Το αυτοκρατορικό, ολόχρυσο παλάτι του Ερντογάν στην Αγκυρα -Κόστισε 500 εκατ. στους Τούρκους

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακόμα και πριν τη νίκη του στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου απολάμβανε τη ζωή- μονάρχη, ζώντας στην απόλυτη χλιδή, την ώρα που το 1/4 των Τούρκων ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Τρανό παράδειγμα η επίσημη κατοικία του που βρίσκεται στα περίχωρα της Αγκυρας. Στη κορυφή ενός λόφου με θέα την πόλη, το «Λευκό Σεράι», όπως είναι γνωστό το προεδρικό μέγαρο, έχει έκταση 300.000 τ.μ. και είναι 30 φορές το μέγεθος του Λευκού Οίκου, ενώ πιστεύεται πως είναι το μεγαλύτερο παλάτι που χτίστηκε στον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια.

Στην τεράστια έκταση υπάρχουν κήποι, λίμνες και 1.100 δωμάτια, εκ των οποίων τα 250 είναι για αποκλειστική χρήση του Ερντογάν και της οικογένειάς του. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η χλιδή του με μαρμάρινα δάπεδα, χρυσές λεπτομέρειες, μεταξένιες κουρτίνες και πανάκριβους πολυελαίους. Λέγεται πως η αξία των χαλιών αγγίζει τα 7,44 εκατ. ευρώ, ένα ρολό ταπετσαρίας 2.100 ευρώ, ενώ κάθε ποτήρι κοστίζει 265 ευρώ.

Ακόμη, διαθέτει ιαματικές πηγές, πισίνες, μπάνια και τουρκικά ατμόλουτρα με τον λογαριασμό κάθε χειμώνα να φτάνει τα 531.000 ευρώ.

Από το «Λευκό Σεράι» δεν θα μπορούσε να λείπει το προεδρικό γραφείο που θυμίζει το Οβάλ Γραφείο και είναι αδιαπέραστο. Οπως αναφέρουν τουρκικά Μέσα, είναι κατασκευασμένο με ειδικά τοιχώματα, ώστε κανείς να μην μπορεί να ακούσει τι γίνεται εντός ακόμα και αν διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Οπως συμβαίνει και στον Λευκό Οίκο και το τουρκικό προεδρικό μέγαρο διαθέτει δωμάτια έκτακτης ανάγκης που μπορούν να αντέξουν βιολογική, χημική και πυρηνική επίθεση.

Ακόμα, διαθέτει media room με ανθρώπους να παρακολουθούν τα Μέσα της χώρας αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ έχει και τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Τουρκίας, η οποία φιλοξενεί χιλιάδες τίτλους και έγγραφα.

Για την κατασκευή και μόνο της μεγαλοπρεπούς οικίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξοδεύτηκαν περίπου 530 εκατ. ευρώ.

Παρόλο αυτά ο Τούρκος πρόεδρος και η σύζυγός του Εμινέ υποστηρίζουν πως ζουν μια λιτή ζωή, με τις κριτικές, ωστόσο, από τον Τύπο να είναι σπάνιες, καθώς όποιος σχολιάσει αρνητικά κινδυνεύει με φυλάκιση.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο των επικριτών τους «εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ζωντανός, θα κοκκίνιζε», βλέποντάς το «Λευκό Σεράι», καθώς ήταν γνωστός για την υπερβολή του και την αγάπη του στο χρυσό. Παράλληλα, οι επικριτές του, συγκρίνουν το παλάτι με εκείνο του Νικολάε Τσαουσέσκου στο Βουκουρέστι.

Πηγή iefimerida