Βόρειος Κορέα: Θα «συντρίψουμε ανηλεώς» τις ΗΠΑ εάν επιτεθούν

Πιονγιάνγκ, Βόρεια Κορέα
Η διεθνής διπλωματία στο «κόκκινο» εν μέσω φόβων ότι η Βόρειος Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε έκτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή και στρατιωτικών κινήσεων εκ μέρους των ΗΠΑ. Με «ανηλεή συντριβή» των ΗΠΑ εάν επιλέξουν να επιτεθούν απειλεί το καθεστώς της Πιονγιάνγκ. «Σύρραξη ανά πάσα στιγμή» φοβάται η Κίνα, μοναδικός υποστηρικτής του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ, διαμηνύοντας ότι εάν ξεσπάσει πόλεμος δεν θα υπάρχει νικητής. Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εκφράζει το Κρεμλίνο και συνιστά αυτοσυγκράτηση.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βορείου Κορέας προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι «θα συντρίψουν ανηλεώς» τις ΗΠΑ εάν επιλέξουν να επιτεθούν, την ώρα που αρμάδα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με επικεφαλής αεροπλανοφόρο, κατευθύνεται στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου.

«Οι ΗΠΑ και οι ναυτικές τους δυνάμεις, θα λάβουν την πιο σκληρή απάντησή μας, χωρίς οίκτο, μη επιτρέποντας στους επιτιθέμενους να επιβιώσουν» μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βορείου Κορέας KCNA, επικαλούμενο ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε αντιδιαστολή με το πολεμικό κλίμα, οι κάτοικοι της Πιονγιάνγκ σε κλίμα ηρεμίας αφήνουν την Παρασκευή λουλούδια μπροστά σε αγάλματα και πορτρέτα του θεμελιωτή του καθεστώτος Κιμ Ιλ Σουνγκ εν όψει της αυριανής 105ης επετείου από τη γέννησή του, την «Ημέρα του Ήλιου».

Πρόκειται για την πιο σημαντική επέτειο και το καθεστώς συχνά εκμεταλλεύεται πολιτικά τις επετείους, πραγματοποιώντας επίδειξη στρατιωτικής ισχύος.

Το Κρεμλίνο την ίδια στιγμή εκφράζει ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης γύρω από τη Βόρειο Κορέα, καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και υποστηρίζει την εκτόνωση της έντασης, με την επίτευξη διπλωματικής λύσης.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει αποφύγει να σχολιάσει πληροφορίες που μετέδωσε το NBC News για προληπτική στρατιωτική δράση εναντίον της Βορείου Κορέας, τονίζοντας ότι η πολιτική του είναι να μη συζητά δημόσια σχετικά με μελλοντικές επιχειρήσεις ή «να κάνει δημόσια υποθέσεις για πιθανά σενάρια».

«Η ηγεσία πάντοτε μελετά συνολικά τις επιλογές για την προστασία μας έναντι οποιασδήποτε έκτακτης κατάστασης» ανέφερε η Ντέινα Γουάιτ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Η ίδια πρόσθεσε πάντως ότι παραμένει η δέσμευση των ΗΠΑ για προστασία των συμμάχων της στη Νοτιοανατολική Ασία, δηλαδή της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας.

Η Κίνα έχει προειδοποιήσει ότι «μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή σύρραξη» με τον υπουργό Εξωτερικών Γουανγκ Σι να δηλώνει ότι εάν εάν αυτό συμβεί δεν θα υπάρξει νικητής. Η Κίνα, μοναδικός υποστηρικτής της Πιονγιάνγκ, φοβάται ότι ένα ξεσπάσει σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση του καθεστώτος και προβλήματα στα σύνορά της.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε όλες τις πλευρές να απόσχουν από εκατέρωθεν προκλήσεις και απειλές, είτε λεκτικές είτε στην πράξη, και να μην επιτρέψουν να οδηγηθεί η κατάσταση σε μη αναστρέψιμο σημείο.

Εν τω μεταξύ, ο εθνικός αερομεταφορέας της Κίνας, Air China προχωρεί σε αναστολή πραγματοποίησης των πτήσεών της από το Πεκίνο προς την πρωτεύουσα της Βορείου Κορέας από αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV.

Ωστόσο, δεν γνωστοποιήθηκε η αιτία διακοπής των πτήσεων που διεξάγονταν κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Παράλληλα, η κρατική τηλεόραση δεν γνωστοποίησε την πηγή της είδησης, ενώ δε στάθηκε δυνατός, ο σχολιασμός της από την Air China.