Πώς να κρύψετε μια φιλία σας στο Facebook

To Facebook σας επιτρέπει να δείτε τι βλέπουν οι άλλοι -και μάλιστα όποιος ή όποια θέλετε να ελέγξετε τι βλέπει- και μπορείτε να κρύψετε ποιοι είναι οι φίλοι σας από οποιονδήποτε σας επισκεφτεί μέσω αναζήτησης ή από συγκεκριμένα πρόσωπα. Εντούτοις, για να παραμείνει μυστική η σχέση σας με ένα ή περισσότερα πρόσωπα χρειάζονται δύο.

Αφού συνδεθείτε στο Facebook από τον υπολογιστή σας, κάντε κλικ στο όνομά σας και επιλέξτε να μεταβείτε από το Χρονολόγιο στην καρτέλα Φίλοι. Έπειτα, επιλέξτε Επεξεργασία απορρήτου. Όπως θα δείτε, μπορείτε να ορίσετε ποιος μπορεί να δει τη λίστα φίλων σας.

Προσέξτε όμως πως η σχετική υπενθύμιση λέει πως οι φίλοι σας είναι εκείνοι που ορίζουν ποιοι μπορούν να βλέπουν τις δικές τους φιλίες στο δικό τους προφίλ.

Αν λοιπόν θέλετε να κρύψετε έναν φίλο σας θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το πρόσωπο αυτό και να του ζητήσετε να κάνει το ίδιο με εσάς. Να επεξεργαστεί το απόρρητο της λίστας των φίλων του και να περιορίσει ποιοι μπορούν να δουν τους δικούς του φίλους. Οι σχετικές επιλογές είναι: να βλέπουν όλοι στο Facebook με ποιους διατηρείτε σχέση φιλίας στο Facebook, μόνο οι φίλοι σας, μόνο εσείς, τα μέλη των ομάδων στις οποίες συμμετέχετε, ανά περιοχή ή εκείνοι που έχετε χαρακτηρίσει στενούς φίλους.

Αν ο φίλος σας δεν ανταποκριθεί στο αίτημά σας για απόκρυψη της λίστας των φίλων του τότε το όνομά σας θα εμφανίζεται στην λίστα του έτερου προσώπου και μάλιστα, θα είναι ορατή και στις Ενημερώσεις, στην αναζήτηση και σε άλλα σημεία του Facebook. Επιπλέον, θα εμφανίζονται και οι κοινοί σας φίλοι στο προφίλ σας.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi