Τζανακόπουλος: Πρώτα τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος, μετά η εφαρμογή των μέτρων

15

Τα μέτρα που παίρνουμε θα εφαρμοστούν υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αναλύοντας τα επόμενα βήματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ θα υπάρξει μια διαβούλευση και μια προκαταρκτική συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών για να καθοριστούν τα προαπαιτούμενα και να κλείσει η τεχνική συμφωνία.

Στη συνέχεια, όπως είπε, θα ψηφιστούν τα μέτρα και μαζί με όσα έχουν ήδη προσδιοριστεί για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εγκριθούν από το επόμενο Eurogroup, το οποίο μπορεί να είναι είτε της 22ας Μαΐου είτε ένα έκτακτο Eurogroup.

Τα μέτρα και τα αντίμετρα, πρόσθεσε, θα εφαρμοστούν με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πελόνασμα 3,5% και όχι με υπέρβαση του στόχου.

Ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε ότι η κυβέρνηση έφτασε στην πολιτική συμφωνία της Μάλτας παρά τα διαρκή εμπόδια όχι μόνο από το εξωτερικό, αλλά και από το εσωτερικό, και ειδικά από τη ΝΔ.

«Η κυβέρνηση κατάφερε να θέσει τις βάσεις για τη σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας προς όφελος των ελλήνων εργαζομένων. Συμφωνήθηκε η επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης, αποκρούστηκαν οι απαιτήσεις για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά και η αναγνώριση του δικαιώματος ανταπεργίας» τόνισε.

Πυρά κατά της ΝΔ

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της εν μέσω της διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευρας με τους δανειστές εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Στη μεγάλη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση, τα εμπόδια δεν προέκυψαν μόνο από μερίδα δανειστών, αλλά και από το εσωτερικό και κυρίως από τη ΝΔ» σημείωσε.

«Η ΝΔ υιοθετούσε τις παράλογες απαιτήσεις των πιο ακραίων δανειστών και ευελπιστούσε σε αδιέξοδο ώστε να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Μητσοτάκης απαιτούσε μια άνευ όρων παράδοση και υποσχόταν «τόσα και άλλα τόσα μέτρα». Την ίδια στιγμή χαρακτήριζε «ιδεοληψία της Αριστεράς» την επαναφορά της ευρωπαϊκής κανονικότητας στην αγορά εργασίας…. Παρά το ότι γνώριζε πως η ευθύνη των καθυστερήσεων βρισκόταν εξολοκλήρου στην πλευρά των δανειστών επέμενε να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση» είπε.

Στόχος η συνολική συμφωνία

«Στόχος της κυβέρνησης, μετά και τη συμφωνία της Μάλτας, παραμένει μία συνολική συμφωνία. Η συνολική συμφωνία περιλαμβάνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον καθορισμό του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Πλήρως συμπαγής η ΚΟ

Αναφορικά με την στήριξη των κυβερνητικών βουλευτών στα μέτρα ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία για την έγκριση της συμφωνίας που πέτυχε η διαπραγματευτική ομάδα. Όπως είπε, στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε το πλαίσιο της απόφασης, υπήρξαν και κάποιες διαφοροποιήσεις στο πλαίσιο γόνιμου διαλογου.

Πρόσθεσε πως η ΚΟ είναι πλήρως συμπαγής και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για την έγκριση της συμφωνίας.

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook