Ο Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Ηρακλείου κ.Άγγελος Μαθιουδάκης στο endospolis

O Άγγελος Μαθιουδάκης είναι ένας νέος άνθρωπος και επιστήμονας.Παράλληλα διατελεί Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Ηρακλείου.Μίλησε στο endospolis για το πώς πρέπει να λειτουργεί η νεολαία ενός κόμματος, τις ανησυχίες που πρέπει να εκφράζει ,  τις νέες ιδέες που πρέπει να παράγει ώστε να συμμετέχει  ενεργά στην οικοδόμηση ενός ‘αύριο’ που θα είναι και δικό του.

Eρωτ.Η νεολαία ενός κόμματος πώς θα πρέπει να λειτουργεί; Ποιά πρέπει να είναι η δράση της και ποιά τα μηνύματά της;

Απάντ.Ο κύριος σκοπός ύπαρξης κάθε κομματικής νεολαίας , πέραν της μεταλαμπάδευσης των αξιών και των θέσεων του εκάστοτε κόμματος στη νέα γενιά, είναι να παρέχει την δυνατότητα στους νέους να εκφράσουν πολιτικά τις ανησυχίες, τις ελπίδες και τις ιδέες τους για το μέλλον τόσο το δικό τους όσο και συνολικά της χώρας μας. Συνεπώς, κάθε κομματική νεολαία, κινούμενη εντός του ιδεολογικού πλαισίου του κόμματος, πρέπει να λειτουργεί ως εφαλτήριο παραγωγής και έκφρασης νέων ιδεών που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά όχι μόνο στον πολιτικό σχεδιασμό, μέσω της επιρροής της νεολαίας στο ίδιο το κόμμα, αλλά και στην βελτίωση των δεδομένων ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου. Η δράση μίας κομματικής νεολαίας είναι, φυσικά, κυρίως πολιτική.  Ωστόσο, και αυτό τουλάχιστον ισχύει για την ΟΝΝΕΔ, δεν περιορίζεται σ’αυτό. Η κοινωνική δράση και η προσπάθεια για βοήθεια ευπαθών ομάδων, ιδίως με τις οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, είναι τεράστιας σημασίας επίσης. Οι νέοι οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο σε όλα τα επίπεδα και το κύριο μήνυμα που πρέπει να προκύπτει από την δράση μας είναι ότι το μέλλον μπορεί να γίνει καλύτερο αν όλοι συμβάλουμε με τις πράξεις μας γι΄αυτόν τον σκοπό.

Ερώτ.Η νεολαία ενός κόμματος βασιζόμενη στις ιδέες της παράταξης που υπηρετεί τι πρέπει να κάνει για να παράγει καινούργιες ιδέες;

Απάντ.Βασικός παράγοντας για την παραγωγή νέων ιδεών είναι η ύπαρξη ανοχής και αποδοχής αυτών των ιδεών. Συγκεκριμένα, πιστεύω ότι οι κομματικές νεολαίες πρέπει να είναι ανοιχτές και να δίνουν όχι μόνο το βήμα για να ακουστούν νέες ιδέες αλλά και να παροτρύνουν και να εμπνέουν τα μέλη τους να έχουν λόγο και να παρουσιάζουν συνεχώς τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους.  Η κομματική νεολαία να παρέχει, ουσιαστικά, τις πρώτες ύλες και τα μέλη της, βασιζόμενα σε αυτές, να δημιουργούν, να εξελίσσουν νέες ιδέες και να εξελίσσονται και εκείνα ως άτομα.

Ερώτ.Εσείς όντας πρόεδρος της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο τι σχέδια έχετε για μια αποτελεσματική εικόνα αυτής;

Απάντ.Η ΟΝΝΕΔ Ηρακλείου, της οποίας έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, είναι μία ενεργή οργάνωση που καλωσορίζει ολοένα και περισσότερα μέλη, πράγμα που μας τιμά σαν κόμμα αλλά μεγαλώνει και την ευθύνη που έχουμε ως κομματική νεολαία, και προσωπικά την δική μου σαν πρόεδρος της, απέναντι σε αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν και θέλουν να συμπορευτούμε και απέναντι σε όλο το κοινωνικό σύνολο. Στα πλαίσια αυτά η ΟΝΝΕΔ έχει, ήδη, και θα συνεχίσει να έχει, σε συνεργασία, πάντα, με την ΔΑΠ,  μία ισχυρή παρουσία στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, όπου βρίσκεται πάντα κοντά στους φοιτητές και στα προβλήματα τους, στην επίλυση των οποίων προσπαθούμε να συμβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επίσης, η ΟΝΝΕΔ Ηρακλείου έχει, ήδη, οργανώσει, με μεγάλη επιτυχία, διάφορες εκδηλώσεις (όπως π.χ η εκδήλωση για την Παιδεία, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου και όπου είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε ως ομιλητές τον Πρύτανη του Παν/μίου Κρήτης αλλά και γνωστούς καθηγητές εγνωσμένου κύρους). Στον κοινωνικό τομέα, έχουμε προβεί σε δράσεις συγκέντρωσης τροφίμων, βιβλίων και άλλων ειδών προς διάθεση σε ιδρύματα που στηρίζουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και που χρειάζονται, τώρα περισσότερο από ποτέ, την βοήθεια όλων μας.

Σε συνέχεια αυτών, προετοιμάζουμε νέες εκδηλώσεις που στόχο θα έχουν την ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για καίρια ζητήματα που μας αφορούν όλους, την παραγωγή νέων ιδεών και το άνοιγμα ενός διαύλου επικοινωνίας τόσο μεταξύ των μελών της νεολαίας μας όσο και αυτών που, πιθανόν να μην είναι επισήμως μέλη της ΟΝΝΕΔ αλλά θέλουν να μας ακούσουν και να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια μας για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.  Επίσης, μένοντας πιστοί στην άποψη μας περί κοινωνικής ευθύνης έχουμε, ήδη, ξεκινήσει μία, από τις προγραμματισμένες δράσεις μας, για συγκέντρωση ρούχων, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης  που θα διατεθούν, αυτή την φορά, στο Ίδρυμα Καλοκαιρινού.

Ερώτ.Πώς μπορεί ένας νέος να εγγραφεί στη νεολαία του κόμματος;

Απάντ.Ένας νέος που επιθυμεί να εγγραφεί στη νεολαία του κόμματος μας,  μπορεί  να το κάνει μέσω της ιστοσελίδας  της ΟΝΝΕΔ (www.onned.gr). Είναι μία πολύ εύκολη και γρήγορη διαδικασία, η οποία σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι προσιτή και εύχρηστη για όλους.

Ερώτ.Ποιοι είναι οι λόγοι που θα ωθήσουν έναν νέο άνθρωπο να το κάνει; Τι έχει να κερδίσει από αυτό;

Απάντ.Η ΟΝΝΕΔ είναι μία οργάνωση νέων όπου, πρωτίστως, μοιραζόμαστε κοινές ιδεολογικές καταβολές και έχουμε κοινούς στόχους και κοινές πολιτικές αξίες. Έχουμε μία κοινή άποψη περί βέλτιστων πολιτικών πρακτικών, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για νέες ή διαφορετικές απόψεις- αντιθέτως, είναι στόχος μας η παρότρυνση για συμμετοχή όλων και η παραγωγή πρωτότυπων ιδεών. Ένας νέος άνθρωπος που θα επιλέξει να εγγραφεί στην νεολαία του κόμματος μας, εκτός του ότι θα γίνει μέλος της μεγαλύτερης, αυτή την στιγμή, κομματικής νεολαίας στην Ελλάδα, θα βρεθεί μέσα σε μία πολιτική οικογένεια με άτομα που έχουν κοινή ιδεολογική προέλευση και συμμερίζονται τους προβληματισμούς τους για το παρόν και το μέλλον της νεολαίας και της χώρας μας. Θα έχει την δυνατότητα να εκφράσει τις ιδέες και τις απόψεις του και να συμμετέχει ενεργά στην οικοδόμηση ενός ‘αύριο’ που θα είναι και δικό του.

Ερώτ.Πώς βλέπετε το μέλλον της νεολαίας στην Ελλάδα. Ξέρετε πολλοί νέοι επιλέγουν να φύγουν. Τιέχετε να τους πείτε;

Απάντ.Η νεολαία είναι η κατεξοχήν ομάδα που έχει πληγεί από την κρίση που περνάει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότεροι νέοι βλέπουν το μέλλον τους αβέβαιο και χωρίς διεξόδους. Είναι, πλέον, ξεκάθαρο, λαμβάνοντας υπόψη και τους δείκτες των ποσοστών της νεανικής ανεργίας, πώς το μεγαλύτερο (όχι όμως και το μοναδικό) πρόβλημα είναι η συρρίκνωση των θέσεων στην αγορά εργασίας.  Δυστυχώς, θεωρώ ότι αν δεν γίνουν καίριες αλλαγές σε πολλούς τομείς, που, πλέον, μόνο η αλλαγή πολιτικής πλεύσης μπορεί να φέρει,   η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται. Είναι γνωστό ότι το στελεχιακό δυναμικό της χώρας μας είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Οι νέοι μας είναι πολύ καλά καταρτισμένοι και έχουν όχι μόνο τις απαραίτητες γνώσεις αλλά και πολύ καινοτόμες ιδέες για την αγορά εργασίας- γεγονός αυταπόδεικτο αν αναλογιστούμε τον τεράστιο αριθμό νέων επιστημόνων που απορροφούνται στο εξωτερικό.

Προσωπικά, δεν θα έλεγα ποτέ σε κάποιον που θα επέλεγε να φύγει να μην το κάνει. Ομοίως, δεν θα παρακινούσα και κανένα να το κάνει. Αυτές είναι αποφάσεις ζωής που ο κάθε άνθρωπος λαμβάνει σύμφωνα με τα δικά του δεδομένα και τις δικές του ανάγκες και κανένας δεν μπορεί να γενικεύει καταστάσεις.  Αυτό, ωστόσο, που θα καλούσα όλους τους νέους να κάνουν είναι να αναλογιστούν το πώς θα είναι η χώρα μας σε δέκα ή σε είκοσι χρόνια από τώρα αν όλοι αποφασίσουμε να φύγουμε και να επενδύσουμε το πνευματικό μας κεφάλαιο στο εξωτερικό και αντίστοιχα, πως θα μπορούσε να είναι η χώρα μας στο μέλλον αν επιμείνουμε εδώ και βοηθήσουμε όλοι ενεργά για να ξεπεράσουμε αυτή την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουμε βρεθεί και να δημιουργήσουμε νέα δεδομένα και μία νέα προοπτική για όλους μας.

Ερώτ.Πως είναι η πολιτική κατάσταση στη χώρα; Βλέπετε βελτίωση ή λύση είναι οι εκλογές;

Απάντ.Θεωρώ ότι η πολιτική κατάσταση στην χώρα είναι σε πολύ κακό σημείο. Όσο και αν προσπαθεί κάποιος να εθελοτυφλεί, δεν γίνεται, πλέον, να μην αντιλαμβάνεται  τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν σε όλους τους τομείς. Από την οικονομία, την δημόσια διοίκηση, το σύστημα υγείας μέχρι την εξωτερική μας πολιτική και τον κλάδο της παιδείας η κατάσταση αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει με ταχύτατους ρυθμούς. Ακόμη και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις δεν μπορούν πλέον να καλύψουν την χείριστη πολιτική εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Πιστεύω ότι βελτίωση της κατάστασης μπορεί να υπάρξει μόνο από μία κυβέρνηση που να έχει σοβαρό πρόγραμμα, σαφή προσανατολισμό και ικανά και καταρτισμένα στελέχη, τα οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο αυτό. Δυστυχώς, όπως έχει αποδειχτεί επί του πρακτέου, η τωρινή κυβέρνηση δεν διαθέτει τίποτα από τα παραπάνω . Συνεπώς, οι εκλογές είναι μάλλον μονόδρομος.

Ερώτ.Ποια είναι τα σχέδια που έχετε ώστε να βοηθήσετε την παράταξη σας να κερδίσει τις επόμενες εκλογές;

Απάντ.Η ΟΝΝΕΔ, από την ίδρυση της, αποτέλεσε ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, που παρατηρείται μία τάση των νέων να μην ασχολούνται τόσο με την πολιτική και να απέχουν τόσο από την συμμετοχή σε κομματικές νεολαίες όσο και από τις εκλογικές διαδικασίες, η ΟΝΝΕΔ βοηθάει ενεργά όχι μόνο στην διάδοση των ιδεών και των αξιών του κόμματος στην νεολαία αλλά και στην προσέλκυση ατόμων που θα μπορέσουν, αργότερα, να συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη και την βελτίωση της κοινωνίας και της χώρας μας. Συγκεκριμένα, η ΟΝΝΕΔ Ηρακλείου θα συνεχίσει να εργάζεται δυναμικά και ενεργά, όπως κάναμε και στο παρελθόν, για να συμβάλουμε και εμείς  στην νίκη του κόμματος μας στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω, ότι η επιθυμία για νίκη της παράταξης μας στις επόμενες εκλογές δεν έγκειται σε κάποιο βαθύτερο σκοπό που να αφορά στη νομή της εξουσίας αλλά στην πεποίθηση μας ότι η συγκεκριμένη παράταξη μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της χώρας μας σε όλους τους τομείς και, συνεπώς, να προσφέρει την δυνατότητα για ένα καλύτερο μέλλον.

Ερώτ.Ποια είναι τα δικά σας μελλοντικά σχέδια και όνειρα;

Απάντ.Στον επαγγελματικό τομέα, η κύρια απασχόληση μου είναι στην υφιστάμενη οικογενειακή μας επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται τα τελευταία 17χρόνια στον τομέα της ενημέρωση του νότου του νησιού μας. Μεγάλη μου προσδοκία είναι να αναπτύξω και να επεκτείνω την επιχείρηση αυτή, ώστε να προσφέρουμε ακόμα καλύτερη ενημέρωση και υπηρεσίες στους ανθρώπους της περιοχής μας.

Παράλληλα, θα συνεχίσω να ασχολούμαι με το αντικείμενο των σπουδών μου που είναι τα μαθηματικά με στόχο να εξελίξω περαιτέρω τις γνώσεις μου συνδυάζοντας το, πιθανόν, και με κάποια άλλη επιστήμη.