Δύσκολη αποστολή στο Eurogroup, «θετική αύρα» διακρίνει ο Ντάισελμπλουμ

ӵ�񟡳破ﵠEurogroup �С񡳪嵞 14 u㯽󴯵 2015,㩡 �󵬶��ū뜤Რ쥠� 䡭婳� (EUROKINISSI/ŕљЁڊǠōٓǩ

Με τις απαιτήσεις των δανειστών να αυξάνονται κατά τη διαπραγμάτευση για την β’ αξιολόγηση, το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup στη Βαλέτα δείχνει αβέβαιο.

Συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και με τους επικεφαλής των θεσμών είχε νωρίς το πρωί, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μετά τη συνάντηση, στις πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι υπάρχει μια «θετική αύρα», αλλα αρνήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Όπως είπε, πρώτα θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και στη συνέχεια τους δημοσιογράφους.

«Έχουμε επιτύχει αποτελέσματα και θα ενημερώσω γι’ αυτά τους υπουργούς. Εργαστήκαμε εντατικά την τελευταία εβδομάδα και θα ενημερώσω για τα αποτελέσματα τους υπουργούς Οικονομικών. Γιατί πέτυχαμε αποτελέσματα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι σήμερα δε θα υπάρξει μια «συνολική πολιτική συμφωνία» που είναι «μεγαλύτερη» από το πακέτο των μέτρων που συζητιέται.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ανέφερε πως πρώτα πρέπει να ενημερωθούν οι υπουργοί και μετά να γίνουν οι ανακοινώσεις, δηλώνοντας, ωστόσο, πως είναι σε «θετική διάθεση». «Είμαι αισιόδοξος, γιατί σημειώθηκε πρόοδος» κατέληξε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Η συνάντηση Τσακαλώτου – Ντάισελμπλουμ πραγματοποιήθηκε σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν οι διαπραγματευτικές θέσεις των θεσμών και της Ελλάδας, λίγο πριν από το Eurogroup που στόχο έχει μια καταρχήν συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

«Το σημερινό Eurogroup είναι σημαντικό γιατί όλοι πρέπει να δεσμευτούν να κλείσουν τις παραμέτρους μιας καλής συμφωνίας» για την Ελλάδα δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωζώνη έχουν ανάγκη από μια «καλή συμφωνία», για να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας και όλοι αυτοί οι παράγοντες που απομακρύνουν τους επενδυτές, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

«Εδώ και εβδομάδες συζητάμε για ένα πλαίσιο – δημοσιονομικό πακέτο για την Ελλάδα», που θα της επιτρέψει να ξαναβρεί τη σταθερότητά της στην Ευρωζώνη και παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε ο Γάλλος Επίτροπος.

Κρίσιμη για την κατάληξη της συνεδρίασης θα είναι η στάση του ΔΝΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα και πως θα βγει στις αγορές το 2018.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Rheinische Post της Παρασκευής ο Β.Σόιμπλε ανέφερε: «Αναμένω ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει [στο πρόγραμμα]. Δεν είναι τόσο σημαντικό με ποιο ποσό θα συμμετέχει, αποφασιστικής σημασίας είναι ότι θα το κάνει».

Επιπλέον, δήλωσε ότι θεωρεί πως «μετά η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας και από το 2018 θα έχει πρόσβαση στις αγορές, όπως έχει προγραμματιστεί».

O Σόιμπλε συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Ντάισελμπλουμ, ενώ είχε επικοινωνία και με το ΔΝΤ. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει υποβαθμίσει τις προσδοκίες για «λευκό καπνό» στη Μάλτα, αλλά επιθυμεί το ζήτημα να έχει κλείσει μέχρι τον Μάιο.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ επισημαίνει ότι υπάρχει μεν πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά ζητήματα ανοιχτά.

Επί της ουσίας, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται το θέμα της δοσολογίας στα μέτρα για τις συντάξεις, καθώς το ΔΝΤ επιζητεί εφάπαξ περικοπή στην προσωπική διαφορά το 2019, ενώ η κυβέρνηση θέλει να τα «σπάσει» σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020.

Ως διαπραγματευτικό χαρτί, το ΔΝΤ φέρεται να ζητά εφαρμογή μέτρων ήδη από το 2018, υποστηρίζοντας ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ωστόσο, βασικό ατού της ελληνικής πλευράς, που εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για το ενδεχόμενο να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα σήμερα, είναι η Κομισιόν, καθώς συντάσσεται με τις εκτιμήσεις της Αθήνας για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016.