Μητσοτάκης: Το εθνικό ψέμα του σήμερα παράγει το εθνικό δράμα του αύριο

Η κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει τίποτα από την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία.

Η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή, δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, σημείωσε ο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε πως προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας είναι οι εκλογές, που όσο νωρίτερα γίνουν, τόσο το καλύτερο.

Το εθνικό ψέμα του παρόντος παράγει το εθνικό δράμα του μέλλοντος, σημείωσε διερωτώμενος αν το τίμημα για τους πολίτες θα ήταν βαρύτερο ή ελαφρύτερο σε περίπτωση που η αξιολόγηση είχε κλείσει νωρίτερα.

Οι πολίτες πρέπει να μάθουν, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας τρία σημεία για τη συμφωνία της Μάλτας: τα μέτρα είναι οδυνηρά για όλους, και ειδικά για τους οικονομικά ασθενέστερους, η καθυστέρηση είχε τεράστιο κόστος για την πραγματική οικονομία, η κυβέρνηση δέσμευσε τη χώρα για τη μετά τη λήξη της θητείας της περίοδο χωρίς να κερδίσει απολύτως τίποτα.

Σκληρή είναι η αλήθεια, σκληροί είναι και οι αριθμοί, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «3,6 δισ. ευρώ μέτρα προστέθηκαν στα 9 εκατ. μέτρα που έχει πάρει ήδη η κυβέρνηση. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και δεν πάει μακριά…».

Για τις συντάξεις είπε ότι με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς ουσιαστικά χάνεται και η 12η σύνταξη, ενώ η κυβέρνηση έταζε και 13η σύνταξη.

Για τα ενεργειακά, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση αποδέχτηκε την πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε ποσοστό που αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά στα «πολυδιαφημισμένα» -όπως τα χαρακτήρισε- αντίμετρα, «είναι ομολογουμένως συγκινητική η προσπάθειά σας να παρουσιασετε το πακέτο μέτρων ως δημοσιονομικά ουδέτερο. Τα αντίμετρα θα ισχύσουν μόνο αν ξεπεραστούν οι στόχοι του πλεονάσματος» είπε.

«Η κατάσταση της χώρας είναι τραγική» σημείωσε και συνέχισε: «Βουλιάξατε την οικονομία, βουλιάξατε τη χώρα και αντί να πετάξετε σωσίβιο προσπαθείτε να πνίξετε τους πολίτες».

«Έτσι όπως χειριστήκατε τα πράγματα, φαίνεται ότι έχετε εκχωρήσει στο ΔΝΤ το ρόλο του αξιολογητή της ελληνικής οικονομία. Τα κάνατε θάλασσα, πήγατε τη χώρα στο βυθό… Γι’ αυτό η κυβέρνηση δέχθηκε να νομοθετήσει μέτρα υφεσιακά. Δεν κερδίσατε τίποτα για το χρέος. Ζητούσατε ρύθμιση χωρίς μέτρα και δεχθήκατε μέτρα χωρίς το χρέος. Τέταρτο μνημόνιο χωρίς λεφτά, αυτό αποφασίσατε. Συνθηκολογήσατε, αλλά δεν θα αποφύγετε τις εκλογές… Η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου έχει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου» πρόσθεσε.