«Πλαίσιο λειτουργίας των POS και της συγκέντρωσης αποδείξεων»

 Στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης του πλαισίου λειτουργίας των ηλεκτρονικών συναλλαγών για φορολογικούς λόγους αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομικών κο Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας & Ανάπτυξης κο Δημήτριο Παπαδημητρίου.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται:«Από την 1η Ιανουαρίου 2017, το αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2017 αλλά και των επόμενων ετών θα συνδέεται υποχρεωτικά με δαπάνες, που θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι μέσω καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών».

 Στην παρέμβασή του ο Λ. Αυγενάκης αναφέρει «Η εφαρμογή του TAXIS που θα συνδέει αυτομάτως τις πληρωμές με κάρτα, με την ηλεκτρονική μερίδα του φορολογουμένου για την παρακολούθηση on line του ύψους των σχετικών δαπανών δεν είναι έτοιμη, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές στα «τυφλά», ενώ είναι άγνωστο αν θα μετράνε οι χάρτινες αποδείξεις ή θα πρέπει οι φορολογούμενοι να μαζεύουν και τα ειδικά χαρτάκια των ηλεκτρονικών συναλλαγών».

 Συνεχίζει λέγοντας ότι «Οι ιατρικές δαπάνες, προκειμένου να οδηγήσουν σε μείωση φόρου θα πρέπει να έχουν γίνει με χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Οι πληρωμές με μετρητά και έγχαρτη απόδειξη δεν αναγνωρίζονται. Ωστόσο, οι γιατροί δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση POS με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι, το πρώτο εξάμηνο του 2017, να πληρώνουν με μετρητά χωρίς να είναι γνωστό πώς θα αντιμετωπιστούν ιατρικά έξοδα όπως ένα χειρουργείο, αφού δεν υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή.

 Η Ερώτηση επισημαίνει ότι: «Ενώ ο στόχος του μέτρου είναι η φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων μέσω της ενθάρρυνσης των φορολογουμένων να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ούτε οι φορολογούμενοι γνωρίζουν ακόμα ποιες είναι οι δαπάνες που θα εξαιρούνται και ποιες δικαιολογούνται για το  αφορολόγητο όριο,  ούτε οι επαγγελματίες γνωρίζουν αν και πότε θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν POS».

Η παρέμβαση καταλήγει λέγοντας: «Προϋπόθεση για να «μετράνε» οι συναλλαγές των φορολογούμενων, είναι να προβούν άμεσα οι επιχειρήσεις στο άνοιγμα επαγγελματικού λογαριασμού με τον οποίο θα συνδεθούν τα μηχανήματα αποδοχής καρτών (για πληρωμές από τους πελάτες με κάρτα). Παρά ταύτα, επαγγελματικοί λογαριασμοί δεν υπάρχουν ακόμα και πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για μεγάλα νομοτεχνικά προβλήματα στο στήσιμο των διατάξεων για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς.»

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Πότε θα λειτουργήσει η εφαρμογή για την on line παρακολούθηση του ύψους των σχετικών δαπανών;
Πώς θα αντιμετωπιστούν οι πληρωμές για ιατρικές δαπάνες;
Πότε θα ανακοινωθεί το επιτρεπτό πλαίσιο για το αφορολόγητο όριο και την υποχρέωση εγκατάστασης POS;
Πότε θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς;».