ΗΠΑ: «Ανοικτές» στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Οι ΗΠΑ είναι «ανοικτές» στην ιδέα της συμμετοχής του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος που είχε συμφωνηθεί το 2015, αλλά έχει ανασταλεί εδώ και αρκετούς μήνες, δήλωσε την Πέμπτη ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Περιμένουμε οι Ευρωπαίοι να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα και θεωρούμε ότι το ΔΝΤ μπορεί να διαδραματίσει έναν υποστηρικτικό ρόλο. Θα εξετάσουμε κάθε ενδεχόμενη συμφωνία με ανοικτό μυαλό» δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο διατήρησης της ανωνυμίας του.

Μετά τη δήλωση αυτή, οι ΗΠΑ, που είναι ο κυριότερος μέτοχος στο ΔΝΤ, φαίνεται ότι δεν αποκλείουν μια νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, παρά τις επικρίσεις πολλών Ρεπουμπλικάνων.

Δεχόμενο πιέσεις από όλες της πλευρές, το ΔΝΤ αρνείται προς το παρόν να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης ύψους 86 δισ. ευρώ, εάν δεν συμφωνηθούν νέες μεταρρυθμίσεις και δεν υπάρξει δέσμευση από τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση της ελληνικού χρέους.

Την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι πιστωτές της κατέληξαν σε μια «καταρχήν συμφωνία» για τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να θέσει σε εφαρμογή η Αθήνα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος.

Την Τετάρτη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε τις προόδους που έχουν επιτευχθεί, αλλά έκρινε πως απομένει ακόμη «ο άλλος μισός δρόμος» να διανυθεί.

Την επόμενη εβδομάδα οι υπουργοί των χωρών μελών της ευρωζώνης θα συμμετάσχουν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και το ζήτημα του ελληνικού χρέους αναμένεται να έχει κεντρική θέση στις συζητήσεις που θα γίνουν.

 πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ