μαδούρο. Αγάπη που δεν κρύβεται».

Πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν ψήφο αποχής και προσέθεταν ότι «εκ παραδρομής» εμφανίστηκε στην ηλεκτρονική ψηφοφορία ότι οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα καταψήφισαν το σχετικό ψήφισμα.

Ο έτερος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος επέλεξε να μη συμμετέχει στην ψηφοφορία.

Η Βενεζουέλα συγκλονίζεται από τις αρχές Απριλίου από ένα κύμα διαδηλώσεων κατά του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Η αντιπολίτευση θέλει να εξασφαλίσει την αποχώρησή του πριν από τη λήξη της θητείας του τον Δεκέμβριο του 2018 και απαιτεί τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, καθώς δεν μπόρεσε να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανάκληση του προέδρου όπως επιθυμούσε.

ΙΝ.GR

 πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό