Καταπέλτης για το τουρκικό δημοψήφισμα η έκθεση ευρωπαίων παρατηρητών

Το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, αντιπροσωπεία της αποστολής παρατηρητών του ευρωπαϊκού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για ανεπαρκές νομικό πλαίσιο και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Οι Τούρκοι ενέκριναν χθες με ποσοστό μόλις 51,4% την αναθεώρηση του Συντάγματος που αποδίδει στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες.

Ο Σέζαρ Φλορίν Πρέντα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που επιτήρησε την ψηφοφορία, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα: «Γενικά το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το νομικό πλαίσιο ήταν ανεπαρκές για τη διεξαγωγή μιας γνήσιας δημοκρατικής διαδικασίας».

Παράλληλα, η Τάνα ντε Ζουλουέτα, επικεφαλής μιας άλλης ομάδας διεθνών παρατηρητών, επισήμανε πως η εκστρατεία για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία κυριαρχήθηκε από το στρατόπεδο του «ναι» στην κάλυψη των ΜΜΕ.

Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) σημείωσε τον «περιορισμό» των ελευθεριών που παρατηρήθηκε χθες στην Τουρκία υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Οι δύο πλευρές δεν είχαν ίσες ευκαιρίες για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους στους ψηφοφόρους», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής της ODIHR, Τάνα ντε Ζουλουέτα.

«Αυτό, μαζί με περιορισμούς στα ΜΜΕ, τις συλλήψεις δημοσιογράφων και το κλείσιμο μέσων ενημέρωσης, περιόρισε την πρόσβαση των ψηφοφόρων στον πολυφωνία των απόψεων», ανέφερε η επικεφαλής της αποστολής.

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε την τελευταία στιγμή την Κυριακή να καταμετρήσει ψήφους που δεν είχαν σφραγιστεί από τους αξιωματούχους, προκαλώντας αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν νοθεία και η κεμαλική αντιπολίτευση ζητά ακύρωση του δημοψηφίσματος.

Έντονη αντίδραση της Αγκυρας

Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στις δηλώσεις των ευρωπαίων παρατηρητών.

Η Αγκυρα χαρακτήρισε απαράδεκτη την αναφορά ότι το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα διεθνή δημοκρατικά κριτήρια.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε, δε, στους ευρωπαίους παρατηρητές για προκατάληψη και έλλειψη σεβασμού στις αρχές της αντικειμενικότητας.

 πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ