ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ από την Μυρσίνη Λαμπράκη

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπ.

Χρόνος αναμονής:2 ώρ.

Βαθμός δυσκολίας Μέτριο

ΥΛΙΚΑ

Για 6 Δωδεκάδες

Για τη συνταγή

  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • τον χυμό από μισό λεμόνι
  • 1/2 κουτ.γλυκ. σόδα
  • 3 κουτ.γλυκ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 600 γρ. αλεύρι λευκό σκληρό

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό ανθότυρο ανάλατο
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κουτ.γλυκ. κανέλα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 κουτ. σουπ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κρόκο αυγού (για το άλειμμα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε ένα μπολ ρίχνετε το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, τον χυμό από το λεμόνι, την σόδα διαλυμένη μέσα στο γάλα, , το μπέικιν πάουντερ και σιγά σιγά το αλεύρι. Δουλεύετε με το χέρι σας το μίγμα μέχρι να γίνει ομοιογενές και τρυφερό. Αν χρειαστεί να προσθέσετε υγρά βάζετε λίγο γάλα, αν χρειαστείτε περισσότερα στερεά υλικά λίγο ακόμα αλεύρι.
2. Σε ένα δεύτερο μπολ βάζετε το ανθότυρο και το ανακατεύετε με το αυγό, την ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και την κανέλλα.
3. Χωρίζετε την ζύμη σε κομμάτια, ανοίγετε σε φύλλα λεπτά, πάχους περίπου 1-2 εκ. Κόβετε δίσκους διαμέτρου 6-7 εκ. Στο κέντρο κάθε δίσκου τοποθετείτε από ένα κουταλάκι του γλυκού μίγμα μυζήθρας και κλείνετε «τσιμπώντας» προς τα μέσα την ζύμη, έτσι ώστε να σχηματισθεί ένα λυχναράκι που να κρατάει μέσα το τυρί. Αν θέλετε μπορείτε να διπλώσετε σε σχήμα τρίγωνο και να καλυφθεί σχεδόν ολόκληρη η γέμιση.
4. Τοποθετείτε τα καλιτσούνια σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί και αλείφετε την επιφάνεια τους με λίγο χτυπημένο αυγό , πασπαλίζετε με λίγη κανέλα και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά. Πρέπει να ροδίσει πολύ καλά η επιφάνεια τους.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Η κρέμα γάλακτος κάνει το μείγμα του τυριού πιο απαλό και βελούδινο.

mirsini.gr/new/sintages/glika/gala-tyri-giaourti/recipe/605